Υπέρ της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων το Κίνημα Αλλαγής - Free Sunday
Υπέρ της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων το Κίνημα Αλλαγής

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θετική στάση υπερ του οποίου, πήρε και η πρόεδρος του κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν παρέχουμε δικαίωμα ψήφου και δεν διευρύνουμε την εκλογική βάση. Παρέχουμε διευκόλυνση σε εκείνους τους Έλληνες, που ερχόμενοι στη χώρα μας μπορούν ούτως ή άλλως να ψηφίσουν στις εκλογές», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξή του σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους», επεσήμανε ο κ. Βλάσης και πρόσθεσε: «Ας κοιτάξουμε επιτέλους τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια. Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ως πολίτες β' κατηγορίας».

Τέλος, σημείωσε ότι «μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Τζάκρη περί πλήρους άρσης των περιορισμών, ας ελπίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξει την πρωτοβουλία μας».

Η κ.Γεννηματά σε δήλωσή της στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, ζήτησε να μην τίθεται κανένας περιορισμός.

«Αυτή είναι η θέση μας εδώ και έναν χρόνο που άνοιξε η συζήτηση και δεν πρόκειται να δεχθούμε παιχνίδια στην πλάτη των αποδήμων», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι δεν είναι δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης η αναθεώρηση του νόμου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πραγματικός λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες», γεγονός που προκαλεί αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία κι έτσι αλλάζει ρότα.

«Ποιοι φοβούνται τους απόδημους και γιατί; Είναι οι άνθρωποί μας που ζουν στο εξωτερικό, επιτέλους πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση», τόνισε και σημείωσε πως πρέπει να ψηφίσουν. «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ του να δοθεί και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου -με τις απαραίτητες διασφαλίσεις διαφάνειας- ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας.

«Δυστυχώς, με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους απόδημους. Γιατί δεν θα υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.