Θλίψη προκαλεί ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη - Free Sunday
Θλίψη προκαλεί ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη

Θλίψη προκαλεί ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος της Ε.Δ.Ε.Κ., Βάσος Λυσσαρίδης.

Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

Ν. Αναστασιάδης: Οφείλουμε στον Βάσο Λυσσαρίδη να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη

«Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο Ν. Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη».

ΠτΔ: Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αυθεντικός πατριώτης, που ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία

ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αυθεντικός πατριώτης, που ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία

Ο Κυρ. Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

«Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη.

Και πρόσθεσε: «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή».

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

Θλίψη για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, "ιστορικού πολιτικού ηγέτη της Κύπρου, που σημάδεψε με τη δράση του τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την πολιτική ιστορία της πατρίδας του", εκφράζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του Βάσου Λυσσαρίδη και στον κυπριακό λαό.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αγωνιστής πρώτης γραμμής, καθώς και ένας προοδευτικός διανοούμενος και ποιητής», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Συνδέθηκε από νωρίς με τον δημοκρατικό και απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο κατά το διάστημα 1955-1959, ενώ είχε υπάρξει Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή έδρασε ενάντια στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Γι' αυτή του τη δράση έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικές δυνάμεις. Υπήρξε στενός φίλος και προσωπικός γιατρός του Μακαρίου, απ' όπου και του αποδόθηκε το φιλικό προσωνύμιο «γιατρός».

Κατά το διάστημα 1985 έως 1991 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 1969 έως το 2001 ήταν πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ.

Σχεδόν για μισό αιώνα, από το 1960 έως το 2006 εκλεγόταν βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης έχαιρε σεβασμού σε ολόκληρο τον Ελληνισμό ως ευγενικός, ευθύς και φλογερός συνομιλητής.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήλωση Φ. Γεννηματά για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

Mε θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Βάσο Λυσσαρίδη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα.

Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης.

Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων.

Ένας προοδευτικός διανοούμενος.

Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών», ανέφερε η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της εξαίροντας την ανθρωπιά και την πολιτική ανιδιοτέλεια με την οποία για πάνω «από αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ' όλη τη γη, από κάθε μετερίζι.

Δίπλα στον Μακάριο ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora».

Επεσήμανε τον χειμαρρώδη λόγο του με τον οποίο «έδωσε κάθε ικμάδα του "είναι" του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις στενές σχέσεις του Βάσου Λυσσαρίδη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «...για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία.

Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη», τόνισε.

Συλλυπητήρια Προκόπη Παυλόπουλου για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την γραμματέα του εκλιπόντος Βάσου Λυσσαρίδη- με τον οποίο τον συνέδεε μακρά φιλία και συνεργασία- κα Μελίνα Αλούπα και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια μιας Ιστορικής, κυριολεκτικώς, προσωπικότητας, που «Απροσκύνητη», για να θυμηθούμε το εμβληματικό ποίημά του, αγωνίσθηκε ως το τέλος του για τον Ελληνισμό γενικότερα και, κυρίως, για την δικαίωση της Μαρτυρικής Κύπρου.

Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου και τον Ελληνισμό, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη:

«Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου και τον Ελληνισμό. Εκφράζω στους οικείους του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Με τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη σφραγίζεται ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη

«Με τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη σφραγίζεται ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου. Ένα κεφάλαιο στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο ως στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Μακαρίου, Βουλευτής, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.

«Ο ίδιος, μάλλον θα προτιμούσε να μείνει στη μνήμη μας ως ένας ακούραστος αγωνιστής.

«Έφυγε» μια σημαντική μέρα για την Κύπρο, τη στιγμή που αρχίζει στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Και με τον καημό, ότι δεν του έμελλε να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα.

Φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και όλης της οικογένειάς μας, δεθήκαμε μέσα από κοινούς αγώνες ενάντια στη Χούντα και τον ιμπεριαλισμό, και βέβαια, τους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου.

Ο «γιατρός» ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και όσοι δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις του σέβονταν την βαθιά αγάπη του για την Κύπρο και την αγωνιστικότητά του.

Τον γνώρισα όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως φίλο και ποιητή, που προσπαθούσε να μεταφράσει τις ιδέες του σε στίχους. «Φτωχός ιστοριομάρτυρας», όπως γράφει σε ένα ποίημα του, πίστευε στον πλούτο της αλληλεγγύης. Για αυτό, έτρεχε να στηρίξει απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στο Απαρτχάιντ και για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Θα τον θυμόμαστε ως παράδειγμα αγωνιστικότητας για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους συναγωνιστές του και τους φίλους του» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.