Πολιτική αντιπαράθεση σε άγνωστες ρυθμίσεις για τα εργασιακά - Free Sunday
Πολιτική αντιπαράθεση σε άγνωστες ρυθμίσεις για τα εργασιακά

Πολιτική αντιπαράθεση σε άγνωστες ρυθμίσεις για τα εργασιακά

Καχυποψίες δημιουργεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει ως «μητέρα όλων των μαχών» την αποτροπή των αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, τις οποίες επιφέρει το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει προς διαβούλευση η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της αντιπαράθεσης είναι ότι γίνεται χωρίς οι ίδιες οι διατάξεις του νομοσχεδίου να έχουν γίνει γνωστές, καθώς η μεν κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαταλαμβάνουν ότι πρόκειται για προσπάθεια αύξησης των ωρών εργασίας, αδιαφορώντας για τις διαβεβαιώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι το οκτάωρο κατοχυρώνεται πλήρως.

«Η απάντηση σήμερα των εργαζομένων με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μια κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και την αξιοπρέπεια και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, η οποία, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι οι δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαρκούν για να αποτρέψουν την κατάθεση του νόμου.

Παράλληλα, το ΚΚΕ, το οποίο από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται ως μέρος του μετώπου κατά της κυβέρνησης, η οποία, κατά τον κ. Τσίπρα, εκλαμβάνει την «πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του οκταώρου», συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνήσεις των οποίων οι αντεργατικοί νόμοι πρέπει να καταργηθούν.

«Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στη δήλωσή του στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ μέτρησε σε 1.600 όσους ήταν στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μετρήσει σε 5.000.

Με τον κ. Κουτσούμπα διαφωνεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς, όπως λέει, «κεκτημένα δεν υπάρχουν», και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι απλώς «να επισημοποιήσει αυτή την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά».

Όμως στους ενδεχόμενους συμμάχους του κ. Τσίπρα δείχνει να μη συγκαταλέγεται η κ. Γεννηματά, η οποία απέφυγε να ταυτίσει οργανωτικά το Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αν και ταυτίστηκε πολιτικά με την αντίθεση στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, την προώθηση των οποίων απέδωσε σε συντηρητικές δυνάμεις, τις οποίες δεν κατονόμασε

«Οι συντηρητικές δυνάμεις, και μαζί τους η ΝΔ, εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα» είπε η κ. Γεννηματά.

Τις δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί την αντίθεση στις ρυθμίσεις του προς διαβούλευση νομοσχεδίου ενισχύουν οι οργανωτικές αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς ο μόνος εν δυνάμει συνομιλητής του είναι η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, ενώ ΓΣΕΕ δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ισχυρή παρέμβαση του ΠΑΜΕ, δηλαδή του ΚΚΕ.

Συγχρόνως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλήματα και στο εσωτερικό του, καθώς η συμπόρευση με τις παραδοσιακές δυνάμεις που καθοδηγούν συνδικαλιστές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ, δεν γίνεται ευμενώς δεκτή από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι μάλιστα στο κόμμα θεωρούν ότι η παρουσία τέτοιων παραδοσιακών συνδικαλιστών με καθεστωτική πορεία στα συνδικάτα τους θα καταστήσει δύσκολη την απόρριψη της ρύθμισης που φέρεται να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει στο νομοσχέδιο για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για εκλογές και απεργίες.

Κάποιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συνολική γραμμή θα σχεδιαστεί μετά τα αποτελέσματα κάποιων μετρήσεων που θα έρθουν στις 10 Μαΐου, αλλά αν αυτές καταγράφουν αρνητικά τη συμπόρευση με τον Φωτόπουλο θα είναι αργά για να αλλάξει η φωτογραφία.

Προβλήματα προκάλεσε και η φωτογραφία του κ. Τσίπρα όπου περιστοιχίζεται από μια σειρά πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη φωτογραφία προκάλεσε θυμηδία σε παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, τους οποίους δεν ενθουσιάζει η συμπόρευση με δύο πρώην γραμματείς της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον πρώην υπουργό και μέλος του Ε.Γ. Στέφανο Τζουμάκα.

Παράλληλα, η απόρριψη των ρυθμίσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν μπορεί να είναι οριζόντια, γιατί υπάρχουν κλάδοι που την επιθυμούν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, την κήρυξη της συλλογικής σύμβασης των οποίων σε υποχρεωτική ζήτησαν από τον υπουργό τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το οκτάωρο, και με το άλλο μάς πιέζει για την εφαρμογή της, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κ. Χατζηδάκης.

«Ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί» απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει αποδεκτή υπό όρους.

Κάποιες τέτοιου είδους διακομματικές συγκλίσεις για το θέμα, όπως και για άλλα θέματα, δεν δείχνουν πιθανές, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων. Στο σύνολο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που δεν έχει ανακοινωθεί το υπουργείο Εργασίας απάντησε με «7 αλήθειες στα 7 fake news του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα. Λίγο αργότερα το Κίνημα Αλλαγής με δική του ανακοίνωση αναφέρθηκε σε «7 αντεργατικές αλήθειες» απέναντι στα «7 ψέματα της κυβέρνησης».