Ο Τσίπρας στο κάδρο - Free Sunday
Ο Τσίπρας στο κάδρο

Ο Τσίπρας στο κάδρο

Σε μια διαρκή προσπάθεια να «ρεφάρει» τις απώλειες σε αξιοπιστία τις οποίες είχε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας επιδίδεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ με την οποία ο κ. Μπάιντεν υιοθέτησε την πρόταση Ινδίας και Νότιας Αφρικής για άρση της ιδιοκτησίας στις πατέντες των εμβολίων.

Πρόκειται για την πρόταση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει στις 8 Ιανουαρίου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όταν είχε καλέσει την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας».

Εκ πρώτης όψεως η πρόταση του κ. Τσίπρα και η πρόταση του κ. Μπάιντεν έχουν διαφορετικό πεδίο αναφοράς, καθώς η πρώτη αναφέρεται στην πλούσια Ευρώπη και η δεύτερη σε χώρες που υφίστανται τρομακτική ζημιά από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που μια ιδέα κοντινή σε κάτι που είπε ο κ. Τσίπρας έδειχνε να έχει διεθνή αποδοχή.

Μέχρι στιγμής όλες οι προτάσεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες ήταν ενδεδυμένες με την προειδοποίηση της «ύστατης στιγμής», ούτε εφαρμόστηκαν ούτε ποτέ αποδείχθηκε ότι ήταν η «ύστατη στιγμή», ενώ όλες οι προβλέψεις του διαψεύστηκαν.

Το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε επειδή δεν έγιναν οι προσλήψεις που πρότεινε, οι ΜΕΘ άντεξαν στην αύξηση του κύματος των εισαγωγών, παρ’ ότι δεν έγιναν όσες νέες είχε χαρακτηρίσει απαραίτητες, οι μικρομεσαίοι δεν έκλεισαν, παρ’ ότι δεν δόθηκαν ενισχύσεις σε ρευστό από πέρυσι τον Μάιο, τα εμβόλια που δεν υπήρχαν στις 2 Νοεμβρίου έχουν εμβολιάσει πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες με δύο δόσεις και σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Έλληνες με μία, ενώ εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άνθρωποι, ενώ ο ίδιος είχε βάλει τον πήχη στις 25.000.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες προτάσεις για το κατά πόσο να ανοίξει ή να μην ανοίξει η εστίαση, αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, χρεώθηκε το «ρίσκο» που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για τις διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα, έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, όπου κάποιοι συζητούν δημόσια σενάρια αλλαγών στην ηγεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η πρώτη δημόσια αμφισβήτηση της ικανότητας του κ. Τσίπρα να επανέλθει στην εξουσία, η οποία ήρθε από τον πρώην υπουργό του, και επικεφαλής της ΛΑΕ, όταν αποχώρησε από το κόμμα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τον οποίο «αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας είναι θείο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα».

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος ετοιμάζει το βιβλίο του για το 2015, με τίτλο «Η Μεγάλη Προδοσία», προχώρησε και σε κριτική για προσωπικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «τακτικιστή» που «το κύριο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα της εξουσίας και η καρέκλα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη φιλοδοξία να επανέλθει, υποτίθεται, στην εξουσία» και καταλογίζοντάς του εξαπάτηση των ηγεσιών της αντιπολίτευσης του 2015, με τους οποίους φέρεται, κατά τον κ. Λαφαζάνη, να είχε καταλήξει σε παρασκηνιακή συμφωνία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ το 2015 με αντάλλαγμα την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου.

«Ο Τσίπρας τούς ενέπαιξε, υφάρπαξε την ψήφο τους για να τους τη φέρει μετά και επομένως ότι ήταν θύματα μια μεγάλης κοροϊδίας» είπε ο κ. Λαφαζάνης, επικαλούμενος όχι την προσωπική του γνώση αλλά «ισχυρότατες πηγές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τη ΝΔ», προειδοποιώντας δηλαδή ότι έχει ακόμη ανθρώπους με τους οποίους μιλά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτίμηση για τον βαθμό επιρροής που έχει ο πρώην υπουργός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η αριστερόστροφη βάση του κόμματος από τους ισχυρισμούς του ότι ο κ. Τσίπρας και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, «λειτουργούσαν ως παρακρατική, συνωμοτική ομάδα, υπό την κηδεμονία των Γερμανών».

Στο εσωτερικό, πάντως, του κόμματος προκάλεσε αμηχανία η απόφαση του επικεφαλής των Podemos να παραιτηθεί μετά την ήττα του κόμματος στη Μαδρίτη. Η «Αυγή» δημοσίευσε την είδηση 12 ώρες μετά, το πρωί της επομένης των εκλογών, με τον τίτλο «Γιατί ο Ιγκλέσιας αποχωρεί από την πολιτική», ενώ σε άλλη είδηση αναφερόταν ότι «τα δύο ψηφοδέλτια της Αριστεράς κατέγραψαν μεγάλη άνοδο, που για το Unidas Podemos έφτασε στο 45% και για το Περισσότερο Μαδρίτη ξεπέρασε το 30%», χωρίς στην είδηση να καταγράφονται τα εκλογικά ποσοστά, ενώ χαρακτηριζόταν «μπούμερανγκ για τη δημοκρατία η συμμετοχή σε επίπεδα-ρεκόρ».

Το αποτέλεσμα των εκλογών δημοσιεύτηκε πέντε ώρες μετά, ως «βαριά ήττα των Σοσιαλιστών και της δημοκρατίας στη Μαδρίτη», με υπότιτλο την αύξηση των δυνάμεων των Podemos. Συνολικά η «Αυγή» είχε πέντε ειδήσεις για τις εκλογές στην Ισπανία, οι δύο αφορούσαν τον σχολιασμό του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Στον πρώτο καταλόγιζε ότι έκανε τη «σύνδεση» ΣΥΡΙΖΑ με τη Marfin «μέσω των Podemos» και στον δεύτερο αντιφεμινιστικό παραλήρημα, διότι έγραψε για τη νικήτρια των εκλογών ότι «οι γυναίκες γίνονται ηγέτιδες με το να ηγούνται – όχι καβαλώντας το άρμα του MeToo».

Στόχος της προσέγγισης ήταν να μη δοθεί ιδιαίτερη προβολή στην παραίτηση του Ιγκλέσιας και ειδικά σε εκείνη την αποστροφή του σύμφωνα με την οποία παραιτείται ώστε να μη σταθεί «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Από τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα δεν εκρίθη σημαντική αυτή η αναφορά, η οποία αποτυπώνει και το κλίμα που δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος. Μένει να κριθεί εάν η προσπάθεια για αξιοποίηση της αναφοράς Μπάιντεν στις πατέντες, ως υιοθέτηση της πρότασης Τσίπρα, μπορεί να το ανατρέψει.