Τσίπρας με «λυμένο ζωνάρι» - Free Sunday
Τσίπρας με «λυμένο ζωνάρι»

Τσίπρας με «λυμένο ζωνάρι»

Την εικόνα ενός διωκόμενου από τους αντιπάλους του, πολιτικού αρχηγού, ο οποίος συγκρούεται μαζί τους διαρκώς, προσπαθεί να φιλοτεχνήσει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Η τελευταία εκδήλωση ήταν η σύγκρουση του με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στην ερώτηση για τα δάνεια της ΝΔ.

Όπως προκύπτει, την επομένη της απεργίας, η οποία δεν φάνηκε να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ο κ. Τσίπρας ήταν αποφασισμένος να έχει μία «αντιπαράθεση καυγά» με την κυβέρνηση και αφού δεν το επέτυχε με τον κ. Μητσοτάκη τοποθέτησε στη θέση του τον πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτουργεί «ως πρόεδρος που παίρνει σκονάκια για το τι θα πει από συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε πολύ επιθετική στάση απέναντι στον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο είχε απευθυνθεί μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

«Μην φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είχε πει.

 

 

Δίνοντας τον Τσίπρα στη διάσκεψη των προέδρων

Από την άλλη πλευρά, όμως, προκύπτει η εικόνα ενός πολιτικού προσώπου μειωμένης αξιοπιστίας, το οποίο προσπαθεί να ντριπλάρει τους αντιπάλους του και να χρησιμοποιήσει το βήμα της Βουλής ως ντεκόρ, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι όταν πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας, σε παρόμοια περίπτωση, επέβαλε να του δοθεί ο λόγος και προχώρησε σε επίθεση κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που δεν υπήρχε εκπρόσωπος της να απαντήσει, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.

«Είχα την πρόνοια να θέσω το θέμα στη διάσκεψη. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η διάσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τασούλας, ήταν η διάσκεψη των προέδρων, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Δηλαδή, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαβεβαιώσεις μπορεί να έδωσαν είτε ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Βίτσας, είτε ο κ. Νίκος Βούτσης, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, είτε ο αντικαταστάτης του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα έπρεπε να μετέχει ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως διωκόμενος επειδή, όπως λέει, η ΝΔ δεν θέλει να συζητηθεί το θέμα των χρεών, συνεχίστηκε με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, να διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση «ειδικά μετά τις κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο για τα απλήρωτα 10ωρα, έχει κάθε λόγο να φοβάται».

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας επέβαλε στο κόμμα μία ατζέντα καταγγελίας των διώξεων, η οποία περιορίζει την ευχέρεια των βουλευτών του να θέτουν άλλα ζητήματα.

Εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στην τακτική του κ. Τσίπρα, όταν ήταν πρωθυπουργός, με τις διαρκείς αλλαγές ατζέντας με κοινό στοιχείο τις συνεχείς επιθέσεις στη ΝΔ, με αποτέλεσμα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ να χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή και ακαθόριστο καταγγελτικό θόρυβο.

«Στο ένα πάνελ, ο ένας βουλευτής κατάγγειλε για κάτι τη ΝΔ και στο αμέσως επόμενο ένας άλλος βουλευτής για κάτι άλλο», θυμίζουν χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν γιατί ο κ. Τσίπρας έφερε στο προσκήνιο το θέμα των κομματικών χρεών, τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε απέναντι της το σύνολο της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά να προβάλει το θέμα της «φίμωσης» υποβαθμίζοντας το θέμα των χρεών.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι η απεργιακή συγκέντρωση δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα και η συμμετοχή στην απεργία απείχε από τις προσδοκίες των οργανωτών, με αποτέλεσμα να επιδιωχθεί η αλλαγή ατζέντας στα χρέη, όπου όμως δεν είναι βέβαιο ότι η φωλιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή, κυρίως σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες για τη διαγραφή των δικών του κομματικών χρεών, αλλά και την ιδιοκτησία του κτιρίου της Κουμουνδούρου, όπως και τη μετοχική σύνθεση της ΑΥΓΗΣ.

Έτσι, επελέγη η ασφάλεια της σύγκρουσης με τον πρόεδρο της Βουλής, η οποία δημιούργησε το τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της καταγγελίας ότι η κυβέρνηση φιμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κομματική απομόνωση και το ΚΚΕ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρώτο έλλειμμα αποτελεσματικότητας αυτής της τακτικής καταγράφηκε όταν τα, φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν την αρχική απάντηση που είχε δώσει στον κ. Τσίπρα ο προεδρεύων της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος είπε:

«Είναι η δεύτερη φορά που το κάνετε κ. Τσίπρα. Έχει ξαναγίνει και έχει μεσολαβήσει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη διάσκεψη των προέδρων γι’ αυτό και θα παραχωρήσω τη θέση μου στον πρόεδρο της Βουλής να σας απαντήσει».

Στο μεν left.gr, καταγράφηκε μονάχα ότι πριν πάρει τον λόγο ο κ. Τασούλας προήδρευε ο κ. Λαμπρούλης, ενώ η avgi.gr απέφυγε να αναφέρει και το όνομα του βουλευτή του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η συνύπαρξη των δύο συνοδοιπόρων στις πορείες κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελούν μάλλον ευκαιριακή συμπόρευση και όχι πορεία πολιτικής συνεύρεσης.