Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών - Free Sunday
Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

«Μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις» για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1.

 

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί αρμοδίως», σημείωσε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και είπε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», τόνισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί».

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα».

Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και του εμβολιαστικού προγράμματος με αφορμή τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca μίλησε ο υπουργός Υγείας είπε στον ΑΝΤ1 ότι ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί σύμφωνα με τα στοιχεία.

 

Ο κ.Κικίλιας είπε,πως επικοινωνιακά το θέμα του εμβολίου της Astrazeneka έχει πάει στραβά από την αρχή, κάτι το οποίο και ο ίδιος καταλαβαίνει, όμως διευκρίνισε πως πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

 

Μιλώντας για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφέρθηκε τόσο στον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών και εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για τους «κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισε ίδιος, αλλά ο κ. Ξανθός, στον οποίο καταλόγισε το πολιτικό θράσος να κατηγορήσει την κυβέρνηση.