Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αντιφατικό μήνυμα στην κοινωνία - Free Sunday
Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αντιφατικό μήνυμα στην κοινωνία

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αντιφατικό μήνυμα στην κοινωνία

Λίγες ώρες κράτησε το διαφορετικό πολιτικό τοπίο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε να προδιαγράφει η προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος στην οποία, για πρώτη φορά στην μετακυβερνητική πολιτική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δημόσια είχαν μια πρόσληψη της πραγματικότητας σε άλλα μήκη κύματος από τα αντίστοιχα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμφισβήτησε τη ναρκισσιστική βεβαιότητα που διακατέχει την ηγεσία ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει την εικόνα της με την αξιοποίηση των μέσων ενημέρωσης και της καταλόγισε ότι δεν έχει αφήγημα και δεν εμπνέει τη βάση του κόμματος.

«Χρειαζόμαστε πέρα από το πρόγραμμα και ένα αφήγημα που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του κόμματος δεν εμπνέονται από τις πολιτικές του.

«Για να εμπνεύσουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας", είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών, ενώ ο ομόλογός του της παιδείας, Νίκος Φίλης, αμφισβήτησε την ιερή αγελάδα της δαιμονοποίησης των δημοσκοπήσεων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει, αντιθέτως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει υποχώρηση», είπε ο κ. Φίλης, παίρνοντας αποστάσεις από τα σενάρια της επανάκαμψης στην εξουσία καθώς προειδοποίησε ότι «μπροστά μας είναι ο κίνδυνος να έχουμε 1,5 κόμμα: Ένα κυβερνητικό και μισό που θα είναι αιώνια αντιπολίτευση».

Ο «μεγάλος» και οι δημοσκοπήσεις

Όμως, οι αμέσως επόμενες ημέρες επιβεβαίωσαν ότι απεγκλωβισμός της πολιτικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ από την καταγγελιοθηρία είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν μέσα σε λίγες ώρες τρεις ΣΥΡΙΖΑϊκου χαρακτήρα προσλήψεις της πραγματικότητας.

Η πρώτη διέψευδε την οπτική Φίλη για τις δημοσκοπήσεις, καθώς έξι βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης, επέμειναν να ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την καταγγελία τους που αφορά στη δημοσκόπηση της Opinion Poll η οποία είχε δημοσιευτεί πριν πέντε εβδομάδες.

Ήταν μια δημοσκόπηση που δεν είχε τίποτε διαφορετικό από τις υπόλοιπες εδώ και 18 μήνες, αλλά αυτή στοχοποιήθηκε.

Αμέσως μετά, η Εφημερίδα των Συντακτών ανέσυρε μια καταγγελία ότι κάποιος «μεγάλος» έδωσε εντολή να μπουν στην Ελλάδα τέσσερα άρρωστα μέλη της αποστολής της Fenerbahce, πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε έλθει στη Ελλάδα για να παίξει με τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα.

Το δημοσίευμα συνέπεσε με την επέτειο των δύο χρόνων της εκλογικής νίκης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με αρκετές ανακοινώσεις κι όταν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και προανήγγειλε κατάθεση αγωγής, η εφημερίδα τον κατηγόρησε ότι δεν διατάχθηκε ΕΔΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μετά μηνυτήρια αναφορά.

Το πώς διαπιστώθηκε η νόσηση όταν εκείνη την περίοδο δεν γινόταν στο αεροδρόμιο θερμομετρήσεις, από τις οποίες θα προέκυπτε πυρετός, δεν εκρίθη σκόπιμο να απαντηθεί.

Αμετακίνητα αρχαία

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήραν οι βουλευτές Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης, οι οποίοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη ότι αποσπά τις αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, αποφεύγοντας να αναφέρουν ότι εφαρμόζεται απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε μετά από προσφυγή φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μάλιστα, λιγοστοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσαν πικετοφορία διαμαρτυρίας μπροστά στον σταθμό την ώρα που ήταν εκεί ο Υπουργός Υποδομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη τύπου της οργανωτικής επιτροπής της πικετοφορίας ήταν είδηση σχεδόν μόνο για τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, ενώ ερμηνείες για τη σιωπή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που είχε αναλάβει επικεφαλής της καμπάνιας κατά της απόσπασης των αρχαίων δεν δόθηκαν.

Ο Μητσοτάκης παίζει μόνος στο ΕΣΥ

Η συγκεκριμένη διαχείριση της επόμενης ημέρας της συνδιάσκεψης αποδόθηκε στην επιλογή της ηγετικής ομάδας να σβήσει κάθε εικόνα διαφορετικής πρόσληψης της πραγματικότητας, η οποία μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ίδιου του προέδρου, ο οποίος δίνει τον ρυθμό της πρόσληψης.

Αυτό προκύπτει και από τον τρόπο διαχείρισης των συμβολισμών που προσπάθησε να ενεργοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης για την επέτειο των δύο ετών από την εκλογική νίκη, όταν πήγε να εγκαινιάσει το Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι.

Σε έναν εμβληματικό για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τομέα, δηλαδή το ΕΣΥ, οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την τελετή γιατί στο Κ.Υ. δεν είχε προσληφθεί προσωπικό αλλά δούλευε με αποσπασμένους.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι η πρώην διοικήτρια της αρμόδιας ΥΠΕ είχε ετοιμάσει το οργανόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, χωρίς να διευκρινίζουν αν ήταν πριν ή μετά τις εκλογές, αλλά χωρίς να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί επί δύο χρόνια παρέμενε κλειστό, αφού ήταν όλα έτοιμα, ενώ η δήλωση Πολάκη που επικαλούνταν την ανάρτηση της πρώην διοικήτριας, δεν αναπαράχθηκε από τα κομματικά μέσα.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για να ζητήσει να αποτραπεί το κλείσιμο των νοσοκομείων που μεθοδεύει η κυβέρνηση, δηλαδή η συγχώνευση κοντινών γεωγραφικά νοσοκομειακών μονάδων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, από όλα αυτά, στο ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί ο κ. Τσιπρας, φτάνει ένα αντιφατικό μήνυμα.

Αν είναι να στρίψουμε αριστερά για να κυριαρχήσουμε στο κέντρο, σημαίνει ότι είμαστε δεξιά του κέντρου, έλεγε φίλος του κόμματος, ο οποίος επισήμαινε ότι στα δύο χρόνια της κυβέρνησης του, ο Μητσοτάκης έπαιξε μόνος στο πιο high profile θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ΕΣΥ.

«Αυτός εγκαινίαζε Κέντρο Υγείας κι εμείς καταγγέλλαμε ότι στο μέλλον θα κλείσει νοσοκομεία. Αλλά αν δεν τα κλείσει, δεν θα πούμε ότι "καλά έκανε", διότι αρχή μας είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν κάνει τίποτε καλά» έλεγε, για να προσθέσει:

«Το μήνυμα στο ακροατήριο μας είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει να κερδίζουμε τις μάχες, αλλά να τις δίνουμε. Ποιος θα έλθει μαζί μας για την χαρά του ταξιδιού;» αναρωτιόταν παραπέμποντας σε ένα ποίημα του γνωστού σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου, για κάποιον ο οποίος είχε όνειρο της ζωής του να πάει στο Παρίσι, αλλά όταν όταν επιτέλους τα κατάφερε, λίγο έξω από το Παρίσι, κατέβηκε γιατί αν πήγαινε δεν θα είχε πλέον όνειρο.

Πάντως, παρά τις επιφυλάξεις για την κομματική αποτελεσματικότητα, στο θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ, κέρδισε την υποστήριξη του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, ο οποίος έκανε λόγο για επιπολαιότητα του πρωθυπουργού που δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. ΣΥΡΙΖΑ και Μάνος είχαν συμπέσει στην καταγγελία της κυβέρνησης για τις διακοπές ρεύματος τον περασμένο Φεβρουάριο.