Πολιτικό θέμα με τα test της Γαλατά Σεράι - Free Sunday
Πολιτικό θέμα με τα test της Γαλατά Σεράι

Πολιτικό θέμα με τα test της Γαλατά Σεράι

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στον Υπουργό Αθλητισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Κασάπογλου και την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας, που καταλόγισαν στην Ελλάδα την ευθύνη για τη ματαίωση του φιλικού αγώνα της Γαλατασαράι με τον Ολυμπιακό, που θα γινόταν σήμερα στην Αθηνα.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος απέδωσε την απόφαση του στο ότι η τουρκική ομάδα αρνήθηκε να υποβληθεί στα τεστ καθώς «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο».

Μάλιστα προσέθεσε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

«Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά», είχε αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ανέφερε ο Κασάπογλου ενώ η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι η Γαλατάσαραϊ, ακολούθησε όλες τις διαδικασίες, η συμπεριφορά που συνάντησε στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη».

«Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Στηρίζουμε τη Γαλατάσαραϊ»., προσέθεσε η Τουρκική Ομοσπονδία.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Η αποστολή της Γαλατασαράι, η οποία θα αντιμετώπιζε σε φιλική αναμέτρηση τον Ολυμπιακό επί ελληνικού εδάφους, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς όπως αναφέρει η «hurriyet», τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού της τουρκικής ομάδας δεν έγιναν αποδεκτά από τις Ελληνικές Αρχές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μετά από δύο ώρες παραμονής της στο αεροδρόμιο, αποφασίστηκε η επιστροφή στην Πόλη, όπως εξηγεί στην ανακοίνωση της.

«Αφού προσγειωθήκαμε στην Αθήνα για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, εκπληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που ζήτησαν οι Ελληνικές Αρχές (όπως δοκιμή PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή ταχεία δοκιμή αντιγόνου τις τελευταίες 48 ώρες, πιστοποιητικά εμβολιασμού).

Αργότερα, ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους, με μια δυσάρεστη και αλαζονική στάση, είπε ότι δεν αποδέχτηκαν τα τεστ PCR και ότι έπρεπε να υποβληθούν σε νέα οι παίκτες μας και όλα τα μέλη της αποστολής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών.

Αφού περίμενε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες, η αποστολή μας ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο».

Π'άντως ο προπονητής της ομάδας, Φατι Τερίμ επιβεβαίωσε ότιείχαν ενημερωθεί για τα rapid test, αλλά εξέφραε τη δυσφορία του για το ότι πολλοί επιβάτες έφυγαν χωρίς να υποχρεωθούν να υποβληθούν:

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε. Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική».