Η ΕΕ έχει δανειστεί 45 δισ. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Free Sunday
Η ΕΕ έχει δανειστεί 45 δισ. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ΕΕ έχει δανειστεί 45 δισ. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) και πλέον το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού, φτάνει στα 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Τρίτη, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως δευκρινίζεται αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA).

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGenerationEU” και προσέθεσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές NextGenerationEU στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη."

Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 και τη διττή συναλλαγή των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνίστατο σε 5ετές ομόλογο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή - εξ ονόματος της ΕΕ - θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως και 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Τα 421,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.