Όταν ο Ζαμπέτας έγινε ρεμπέτης, ο ΣΥΡΙΖΑ λογόκρινε τον Πολάκη - Free Sunday
Όταν ο Ζαμπέτας έγινε ρεμπέτης, ο ΣΥΡΙΖΑ λογόκρινε τον Πολάκη

Όταν ο Ζαμπέτας έγινε ρεμπέτης, ο ΣΥΡΙΖΑ λογόκρινε τον Πολάκη

«Αν θα έβαζα έναν τίτλο στη σημερινή, πραγματικά, κατάντια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη συνεδρίαση αυτή, θα έβαζα δύο στίχους από ένα παλιό ρεμπέτικο», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της προκαταρκτικής επιτροπής για την παραπομπή του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος σε ό,τι αφορά στις πράξεις του ως υπουργού, αναφορικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «μας πήγαν για πλημμέλημα επί διαταράξει, κι όμως τα μητρώα μας, τα βρήκανε εντάξει», που είχε γράψει η στιχουργός το 1960 και είχε δώσει δώρο, όπως λέγεται, στον Γιώργο Ζαμπέτα.

Όμως, η ομιλία Πολάκη, η οποία ήταν ένας ύμνος στον Αλέξη Τσίπρα και μία σαφής περιγραφή του πως βλέπει την επιστροφή του στην εξουσία, δεν βρήκε χώρο στα επίσημα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν στον κομματικό ιστότοπο syriza.gr, όπου στο τμήμα «επικαιρότητα» που καταγράφονται όλες οι ομιλίες των βουλευτών που παρενέβησαν στη Βουλή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Νίκου Βούτση, του Χρήστου Γιαννούλη, του Μάριου Κατσή αλλά και της κυρίας Δώρας Αυγέρη.

Το ενδεχόμενο ο λόγος να ήταν η συμπερίληψη του Ζαμπέτα στους ρεμπέτες, με τους οποίους δεν ανήκε στην ίδια μουσική συνομοταξία, είναι πιο πιθανό από κάθε άλλη εξήγηση. 

Πολύ δε περισσότερο, καθώς την ίδια ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ως δελτίο τύπου, ανακοίνωση του κ. Πολάκη της προηγούμενης ημέρας, με την οποία ο πρώην υπουργός απαντούσε σε ανακοίνωση της ΝΔ για ομιλία του στη Βουλή για την άποψή του όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ζητώντας εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

 

Η φωτογραφία που δεν τραβήχτηκε

Κι αν, σε κάθε περίπτωση, όσοι ήθελαν να πληροφορηθούν για τα σημεία της ομιλίας του κ. Πολάκη θα μπορούσαν να τα βρουν είτε στην σελίδα του στο Facebook είτε στον ιστότοπο του documento, εκείνο που είναι αδύνατο να βρεθεί είναι φωτογραφία του κ. Τσίπρα με τον πρώην υπουργό του και τομεάρχη υποδομών, Νίκο Παππά.

Δεν υπήρχε καμία, ούτε από τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ούτε από τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με την τελευταία που κυκλοφορεί να είναι από τη διαδήλωση για το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, στις 10 Ιουνίου, όταν τα μέσα έκαναν λόγο για «φευγαλέα συνάντηση Τσίπρα - Παππά στη διαδήλωση».

Ίσως για αυτό, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή Παππά, αξιοποίησε μια παλιά φωτογραφία των δύο για να ευχηθεί «Αλέξη και στα δικά σου».

 

Ανώνυμοι δίαυλοι με documento

Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, έστω και χωρίς τον Πολάκη, ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Documento και τον εκδότη του, αν και στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στην πρόβλεψη του πορίσματος της προκαταρκτικής για έρευνα στα οικονομικά στοιχεία της έκδοσης της εφημερίδας, αλλά παρέπεμψε στο δημοσίευμά της για τις παραλείψεις και τα λάθη στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, που η εφημερίδα υπαινίσσεται ότι είναι εσκεμμένα.

Στη συζήτηση στη Βουλή, το όνομα του εκδότη του Documento, αναφέρθηκε μόνο μία φορά κι αυτή από τον κ. Παππά, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι «γελοιοποιεί ακόμα περισσότερο τη διαδικασία».

«Δεν μας βγήκε το θέμα του Παππά, ας ελέγξουμε τον Βαξεβάνη», σκέφτηκε –κατά τον κ. Παππά– η πλειοψηφία, στην οποία καταλόγισε ότι «στοχοποιεί τον Βαξεβάνη».

Σε μία άσκηση δε, δύσκολων ισορροπιών, την προηγουμένη της ομιλίας στη Βουλή και της στήριξης Παππά και Documento, ο κ. Τσίπρας είχε φωτογραφηθεί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, καθηγητή Τσιόδρα, ο οποίος έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο όσων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στη Βουλή.

 

Αναζητείται αδίκημα

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στη συζήτηση για την παραπομπή του κ. Παππά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στους πολιτικούς φίλους του πρώην Υπουργού, δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία, αλλά το κατά πόσο η «παράβαση καθήκοντος» αποτελεί αδίκημα, καλώντας τη ΝΔ να κάνει απλώς «κοινοβουλευτικό έλεγχο», από τη στιγμή που «το πόρισμα που εγκαλεί για παράβαση καθηκόντων τον Νίκο Παππά, εγκαλεί για προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα». Κοινώς, δηλαδή, και να προσπάθησε να επηρεάσει ο κ. Παππάς, δεν τα κατάφερε, δηλαδή απέτυχε.

Πάντως στο σύνολο τους, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν τόσο να αμφισβητήσουν ευθέως τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα, όσο και, στο πλαίσιο της διαφάνειας, να αποδεχτούν την πρόταση για έλεγχο των οικονομικών του Documento, όπως ζήτησε η πλειοψηφία της προκαταρκτικής.

 

Η δύσκολη γέφυρα με το ακροατήριο Πολάκη

Όμως, τόσο οι ασκήσεις ισορροπίας του κ. Τσίπρα όσο και η προσπάθεια του κ. Πολάκη να συμπεριφέρεται ως εάν οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα βρίσκονται στην περίοδο των κοινών διακοπών με φουσκωτό, δείχνουν να μην έχουν πλήρη ανταπόκριση από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.

Μάλιστα, στην ανάρτηση του κ. Πολάκη στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με την οποία καλούσε τους φίλους του να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ηράκλειο, εκφράζεται δυσαρέσκεια για την επιλογή του κ. Τσίπρα να ταχθεί υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τέτοια αντιπολίτευση, θα έχει θέμα ακόμη και αρχηγού κόμματος», σχολίασε ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος έγραψε ότι «ο Τσίπρας έπαιξε και έχασε, επέλεξε να είναι συγκυβέρνητης του Κούλη, του Τσιόδρα και της Λίνου, μαζί τους βουλιάζει” κι ένας τρίτος, τον καλεί να αλλάξει κόμμα.

Την επομένη όμως, κι ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν στο Ηράκλειο, από όπου απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να εμβολιαστούν, ο κ. Πολάκης προτίμησε να είναι στη Βουλή και να μιλά χωρίς μάσκα, προκαλώντας αντιδράσεις από τον κ. Λοβέρδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών κρισίμων πληθυσμιακών ομάδων, απέφυγε να αποκηρύξει τον κ. Πολάκη, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, διευκρίνισε ότι υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει κυρώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όμως η ισορροπία δείχνει δύσκολη.