Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εκπρόσωπο και γραμμή στα "Πόθεν ¨Εσχες" που δόθηκαν στη δημοσιότητα - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εκπρόσωπο και γραμμή στα "Πόθεν ¨Εσχες" που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εκπρόσωπο και γραμμή στα "Πόθεν ¨Εσχες" που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Στην ιστοσελίδα της Βουλής έχουν αναρτηθεί οι 1114 δηλώσεις που υπέβαλαν το 2020 πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι με τα στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση κατά την οικονομική χρήση του 2019.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε 33.432,38 ευρώ εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά, 1.285,77 ευρώ εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, 11.800,00 ευρώ από ακίνητα. Επίσης, δήλωσε 35.500,48 ευρώ ως το συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, πρόσθετες αμοιβές κλπ (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα) .

Η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφκσι δήλωσε 36.671,05 ευρώ συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα). Επίσης από ακίνητα 28.000,00 ευρώ.

Για το έτος χρήσης 2019, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εισοδήματα που εξαιρούτνται από φόρο και εισφορά ύψους 34.424,05 ευρώ.

Δήλωσε επίσης 32.961,68 ευρώ ως συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα)

Η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, δήλωσε 19.355,78 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.

Απαντώντας με γραπτή του δήλωση, σε δημοσιεύματα αλλά και στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για απόπειρα «κουκουλώματος»ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Εσχες, Θανάσης Μπούρας διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών αρχηγών εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα πριν από ένα μήνα και τέθηκαν στο αρχείο με ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων

Ο κ.Μπούρας εξηγεί το ζήτημα που σήμερα εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχειοθετήθηκε πριν από μόλις ένα μήνα με την σύμφωνη γνώμη και του… ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τότε εκπροσωπούσε ο κ.Σπύρος Λάππας και οχι ο κ.Παύλος Πολάκης, που τον αναπλήρωσε χθες.

Η δήλωση του κ.Μπούρα έχει ως εξής:

Η Επιτροπή βάση του Συντάγματος λειτουργεί ως ειδικό όργανο στην οποία πέραν των τριών μελών- βουλευτών συμμετέχουν και 8 ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί κι έχω την θεσμική υποχρέωση να διαφυλάξω το κύρος της και να την κρατήσω μακριά από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις

Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση όσων αναληθών αναφορών φιλοξενούνται σήμερα από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί απόπειρας δήθεν «κουκουλώματος» από την Επιτροπή, ξεκαθαρίζω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 23ης Ιουνίου 2021 αρχειοθετήθηκαν οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών που εξετάστηκαν κατά προτεραιότητά των χρήσεων 2015-2018 μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση αρχειοθέτησης ήταν ομόφωνη, δηλαδή και σύμφωνη γνώμη του τακτικού μέλους της Επιτροπής και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα, ο οποίος χθες αντικαταστάθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Πολάκη.

Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά την αντικατάσταση του κ. Λάππα και τα όσα ο κ. Πολάκης υποστήριξε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, από τεχνικό λάθος του υπηρεσιακού παράγοντα που επεξεργάστηκε τη λίστα με τις υπόλοιπες δηλώσεις υπόχρεων που ήταν προγραμματισμένες να εξεταστούν, υπήρξαν και 43 επαναλήψεις υπόχρεων που είχαν αρχειοθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2021.

Μεταξύ αυτών των 43ων επαναλήψεων ήταν και η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ενός ακόμη πολιτικού αρχηγού.

Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τις πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής καθώς πέραν του κύρους της, προσβάλλουν και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί»