Πολιτική αντιπαράθεση για τη φωτιά στην Αιγιαλεία - Free Sunday
Πολιτική αντιπαράθεση για τη φωτιά στην Αιγιαλεία

Πολιτική αντιπαράθεση για τη φωτιά στην Αιγιαλεία

Η κοινωνία απεχθάνεται την κομματική αντιπαράθεση, τη στιγμή που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή. Και δεν είχαμε κανένα σκοπό να απαντήσουμε στον κ. Τσίπρα αν δεν προκαλούσε με αυτό τον απολύτως ευτελή τρόπο» αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

 
«Επειδή μας προκαλεί λοιπόν να θυμηθούμε το Μάτι, του θυμίζουμε ότι δεν εγκαλείται μόνο για την απαράδεκτη διαχείριση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης και την ασέβεια προς τη μνήμη των νεκρών και το θέατρο που έπαιζε και το ίδιο βράδυ και τις επόμενες μέρες μαζί με τους υπουργούς του, για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους» πρόσθεσαν.
 
Οι ίδιες πηγές επίσης υπογράμμισαν ότι «μιλώντας δε για φωτογραφία του πρωθυπουργού σε δημόσια παραλία με πολίτες, αυθόρμητα το μυαλό όλων πηγαίνει στις διακοπές του ύστερα από την τραγωδία, σε ιδιωτική θαλαμηγό» και τόνισαν «αν έχει λοιπόν να πει κάτι για να ασκήσει κριτική στον τρόπο διαχείρισης, ας το κάνει. Ας σταματήσει όμως τη φθηνή αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενος τις καταστροφές που προκάλεσε μια πυρκαγιά».
 
Τέλος, σημειώνουν ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην καταστροφή, οι πραγματικοί αριθμοί έχουν μικρή σημασία. Έτσι λοιπόν τα 5.000 στρέμματα που κάηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το μισό της Αχαϊας των 3.272.000 στρεμμάτων».
 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτηση του είχε αναφέρει:
 
Η σκέψη μου σήμερα είναι στην Αχαΐα που δοκιμάζεται. Είναι στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καίγονται, σε αυτούς που νοσηλεύονται με εγκαύματα στο Ρίο, στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνεχίζουν για μία ακόμη μέρα να δίνουν τη μάχη κατά της φωτιάς», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών», για να σχολιάσει πως «τουλάχιστον όμως όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν, είτε με δηλώσεις αυτοθαυμασμού είτε με σέλφι από παραλίες».
 
Πριν την ανάρτηση του κ.Τσίπρα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και οι αναπληρωτές τομεάρχες Χαρά Καφαντάρη και Διονύσης Καλαματιανός, σε κοινή δήλωση τους υπό τον τίτλο: «Μεγάλες οι ευθύνες για την ολιγωρία στην φωτιά της Αιγιαλείας και τη διάλυση του Πυροσβεστικού σώματος από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη», είχαν πει ότι δεν θα αναφερθούν: «στη χαμηλή ένταση των ανέμων, στην καθυστέρηση της κινητοποίησης των Πυροσβεστικών δυνάμεων και την παρουσία των εναέριων μέσων τρεισήμισι ώρες αργότερα, όταν η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, στην δήθεν ετοιμότητα λόγω του καύσωνα, των αρμόδιων υπηρεσιών, στην εγνωσμένη, πλέον, έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών. Προσθέτουν ότι δεν θα θυμίσουν: «τις ανακοινώσεις και τις επικοινωνιακού τύπου συνεδριάσεις για την έγκαιρη προετοιμασία και την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μετά την εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου, τις εμβληματικές εξαγγελίες και τους νόμους του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη για την πολιτική προστασία, που ακόμη δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, το έλλειμμα αποτελεσματικών σχεδίων της πολιτικής προστασίας».
 
Όμως, σημειώνουν, «όταν μια πυρκαγιά ξεκινά την Δευτέρα 26 Ιουλίου, πάνω από την Ζήρια, κατασβήνεται και την Παρασκευή από αναζωπύρωση της ίδιας πυρκαγιάς καίγεται η μισή Αιγιάλεια, τραυματίζονται δεκάδες συμπολίτες μας, καταστρέφονται οι πολίτες της Ζήριας και των γύρω οικισμών, καίγονται οικίες, αποθήκες, καλλιέργειες και ένα μοναδικό δάσος τότε», συμβαίνουν τρία τινά, όπως αναφέρουν. Ειδικότερα τονίζουν πως «είτε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χαρδαλιάς, που βρίσκει τέλειες και επαρκείς όλες τις ενέργειες, συνεχίζουν το επιτελικό έργο τους με μοναδική πρόνοια την επικοινωνιακή πολιτική». Είτε «δεν λαμβάνουν την ενημέρωση που όφειλαν να έχουν, είτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αποδιοργανωθεί πλήρως».
 
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουν πως «το τραγικό για τη χώρα και την Αιγιαλεία είναι ότι συμβαίνουν και οι τρεις εκδοχές ταυτόχρονα» και πως «οι προσπάθειες και οι θυσίες των πυροσβεστών δεν αρκούν, μέσα στην απόλυτη ανοργανωσιά και το μπάχαλο του επιτελικού κράτους».
 
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Αιγιαλεία, η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένη, σε όλους τους τομείς και τιμωρείται...», τονίζουν.
 
Το γραφείο τυπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει "τουλάχιστον απογοητευτικό" «το θέαμα του πρωθυπουργού, που δημοσιοποιεί σέλφι από τις παραλίες, ενώ η χώρα δοκιμάζεται και η Αχαΐα φλέγεται, είναι»
 
«Επειδή ενδέχεται να μην πιάνει σήμα εκεί που βρίσκεται», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τον ενημερώνουμε ότι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που έκαιγε από τη Δευτέρα και υποτίθεται ότι είχε ελεγχθεί, με χαμηλής έντασης ανέμους έκαψε τη μισή Αχαΐα μαζί με δεκάδες σπίτια και περιουσίες».
 
 
«Στη Ζήρια αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Με επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα ενώ κάνει λόγο για λάθη και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.
 
«Όσο και αν ο αρμόδιος υπουργός -εκτός πραγματικότητας- τα βρίσκει όλα καλά, η αλήθεια αποδεικνύει την απόλυτη έλλειψη σχεδίου και τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού συστήματος, με εγκληματικές διαστάσεις. Τα λάθη στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και η ανεπάρκεια εναέριων μέσων, οδήγησαν στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:
 
«Οι ευθύνες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τις αποκρύψει, παρά τις αποσπασματικές μα φιλότιμες ενέργειες των πυροσβεστών, που ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν. Η πολιτική προστασία σε μια εποχή μεγάλων κινδύνων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα και μικροπολιτικές λογικές».
 
 
 
Στις περιοχές της Αιγιάλειας, που επλήγησαν από τις φωτιές, περιόδευσε χθε κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, βουλευτή Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του κόμματος.
 
«Για μια ακόμη φορά φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και φυσικού πλούτου.
 
Ενόψει αυτών των ελλείψεων, αλλά και του επικείμενου καύσωνα, ο λαός της Αχαΐας και συνολικά της χώρας χρειάζεται να παραμένει σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, η λαϊκή περιουσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής», επισημαίνει το ΚΚΕ και τονίζει:
 
«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης της περιοχής και όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές».
 
Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Αχαΐα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη γύμνια και τις εγκληματικές ευθύνες του μνημονιακού κράτους που έχει αφήσει χωρίς ουσιαστική πυροπροστασία τη χώρα "για δημοσιονομικούς λόγους" σε μια εποχή κλιματικής καταστροφής».
 
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «να παριστάνει και πάλι τον Τουρίστα Πρωθυπουργό, οι πολίτες όμως απαιτούν άμεση και συνολική αποκατάσταση των ζημιών και των "πληγών" τους, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας της χώρας». Υποστηρίζει επίσης ότι «ξέρουμε πως για την Μητσοτάκης Α.Ε. η λύση δεν είναι οι προσλήψεις όπως μας τόνισε από το ΠΑΓΝΗ για το ΕΣΥ, εκτός αν αυτές αφορούν τους χιλιάδες "άριστους" μετακλητούς του επιτελικού του κράτους, η πολιτική προστασία όμως χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση».