Ο πρώτος απολογισμός στην Βαρυπόμπη- Κυβέρνηση που αυτόσυγχαίρεται βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο πρώτος απολογισμός στην Βαρυπόμπη- Κυβέρνηση που αυτόσυγχαίρεται βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτος απολογισμός στην Βαρυπόμπη- Κυβέρνηση που αυτόσυγχαίρεται βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Αττική.

Όπως είπε αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, συμφωνα με τον οποίο:

  • Από τα 4 μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό
  • Μέσα στη μέρα θα έχουμε οριοθετήσει την κατάσταση.
  • Αντιμετωπίζουμε αναζωπυρώσεις.
  • Για την περιοχή που κάηκε μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 12.500 στρέμματα.
  • 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα σοβαρές ζημιές και 64 μερικές ζημιές.
  • Απόλυτη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή.
  • 538 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία.

Για τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

  • κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων αυτή τη στιγμή.
  • Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

  • Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Για «κυβέρνηση που αυτοσυγχαίρεται μέσα στην καταστροφή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στoν τ/σ «OPEN» για τις πυρκαγιές.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «πρώτα απ' όλα η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και έχουν χάσει τις περιουσίες τους». «Περιμένουμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να ακούσουμε και τα μέτρα στήριξης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση», τόνισε. Ωστόσο προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια φωτιά η οποία ξέφυγε, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με ανέμους 2 και 3 μποφόρ -γιατί όταν έπιασε η φωτιά οι καταγεγραμμένοι άνεμοι ήταν σε αυτά τα επίπεδα», για να σημειώσει πως «επομένως είναι προκλητικό από πλευράς της κυβέρνησης να λέει ότι "όλα έγιναν υποδειγματικά"». Σε σχέση με το θέμα της επάρκειας των εναέριων μέσων, είπε ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως 15 περίπου Καναντέρ δεν μπορούν να πετάξουν λόγω τεχνικών βλαβών και τα Καναντέρ που επιχειρούσαν στην Αττική ξεκινούσαν από τη Σκύρο». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί, αν ισχύουν, είναι ακόμα πιο προκλητικό να λέγεται ότι όλα έγιναν υποδειγματικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», τόνισε.