Ευχαριστήρια επιστολή Μητσοτάκη στον πρίγκιπα Κάρολο για την δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Free Sunday
Ευχαριστήρια επιστολή Μητσοτάκη στον πρίγκιπα Κάρολο για την δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ευχαριστήρια επιστολή Μητσοτάκη στον πρίγκιπα Κάρολο για την δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, με την οποία εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του ελληνικού λαού και του ίδιου για την έμπρακτη στήριξη του διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών.

 Αξίζει να σημειωθέι πως ο Πρίγκιπας Κάρολος, βαθιά ευαισθητοποιημένος σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως έκφραση των γνωστών φιλελληνικών αισθημάτων του, προέβη σε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία δήλωσε βαθιά συγκλονισμένος.

Ο πρίγκιπας Κάρολος αφού δηλώνει ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο ίδιος είναι συγκλονισμένοι από την καταστροφή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι συνδέεται βαθιά με την Ελλάδα και ότι του είναι «οδυνηρό να σκέφτεται τον πόνο που εσείς και η όμορφη χώρα σας πρέπει να υπομείνετε. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και με όλους τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες και ανησυχητικές στιγμές».

Ο Πρίγκιπας υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, πριν πληγούμε από ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Για «εφιαλτική καταστροφή» έκανε λόγο σε ανάλογη επιστολή του, που δημοσιεύθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην MailOnline, ο πρίγκιπας Κάρολος σχετικά με τις φωτιές στην Ελλάδα.

«Λόγω οικογενειακών δεσμών, πάντα ένιωθα μια ιδιαίτερη αγάπη και στοργή για την Ελλάδα. Πέρα από την ομορφιά των τοπίων, της ιστορίας και του πολιτισμού της, τόσο ο πατέρας μου όσο και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί, και για αυτό με συγκίνησε τόσο που ήμουν καλεσμένος νωρίτερα μέσα στο έτος για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας».

«Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, ραγίζει την καρδιά να βλέπεις τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα, την Τουρκία και τώρα την Ιταλία, που μόλις κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Είναι πραγματικά εφιαλτικό να βλέπεις τους άλλοτε γαλάζιους ουρανούς πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια να γίνονται ανοιχτό πορτοκαλί καθώς το ένα μίλι μετά το άλλο του φημισμένου τοπίου της χώρας και πάνω από 100.000 εκτάρια δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταστραφεί από τρομακτικές φλόγες, προκαλώντας τραγική απώλεια ζωής, τραυματισμούς και την ευρεία καταστροφή τόσων πολλών σπιτιών και βίων ανθρώπων» προσθέτει.

«Άκουσα πρόσφατα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί να βοηθήσουν, οι οποίοι λένε ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιες πυρκαγιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως οι συνάδελφοί τους που μάχονται να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο στην Καλιφόρνια και από τη δυτική ακτή στα λιβάδια του Καναδά θα έλεγαν το ίδιο».

«Έχω χάσει το μέτρημα ως προς τις καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό οι οποίες έχουν πλήξει τόσο πολλές χώρες ανά την Κοινοπολιτεία και πέρα από αυτήν. Έχω καταθλιπτικές μνήμες έχοντας δει πρώτο χέρι την καταστροφή στην Καραϊβική το 2017, αφού επλήγη από δύο τυφώνες Κατηγορίας 2 την ίδια εβδομάδα.

Τώρα βλέπουμε την Αϊτή να πλήττεται από την Τροπική Καταιγίδα Γκρέις, επιδεινώνοντας την καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό, που πήρε τόσες ζωές. Οι φωτιές, οι πλημμύρες και οι ολοένα και χειρότερες ξηρασίες που έχουν πλήξει την Αυστραλία το κάνουν ξεκάθαρο: Ο πλανήτης μας είναι σε κρίση και, όπου και αν είσαι, καμιά χώρα δεν είναι άτρωτη».

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές, με το «να μη λαμβάνουμε υπόψιν σοβαρά όσα λένε οι επιστήμονες».

«Οι προβλέψεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Ειδική Αναφορά της IPCC του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρες. Αν δεν δράσουμε άμεσα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχει 89% πιθανότητα ακραία φαινόμενα που λάμβαναν χώρα μια φορά τον αιώνα να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην επικείμενη COP26 (διεθνή σύνοδο για το κλίμα) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, ενώ τονίζει πως η πρόκληση είναι «πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για να την αντιμετωπίσει κάθε χώρα μόνη της. Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην Ελλάδα, μα όλοι πρέπει να τρέξουμε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή συνολικά».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ιδιωτικός τομέας, με τα τρισεκατομμύρια δολάριά του, έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο να παίξει, συνεργαζόμενος με κυβερνήσεις, ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άτομα.