O Μητσοτάκης μπροστά σε δισεπίλυτες εκκρεμότητες στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
O Μητσοτάκης μπροστά σε δισεπίλυτες εκκρεμότητες στη Θεσσαλονίκη

O Μητσοτάκης μπροστά σε δισεπίλυτες εκκρεμότητες στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα αντιφατικό κλίμα γίνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς ο πρωθυπουργός δείχνει λιγότερο τραυματισμένος από τη διαχείριση των πυρκαγιών και τον ανασχηματισμό στην κοινωνία από ό,τι στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πρόκειται για εσωκομματικά τραύματα που δείχνουν να έχουν λιγότερη σχέση με την κυβερνητική διαχείριση και περισσότερη με τα πρόσωπα της, καθώς η δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίηση προσώπων από τη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις κυβερνητικές θέσεις, στις οποίες μόνο ένας εκλεγμένος στη Θεσσαλονίκη υφυπουργός συμμετέχει, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, από το οποίο, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες, από τις λίγες που είχε.

Αφορά επίσης αμειβόμενες θέσεις στον δημόσιο τομέα μετακλητών ή προϊσταμένων, οι οποίες δεν δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, η γκρίνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κρύβεται, αλλά σε ό,τι αφορά στο πρώτο ετέθη δημοσίως, μάλλον για πρώτη φορά στην ιστορία των κυβερνητικών συσκέψεων, από τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος μίλησε στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια σύσκεψης, για υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρωθυπουργική απάντηση στην υποεκπροσώπηση με την εκ Θεσσαλονίκης καταγωγή του υπουργού επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Μεταφορών, Γιώργου Καραγιάννη δεν εκρίθη πειστική για τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του τοπικού πολιτικού προσωπικού, αλλά επανέφερε τη συζήτηση για την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να ενισχύσει με νέα πρόσωπα το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ είχε το χειρότερο της ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα και το 9ο χειρότερο σε όλη την χώρα.

Η φημολογία περί αναζήτησης νέων προσώπων έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο πιθανών υποψηφίων, οι οποίοι, ακόμη και αν ενδιαφέρονται, δεν το εκδηλώνουν καθώς αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους «παλιούς». Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης διέψευσε αγχωτικά ότι θα είναι υποψήφιος.

«Στη ΝΔ έχουμε και μία τάση να αυτομαστιγωνόμαστε», είπε πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, παραπέμποντας σε ένα μέλλον στο οποίο η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό, αεροδρόμιο και σύγχρονες συγκοινωνίες.

Αυτό επιβεβαιώνει το κλίμα αλλά δείχνει και ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει σοβαρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, θα συνεχίσει να καταφεύγει σε απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στα κρίσιμα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής που αφορούν την πόλη. Όπως, για παράδειγμα, η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό του μετρό της Αγίας Σοφίας, για την οποία οι υποστηρικτικές δηλώσεις των τοπικών βουλευτών δεν… ξεχείλιζαν, αν και ήταν το ισχυρότερο κυβερνητικό επιχείρημα στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ζημιά από την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τον σταθμό Βενιζέλου γίνεται πλειοψηφική στην κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης καθώς και στην τοπική κοινωνία. Ως μείζον αναδεικνύεται η ολοκλήρωση του έργου.

Το δεύτερο θέμα που αποκτά πολιτική προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη είναι οι προθέσεις του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δείχνει να μην έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει με την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Το ερώτημα ανέδειξε ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, διακινδυνεύοντας σειρά απειλητικών απαντήσεων, αλλά επίσημη επιβεβαίωση από τον κ. Σαββίδη για την επιμονή στην υλοποίηση του έργο δεν υπήρξε. Το θέμα βρίσκεται στην πλευρά των ιδιοκτητών του project δηλώνει σήμερα στη FS o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το θέμα με τις προθέσεις του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο η επιρροή του στο ποδόσφαιρο αλλά η ιδιοκτησία του λιμανιού της πόλης, που έχει κομβικό ρόλο σε εισαγωγές και εξαγωγές, η παρουσία του με διάφορες επενδύσεις αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς είναι ιδιοκτήτης του OPEN.

Αλλά το θέμα Μητσοτάκη είναι ότι καμιά από τις δυο βασικές εκκρεμότητες δεν πρόκειται να επιλυθεί άμεσα.