Σε ισχύ από το πρωί τα μέτρα για τους ανεμβολιαστους - Free Sunday
Σε ισχύ από το πρωί τα μέτρα για τους ανεμβολιαστους

Σε ισχύ από το πρωί τα μέτρα για τους ανεμβολιαστους

Σε ισχύ ειναι από τις 6 το πρωί σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας.
 
Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου κορονοιού (rapid test). Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
 
Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά test PCR ή rapid) κάθε εβδομάδα.
 
Επίσης, το ΦΕΚ, στο άρθρο 2, ορίζει πως επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου παρατηρείται συνωστισμός. Ακολούθως προσδιορίζει τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων
 
Υποχρεωτική είναι από αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (rapid test αντιγόνου ή PCR) δύο φορές την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
 
Τα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, χώρους λατρείας, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμό, λιανεμπόριο.