Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει καλά - Ανησυχεί ο Τσίπρας - Free Sunday
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει καλά - Ανησυχεί ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει καλά - Ανησυχεί ο Τσίπρας

«Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον αγιασμό στο Δαμάσι Τυρνάβου εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε και αντικατέστησε το σχολείο, το οποίο έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή τον Μάρτιο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή του σχολείου στο Δαμάσι εκείνες τις ώρες του ισχυρού σεισμού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί την επέλαση του εγκέλαδου. «Καταφέρατε και βγάλατε όλα τα παιδιά με τρόπο ασφαλή και δεν θρηνήσαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό σας τιμά και αναδεικνύει ότι το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος για να μαθαίνουμε γράμματα. Μαθαίνουμε συμπεριφορές, αξίες αλλά και μαθαίνουμε πρώτα από όλα να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ταχύτητα κατασκευής του έργου, επισημαίνοντας πως το καινούριο σχολείο «καταφέραμε να το κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ».

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», Γιώργο Περιστέρη, για την ταχύτητα, όπως είπε, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο. «Καταφέραμε, όντως, με ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς», υπογράμμισε.

Επίσης, μιλώντας για τη διαδικασία κατασκευής του σχολείου, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα σχολείο υπόδειγμα, ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον με υψηλή ενεργειακή απόδοση, ένα σχολειό υπόδειγμα για τα παιδιά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους από εδώ και περά αναφορικά με το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως «το μέλημά μας στρέφεται στη γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν». «Οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες, οι πόροι είναι διαθέσιμοι και πλέον έχουμε ένα νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε όσο πιο γρηγορα και πιο αποτελεσματικά γίνεται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Αποδείξαμε ότι τα πράγματα γίνονται με άλλες ταχύτητες, το ίδιο κάναμε και στην Εύβοια και τις περιοχές που χτυπήθηκαν με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη νέα σχολική χρονιά μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί».

«Τα σχολεία ανοίγουν φέτος με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με νέο πρόγραμμα σπουδών πιο ενισχυμένο, την προσχολική αγωγή να ξεκινάει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά και με 11.700 τακτικούς εκπαιδευτικούς και δασκάλους για πρώτη φορά που έγιναν διορισμοί από το 2010», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που τελέστηκε στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρέστη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός μετά την τελετή μπήκε στις σχολικές αίθουσες και συνομίλησε με τους μαθητές, ρωτώντας τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για την εξοικείωση τους με τις μάσκες και τα self tests, ενώ άκουσε τις προτάσεις τους, αλλά και τους εξήγησε τις αλλαγές που εισάγονται τη φετινή χρονιά και τα νέα μαθήματα που αφορούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ξεκινάμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις», σημειώνοντας πως «φέτος ο στόχος είναι διττός, δίνουμε βάση ιδιαιτέρως σε δύο προτεραιότητες», η πρώτη εκ των οποίων, όπως εξήγησε, αφορά το να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές και τα σχολεία εν προκειμένω, που ξεκινούν σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, «διότι συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο, ούτως ώστε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή, να τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο, το οποίο έχουν εισηγηθεί η Επιτροπή των Ειδικών που έχουμε το προνόμιο να μας συμβουλεύει σε κάθε βήμα».

Η κ. Κεραμέως ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς «που έχουν εμβολιαστεί με τρόπο μαζικό, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%», παρακινώντας «και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, εκείνους που απομένουν να εμβολιαστούν, όπως επίσης και τους γονείς των μαθητών 12 ετών και άνω, να αξιοποιήσουν αυτό το μοναδικό δώρο της επιστήμης, να συμβουλευτούν τους γιατρούς, να διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχει δημοσιοποιήσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που εξηγούν ακριβώς πόσο πιο ασφαλή είναι τα παιδιά μας όταν εμβολιάζονται».

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό ώστε να διασφαλιστεί η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων εξήγησε: «Αν στο ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί προσθέσει κανείς ένα ποσοστό που έχει πρόσφατα νοσήσει, το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Άρα στους εκπαιδευτικούς έχουμε μία τεράστια κάλυψη, που δεν είχαμε πέρυσι. Επίσης έχουμε ένα πολύ ενισχυμένο πρωτόκολλο σε σχέση με πέρυσι. Όταν προκύπτει κάποιο κρούσμα η επιτροπή των ειδικών έχει εισηγηθεί πολλά αυξημένα εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αν προκύψει κρούσμα μέσα σε τμήμα, τα παιδιά που είναι κοντά στον συγκεκριμένο μαθητή, θα κληθούν να κάνουν και επτά τεστ την εβδομάδα. Ακολουθούμε τη διεθνή τάση, συμβαδίζουμε με τη διεθνή τάση που υπαγορεύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας, δυνατότητα εμβολιασμού και πάρα πολλά τεστ, εργαστηριακά τεστ δωρεάν από το κράτος».

Η δεύτερη προτεραιότητα για τη φετινή σχολική χρονιά, όπως πρόσθεσε, η κ. Κεραμέως έχει να κάνει με την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων που ξεκινούν φέτος στο σχολείο. «Τα νηπιαγωγεία μας σε όλη τη χώρα λειτουργούν για παιδιά που είναι 4 ετών και άνω, φέτος για πρώτη χρονιά σε όλη τη χώρα. Θα έχουμε για πρώτη φορά αγγλικά στα νηπιαγωγεία, έχουμε για πρώτη φορά τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές [...] με στόχο να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας, να τους κάνουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένους πολίτες. Έχουμε σχεδόν διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, έχουμε νέα προγράμματα σπουδών, 123 που θα εφαρμοστούν πιλοτικά από φέτος, έχουμε 11.700 νέους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στην εκπαίδευση και γι' αυτό το στηρίζουμε με επιμορφώσεις, με διορισμούς που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων η υπουργός αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσονται:

-Το ευ ζην, το πώς να ζούμε καλύτερα με θεματικές όπως η υγιεινή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

-Το περιβάλλον με θεματικές, όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η οικολογική συνείδηση, η πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές

-Τα δικαιώματα, όπως ο σεβασμός του άλλου, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

-Η δημιουργικότητα και καινοτομία με θεματικές όπως STEM, ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός

«Αυτά τα μαθήματα μπαίνουν στο κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως όλα τα άλλα μαθήματα, σταθμισμένα ανά εκπαιδευτική ηλικία. Η λογική είναι το σχολείο πέρα από το να μεταδίδει γνώσεις, που είναι η βασική του αποστολή να καλλιεργεί δεξιότητες στα παιδιά, την κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων κι εκεί ακριβώς στοχεύουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων», επισήμανε η υπουργός.

Ευχές για την νέα σχολική χρονιά απηύθυνε στους μαθητές του 87ου δημοτικού σχολείου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Εύχομαι να κυλήσουν όλα ομαλά, εύχομαι αυτή η χρονιά να είναι μία κανονικότερη χρονιά κι ίσως και στο τέλος αυτής να έχουμε πίσω μας αυτό το πρόβλημα, τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τη δυσκολία στην επαφή. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φρόντισε όλο αυτό το διάστημα για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υποδομές, θα είμαστε δίπλα με τις σχολικές επιτροπές, τους καθηγητές, τους γονείς, αλλά σε κάθε περίπτωση, εύχομαι σε κάθε γονιό, σε κάθε εκπαιδευτικό, αλλά κυρίως στα παιδιά να έχουν μία επιτυχημένη χρονιά και να εκπληρώσουν κάθε τους στόχο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα ξεκινούν τη λειτουργία τους 2.521 σχολικές μονάδες, με 245.221 μαθητές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εξ αυτών 988 νηπιαγωγεία με 26.238 παιδιά, στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 4 έτη.

«Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Facebook, με ευχές για «καλή σχολική χρονιά» σε όλους και όλες, «δύναμη, υπομονή, φροντίδα στους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ειδικότερα ότι σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι «και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες». Προσθέτει πως «το μόνο που άλλαξε είναι οι κανόνες: Πέρυσι στην αρχή μάς έλεγαν ότι δεν κολλάνε τα παιδιά στα σχολεία. Μετά μας είπαν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πρώτα, γιατί τα παιδιά μας είναι πολλαπλασιαστές του ιού. Φέτος μας λένε ότι για να κλείσουν θα πρέπει να νοσήσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 15 παιδιά σε κάθε τάξη».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «το συναίσθημα που για άλλη μια φορά μάς κυριεύει στο πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι ανασφάλεια και ανησυχία», γιατί -όπως αναφέρει- «κάθε νοήμων γονιός δε χρειάζεται να είναι λοιμοξιολόγος για να καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο».

«Παρόλα αυτά, ετοιμάσαμε σήμερα τα παιδιά μας και τα είδαμε να τρέχουν με τη σάκα στον ώμο και με ανυπομονησία, για να βρούνε τους φίλους τους και τους καθηγητές τους. Γιατί όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα τα παιδιά θα τρέχουν προς το αύριο», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.