Η διείσδυση Μητσοτάκη στα ακροατήρια των νέων ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Η διείσδυση Μητσοτάκη στα ακροατήρια των νέων ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διείσδυση Μητσοτάκη στα ακροατήρια των νέων ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε στροφή σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ φαίνεται ότι οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο το βράδυ, μετά την ομιλία Μητσοτάκη, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «επιχειρεί χυδαία εξαγορά με gigabytes και χαρτζιλίκι», όμως η «Αυγή της Κυριακής», η οποία είχε τυπωθεί νωρίτερα, στο θέμα με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο για τη ΔΕΘ», δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ατζέντα για θέματα νέων, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα.

Μάλιστα, η κομματική ανακοίνωση του Σαββάτου απέφευγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην επιδότηση της πρώτης εργασίας των νέων, λέγοντας ότι «με data και ρεπό, αντί για μισθούς, δεν βγαίνει ούτε ο μήνας ούτε οι λογαριασμοί».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε τρομοκρατημένος απέναντι στους νέους, προσπαθώντας μάταια να αντιμετωπίσει την κατάρρευσή του στη νέα γενιά. Είναι ο πρωθυπουργός που αντιμετώπισε τη νέα γενιά με ξύλο, είναι ο πρωθυπουργός που άλλαξε εν μέσω πανδημίας τους κανόνες για τις Πανελλαδικές και με το νέο σύστημα πέταξε εκτός δημόσιου πανεπιστημίου 18.000 παιδιά, για να τα στείλει ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια», είπε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ το κόμμα διαπίστωνε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δημοσκοπικά δεν βλέπει τους νέους ούτε με το κιάλι» και η κυρία Αχτσιόγλου έλεγε ότι «ο πρωθυπουργός πρόσβαλε ακόμα περισσότερο τους νέους της χώρας».

Την επομένη, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε μέτρο κοροϊδία την ενίσχυση της πρώτης απασχόλησης των νέων «με 100 ευρώ τον μήνα», αλλά χρειάστηκε να περάσουν άλλες δυο ημέρες ακόμη για να ανασύρει η αξιωματική αντιπολίτευση μία θέση της που απευθύνεται σε νεανικά ακροατήρια από το καλοκαίρι, όταν είχε ανακοινωθεί η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού και να επαναλάβει την πρότασή της για κατώτατο μισθό 800 ευρώ.

 

Η αλλαγή της ομιλίας

Διαρροές συνεργατών του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι «τις τελευταίες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου επικαιροποιούσε το πρόγραμμα του κόμματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει το περιβάλλον της ακρίβειας», το οποίο όμως ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, μια μέρα πριν ανοίξει η ΔΕΘ.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ο κ. Τσίπρας «αναμένεται να φέρει σε πρώτο πλάνο το αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την ενίσχυση δημόσιων εργαλείων για την ενεργειακή πολιτική».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχει ευρύ πρόγραμμα και θα κάνει τις απολύτως θεσμικές παρουσίες, δηλαδή την επίσκεψη στη διοίκηση της ΔΕΘ, την περιοδεία στα περίπτερα, την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου.

 

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά ο κ. Τσιπρας δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη σε κακό πολιτικά κλίμα για τον ίδιο. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της GPO, η διαφορά από τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι στις 5 μονάδες (30-25), δηλαδή στα περιθώρια στατιστικού λάθους σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, όταν ήταν στις 4 μονάδες (35-31).

Στελέχη του κόμματος το αποδίδουν τόσο στις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν συμμαχικές στο κόμμα ομάδες, όσο και στην αποξένωση που ένα μέρος της τοπικής βάσης της ΝΔ αισθάνεται για την ηγεσία.

Η πιο εμβληματική από τις πρώτες είναι η στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την παραμονή in situ, δηλαδή στο σημείο στο οποίο βρέθηκαν, των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κομματικές πρωτοβουλίες ο ίδιος. Βέβαια, οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών της παραμονής των αρχαίων in situ δεν δείχνουν να συγκινούν πολύ κόσμο, ενώ και η κοινή γνώμη στη Θεσσαλονίκη είναι κατά άλλων καθυστερήσεων στο έργο.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν προβλέπεται να κάνει επίσκεψη στον σταθμό, ούτε να συναντηθεί με εκπροσώπους των αντιδρώντων.

Το δεύτερο σημείο, η αποξένωση δηλαδή της κομματικής βάσης από την κομματική ηγεσία στην Αθήνα, φέρεται μέχρι στιγμής να έχει προκαλέσει υπόγειες διεργασίες, οι οποίες φημολογούνται αλλά δεν επιβεβαιώνονται.

Στο παρελθόν, ιδίως όταν η νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτύχει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και δεσμούς με σειρά μεσαίων κομματικών στελεχών της ΝΔ, ιδιαίτερα από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο απέδωσε εκλογικά στην κα Νοτοπουλου, που ήλθε με διαφορά πρώτη σε σταυρούς. Η σταυροδοσία της κατέδειξε τη δουλειά που είχε γίνει, αλλά οι δεσμοί της με το περιβάλλον του προέδρου φέρονται να είναι πλέον περιορισμένοι.

 

Ο Ιβάν και ο ΠΑΟΚ

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, και το χάσμα που δημιουργήθηκε στους οπαδούς της ομάδας με το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών λειτουργούν θετικά για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως, σε ό,τι αφορά τον κ. Σαββίδη, η εκκρεμότητα που διατηρείται ως προς τις προθέσεις του για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ δημιουργεί ένα θολό τοπίο και προϋποθέσεις για ένα blame game, αν δεν γίνει το γήπεδο.

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν η αναστολή της κατασκευής του γηπέδου θα σημάνει κάτι για την γενικότερη παρουσία του κ. Σαββίδη στην Ελλάδα, ο οποίος διέψευσε προσωπικά ότι σχεδιάζει να πουλήσει τον ΠΑΟΚ και το OPEN.

Πάντως το πολιτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι ίδιο χωρίς Σαββίδη.

Πολλοί ωστόσο στη Θεσσαλονίκη περιμένουν να δουν αν ο κ. Τσίπρας θα κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, την οποία αποπειράθηκε ανεπιτυχώς ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρά τις αντιδράσεις τοπικών στελεχών που σχεδίαζαν έναν πελατειακό μηχανισμό.

Η ΕΛΒΟ, η οποία αποτέλεσε μία από τις πρώτες εταιρείες που κρατικοποιήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ, πουλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και η εταιρεία που την αγόρασε ανακοίνωσε προχθές ότι θα εξοφλήσει το τίμημα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Μένει ακόμη να φανεί αν η μαύρη τρύπα που δημιούργησε για το κόμμα η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ μπορεί να καλυφθεί με την καταγγελία της σχεδιαζόμενης ιδιωτικoποίησης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η διαχείριση από τον κ. Τσίπρα των σχέσεών του με πρόσωπα, τα οποία για λόγους προσωπικής προβολής εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το κόμμα με αναρτήσεις τους στα social media.