Αποκαταστάθηκε το ρήγμα Αθηνών - Αρχιεπισκόπου Αμερικής - Free Sunday
Αποκαταστάθηκε το ρήγμα Αθηνών - Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Αποκαταστάθηκε το ρήγμα Αθηνών - Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Την πραγματοποίηση της συνάντησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, η οποία είχε τεθεί εν αμφιβόλω μετά την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επισήμανε ο κ.Οικονόμου.Είχε προηγηθεί δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρόεδρο των τοιυρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

Νωρίτερα ειχε ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σημείο Μηδέν» όπου θα κατέθετε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Αρχιεπίσκοποςκαι θα του έκανε ξενάγηση στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.Παράλληλα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να προσφωνήσει ο κ. Ελπιδοφόρος τον πρωθυπουργό, σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν χθες το βράδυ, και ο αρχιεπίσκοπος δεν παρέστη καν.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ομογενειακής οργάνωσης «Hellenic Initiative», στην οποία παρέστησαν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, που, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως είπε, χρειάστηκε να εστιάσει τις προσπάθειες του στη διαχείριση κρίσεων.

Τόνισε ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος από εκείνη που είχε προϋπολογιστεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το χωρίς προηγούμενο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και επεσήμανε με έμφαση ότι «Όραμά μου είναι να χτίσω μια πιο δίκαιη κοινωνία με χαμηλότερη φτώχεια».

Χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έθεσε με έμφαση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

 

Σήμερα Παρασκευή ο κ.Μητσοτάκης πρόκειται να έχει διαδοχικά ρεντεβού με το επιτελείο της Wall Street Journal, τον οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Τζέφρι Σακς, τον μεγαλοεπενδυτή Χένρι Κράβις του fund KKR, τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, καθώς και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι.Στις 16:15 τοπική ώρα (23:15 ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες που θα αφορούν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την κλιματική αλλαγή καθώς την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπη.