Από την Ορεινή Ναυπακτία στην Αθήνα, μέσω Ουάσιγκτον - Free Sunday
Από την Ορεινή Ναυπακτία στην Αθήνα, μέσω Ουάσιγκτον

Από την Ορεινή Ναυπακτία στην Αθήνα, μέσω Ουάσιγκτον

Τον 53χρονο επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου του Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον αλλά και την αναμενόμενη υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Την τελική έγκριση θα δώσει η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η άφιξη του κ.Τσούνη στη Αθήνα, αναμένεται στην αρχή του νέου έτους.

Ο κ. Τσούνης είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels που έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental» ενώ είναι και επικεφαλής των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Arbor Realty Trust και New York’s Signature Ban.

Οι γονείς του κατάγονται από την ορεινή Ναυπακτία, και ο ίδιος, μετανάστης δεύτερης γενιάς, μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης όπου και σπούδασε ενώ πήρε πτυχίο νομικής από το St. John’s University κσι εργάστηκε στη μεγαλύτερη νομική εταιρεία του Λονγκ Αϊλαντ.

Συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος και στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν», ενώ γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και φέρεται να απολαμβάνει της πλήρους στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με βουλευτές και γερουσιαστές από τους Ρεπουμπλικάνους.

Είναι η δεύτερη φορά που ακούγεται ως υποψήφιος πρέσβης για καθώς το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησής του στη Νορβηγία, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής ενώ έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Ειναι παντρεμένος με τρία παιδιά.