Κύρτσος: Τρία προβλήματα θέτουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική εκτός τροχιάς - Free Sunday
Κύρτσος: Τρία προβλήματα θέτουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική εκτός τροχιάς

Κύρτσος: Τρία προβλήματα θέτουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική εκτός τροχιάς

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του British Chamber of Commerce και της ABB συμμετείχε ο ευρωβουλευτής Γ.Κύρτσος, με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου COP26 στη Γλασκώβη.

 

Οι συνομιλητές του πάνελ περιλάμβαναν τους ευρωβουλευτές M. Petersen (Renew, Δανία), V. Niinisto (Πράσινοι, Φινλανδία), C.Grudler (Renew, Γαλλία) και τον εκπρόσωπο της ABB.

 

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την πρώτη ενεργειακή κρίση που βιώνουμε στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης.

 

Συγκεκριμένα στάθηκε σε τρία προβλήματα που θέτουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική εκτός τροχιάς.

 

Πρώτον, η μετάβαση προχώρησε υπερβολικά γρήγορα σε ότι αφορά την φυγή από άνθρακ και λιγνίτη και μας άφησε εκτεθειμένους στην ενεργειακή ακρίβεια, όπως φάνηκε με τις τιμές του φυσικού αερίου.

 

Δεύτερον, η αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει παγκοσμίως τα πρότυπα, που η ίδια υιοθετεί στο εσωτερικό της, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, θέτουν εν αμφιβόλω την ενεργειακή ασφάλεια της, και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Επιβαρυνόμαστε χωρίς να είναι βέβαιο ότι συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εφόσον μεγάλα ενεργειακοί παίκτες απλά αξιοποιούν τις ευκαρίες που τους προσφέρουμε σε βάρος μας.

 

Τρίτον, η αδυναμία της ΕΕ να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν να συνταχθεί μαζί της στην προσπάθεια για πρόσθετους ενεργειακούς φόρους ή για την αποδοχή της επιβολής ισοδύναμης περιεκτικότητας ανθράκα στο διεθνές εμπόριο.

 

Ο ευρωβουλευτής στηρίζει την ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση αλλά τόνισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν πειστούν και οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες στη διεθνή σκηνή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και αν αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριών στο όνομα της πράσινης μετάβασης.