Σκέρτσος: Δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες με δυνάμεις της αντι-μεταρρύθμισης - Free Sunday
Σκέρτσος: Δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες με δυνάμεις της αντι-μεταρρύθμισης

Σκέρτσος: Δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες με δυνάμεις της αντι-μεταρρύθμισης

Απόφαση του πρωθυπουργού αμέσως μετά τις εκλογές που κέρδισε ήταν να μην ασχοληθεί η κυβέρνηση με την περίοδο 2015-19 γιατί «θα οδηγούσε σε μια εσωστρέφεια που θα παρέλυε το ουσιαστικό έργο που πρέπει να παραχθεί», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "action24".

«Στην αρχή της διακυβέρνησης είχε τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο στενό του επιτελείο το ερώτημα αν πρέπει να ασχοληθούμε με την περίοδο 2015 - 19 και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση ότι όλο αυτό θα μας οδηγούσε σε μια εσωστρέφεια που θα παρέλυε το ουσιαστικό έργο που πρέπει να παραχθεί, είπε ο κ.Σκέρτσος ο οποίος απέδωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τις εταιρείες δημοσμοπήσεων στο “πολιτικόι αδιέξοδο” στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο κ.Σκέρτσος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο ως προς το είδος, το περιεχόμενο και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει» και εηέφρασε την άποψη ότι «αυτό το αδιέξοδο οδηγεί σε μια εσωστρέφεια, την οποία προσπαθεί να εξωτερικεύσει στο πολιτικό σκηνικό».

«Υπάρχουν δεκάδες αναθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ» κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ειπε κι έκανε λόγο για «προσπάθεια μάταιη και απέλπιδα γιατί η κυβέρνηση παράγει καθημερινά πολιτική, όχι παραπολιτική».

«Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει, είναι παραγωγή παραπολιτικής με ατεκμηρίωτα στοιχεία. Η λειτουργία της δημοκρατίας, των ΜΜΕ, η διαφάνεια, οι σχέσεις με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι προφανώς πολύ σημαντικά στοιχεία (...) η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει κάνει σημαία της τη διαφάνεια. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε ένα άλλο υπόδειγμα λειτουργίας της κυβέρνησης, το επιτελικό κράτος, έχουμε συστήσει την ενιαία αρχή διαφάνειας (...) μάς έχουν κατατάξει 7-8 θέσεις ψηλότερα ως προς τους δείκτες διαφάνειας», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η χώρα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε πάρα πολλούς δείκτες για πάρα πολλά χρόνια, έχουμε περάσει από μια πολύ βαθιά ύφεση και κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική».

«Θυμίζω ότι πριν από 5-6 χρόνια μιλούσαμε για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Αυτά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τα αφήσει πίσω και να αφοσιωθεί στο έργο που πρέπει να παραχθεί», προσέθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που παράγονται προς όφελος των πολιτών, «είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα ρίξει φως σε όλα», δήλωσε ακόμη και στο ερώτημα αν η πλειοψηφία θα ζητήσει να ελεγχθεί η περίοδος 2015-19, απάντησε ότι «θα ζητηθεί κι αυτό αλλά δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τη στιγμή αυτή ως κατεπείγον ζήτημα (...) εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι, θα ασχοληθούμε και με αυτά, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το πάει εκεί, θα γίνει αυτή η συζήτηση, θα γίνει όμως με πολιτικό πολιτισμό, δεν θα γίνει με λάσπη όπως το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν θα μονοπωλήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις ιστορίες».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο επηρεάζεται η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις, ο 'Α. Σκέρτσος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός είναι πολύ γενναίος, τολμηρός, παίρνει καθημερινά αποφάσεις δύσκολες και κάποιες φορές και δυσάρεστες», στο σημείο αυτό δε, έφερε ως παράδειγμα την ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Αν ακούγαμε τις δημοσκοπήσεις και την αντιπολίτευση, αυτό δεν θα γινόταν ποτέ, είναι μια γενναία πράξη αναβάθμισης της δημόσιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, γνωρίζοντας τις πρόσκαιρες βραχυπρόθεσμες συνέπειες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως το πολύ καλό θα κάνει ως προς την αυτονομία και την ποιότητα της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 'Αρα, δεν λαμβάνουμε αποφάσεις με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή τις δημοσκοπήσεις. Διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις - κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμά να τις στοχοποιεί στήνοντας αυτό το γαϊτανάκι λαϊκισμού. Το να στοχοποιείς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες είναι επιστημονικές εταιρείες, είναι βγαλμένο από το λυσάρι του λαϊκισμού. Το έχει κάνει και κατά το παρελθόν, είναι αδιόρθωτος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.) σε αυτό και επαναφέρει τα ίδια τρικ που είχε κάνει πριν το 2015 αλλά και κατά την περίοδο 2015-19».

Στο θέμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η χώρα έχει κάνει μια διαχείριση καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία μάς έχει φέρει σε καλύτερη θέση από τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση. Η χώρα έχει λιγότερες απώλειες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα με τον τρόπο που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, έχουμε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης επίσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συνεπώς επιτεύχθηκε μια ισορροπημένη διαχείριση ως προς τους δύο βασικούς δείκτες (δημόσια υγεία και οικονομία).

Μέρος του προβλήματος το απέδωσε εξάλλου στα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και κοινωνικές συμπεριφορές, «δεν είναι δυνατό το στοιχείο μας η συνεργασία, η συμμόρφωση στους νόμους, η υπακοή», ανέφερε επί παραδείγματι. Ταυτόχρονα, «δεν έχουμε αποτύχει στον εμβολιασμό, το 72% των ενηλίκων έχει εμβολιασθεί (πλήρως ή με την πρώτη δόση), ενώ υπάρχει και 1 εκατ. πολίτες που έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιασθεί, άρα πάμε στα 7,5 εκατ. (...) δεν πετάμε λευκή πετσέτα σε σχέση με τον εμβολιασμό. 300 κινητά κλιμάκια είναι σε όλη τη χώρα και πηγαίνουν σπίτι σπίτι», σημείωσε επίσης προσθέτοντας: «ειλικρινά τα έχουμε κάνει όλα: έγιναν 9.500 κατ' οίκον εμβολιασμοί, δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Επίσης, 206 ιδιώτες γιατροί σε σύνολο 40.000 ιδιωτών γιατρών μπήκαν στο πρόγραμμα να κάνουν εμβόλια».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και αυτό: «στις χώρες που έχει πάει καλύτερα ο εμβολιασμός (Πορτογαλία, Ισπανία), τα κόμματα "συνθηκολόγησαν", ότι πανδημία και εμβολιασμός θα μείνουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης». Στον αντίποδα, στη χώρα μας, «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε ευθαρσώς στην τηλεόραση ότι αναλαμβάνει το ρίσκο και καλούσε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις σε περίοδο που δεν υπήρχε εμβολιασμός, υπήρχε έξαρση της πανδημίας. Έχεις έναν πρώην υπουργό Υγείας ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα αρνιόταν πεισματικά, υπονόμευε την εμβολιαστική εκστρατεία με επιχειρήματα κατά του εμβολιασμού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 32% στις εκλογές, απευθύνεται σε έναν κόσμο, ο οποίος λαμβάνει από τον πολιτικό του ταγό εντελώς αντιφατικά μηνύματα».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση εξάλλου ότι δεν θα μπει σε αντιπαράθεση μεταξύ εμβολιασμένων και αντιεμβολιαστών, επίσης «δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν», ο 'Α. Σκέρτσος υπογράμμισε το εξής ένα μήνυμα: «το εμβόλιο λειτουργεί, είναι αποτελεσματικό, σώζει ζωές. Έχουμε 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου, στους οποίους απευθύνουμε έκκληση να εμβολιαστούν. Η ζωή των υπολοίπων που έχουν κάνει την υπεύθυνη επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα πάει πίσω, η ζωή δεν αναβάλλεται ούτε αναστέλλεται. Θα δίνουμε όλο και περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους γιατί πρέπει η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση , οι οικογένειες, η κοινωνικότητα να επανέλθει και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από τις παρελάσεις, απάντησε αρνητικά με το αιτιολογικό ότι η συγκέντρωση γίνεται σε εξωτερικό χώρο αφενός, θα πρέπει να γίνει με τη χρήση μάσκας αφετέρου. «Δεν υπάρχει λογική να επιτρέπεις σε ανεμβολίαστους να πηγαίνουν, με τεστ, να βλέπουν μια ταινία ή μια παράσταση και να μην μπορούν να δουν την παρέλαση. Οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και θα γίνουν με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας», ξεκαθάρισε.

Στο ερώτημα, τέλος, αν είναι δογματική θέση για την κυβέρνηση η επιδίωξη αυτοδυναμίας, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή συγκυβερνά με το ευρύ προοδευτικό μέτωπο, εγώ δεν προέρχομαι από την Νέα Δημοκρατία. Οι συνεργασίες έχουν γίνει πράξη από το 2019 όταν απηύθυνε ένα ευρύ κάλεσμα ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προγραμματική η σύγκλιση ανθρώπων που προέρχονται από άλλους χώρους του ευρύτερου Κέντρου και στηρίζουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε.

Τούτων δοθέντων, πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν διλήμματα για συνεργασίες, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες ειδικά με δυνάμεις που υπερασπίζονται την αντι-μεταρρύθμιση και την αδράνεια, και το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει δυστυχώς τέτοιες επιλογές. Αν δεν είχε κάνει αυτές τις επιλογές, κάποιοι άνθρωποι θα ήταν στο ΚΙΝΑΛ αλλά το έχουν εγκαταλείψει. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν σταθερά στις δημοσκοπήσεις τις επιλογές της κυβέρνησης. 'Αρα, εφαρμόζουμε μια πολιτική που καλύπτει το ευρύ φάσμα από την Κεντροαριστερά, το Κέντρο, την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά εφαρμόζοντας μια πατριωτική, μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη πολιτική, που έχει ανάγκη ο τόπος και έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια».