Έρευνα της INTERVIEW για τη FS: Οι αυξήσεις στο ρεύμα απειλούν πορτοφόλι και ανάπτυξη - Free Sunday
Έρευνα της INTERVIEW για τη FS: Οι αυξήσεις στο ρεύμα απειλούν πορτοφόλι και ανάπτυξη

Έρευνα της INTERVIEW για τη FS: Οι αυξήσεις στο ρεύμα απειλούν πορτοφόλι και ανάπτυξη

Μια γενικότερη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει, όχι μόνο στο πορτοφόλι όλων μας, αλλά και στην εθνική οικονομία, εκφράζεται στην έρευνα της Free Sunday για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τις προαναγγελθείσες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ παράλληλα δείχνει να μην έχει περάσει στην κοινωνία η διαδικασία με την οποία θα γίνει η αύξηση των δικαιούχων της επιδότησης των λογαριασμών.

Περίπου οι μισοί από όσους απάντησαν στην έρευνα την οποία οργάνωσε και διεξήγαγε η εταιρεία INTERVIEW ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, από τις 6 έως τις 11 Οκτωβρίου, χρησιμοποιούν για τη χειμωνιάτικη θέρμανση των κατοικιών τους πετρέλαιο (45%), ενώ το 1/3 (35%) χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, που βρίσκεται στον πυρήνα των υψηλών αυξήσεων και μόλις ένας στους δέκα θερμαίνει το σπίτι του με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ένας ακόμη στους δέκα (8%) θερμαίνει την κατοικία του με άλλον τρόπο.

Διαφάνεια2

Όμως, ανεξάρτητα από τον τρόπο θέρμανσης της κατοικίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (90,7%), συμμερίζονται την άποψη ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα επηρεαστεί από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και μόνο ένας στους δέκα δηλώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που τον απασχολεί λίγο η καθόλου.

Διαφάνεια3

Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία και μόνο η συζήτηση για το θέμα των αυξήσεων είναι το ότι μόνο οι μισοί καταναλωτές (52%) δηλώνουν ότι έχουν ήδη βιώσει την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στους δικούς τους προσωπικούς και οικογενειακούς λογαριασμούς, ενώ τέσσερις στους δέκα (39,4%) λένε ότι δεν έχουν πάρει ακόμη λογαριασμούς με αυξήσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν είναι αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα, ενδέχεται να μη βιώσουν τις αυξήσεις.

Διαφάνεια4

Σε αυτή την αυξημένη ανησυχία, ενδέχεται να συντείνει και το γεγονός ότι, ανάμεσα σε αυτούς που απάντησαν, οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης κάλυπταν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 6%, ενώ ένα άλλο 3% δεν γνώριζε αν ήταν. Η μεγάλη πλειοψηφία διευκρινίζει ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στους δικαιούχους.

Διαφάνεια5

Πάντως, την κυβέρνηση πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι φέτος, που έχει προαναγγείλει ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με διευρυμένα κριτήρια, έξι στους δέκα (59,8%) δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες των δικαιούχων, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα δηλώνουν άγνοια για το κατά πόσο θα είναι δικαιούχοι, πράγμα το οποίο ενδέχεται να σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούχοι θα αδιαφορήσουν και δεν θα πάρουν καν το επίδομα.

Διαφάνεια6

Μία συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν εννέα στους δέκα (85%), εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής, ή πολύ βέβαιη ότι το κόστος των αυξήσεων θα είναι ανυπέρβλητο, καθώς δηλώνει βέβαιη ότι ούτε η γεωργία, ούτε η μεταποίηση, ούτε η βιομηχανία θα απορροφήσουν το κόστος των αυξήσεων. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Μόνο περίπου ένας στους 20 (5,9%) είναι πιο αισιόδοξοι και προσβλέπουν στην απορρόφηση των αυξήσεων πριν φτάσουν στον καταναλωτή και ένας στους δέκα δεν έχει σχηματίσει ακόμη άποψη.

Διαφάνεια7

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σχεδόν τέσσερις στους πέντε (79%), συνδέουν τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί σε αυτούς η αύξηση των τιμών με τα εμπόδια που θα προκαλέσει στην οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας. Όμως, λίγο πάνω από ένας στους δέκα (12,4%) εκτιμούν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα επηρεαστεί, κι άλλος ένας στους δέκα δεν έχει σχηματίσει άποψη.

Διαφάνεια8

Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (46%) αναγνωρίζουν τον σύνθετο χαρακτήρα της κατάστασης και καταλογίζουν την ευθύνη για την ανοδική εξέλιξη των τιμών και στις αγορές και στην πανδημία και στην κυβέρνηση. Οι μισοί από αυτούς (23%) συνδυάζουν τις αυξήσεις με τις αγορές, ένας στους έξι (15%) στην πανδημία, ένας στους οκτώ (12%) τις αποδίδει στην κυβέρνηση και μόλις ένας στους 25 (4%) στους προμηθευτές.

Διαφάνεια9

Επτά στους δέκα απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά σχεδόν ένας στους 4 (22,5%) δεν το αποκλείει, ενώ δεν εκφέρει γνώμη το 6%.

Διαφάνεια10

Επτά στους δέκα πάντως συνδέουν τις αυξήσεις στις τιμές με την κλιματική αλλαγή, για την αντιμετώπιση της οποίας γίνεται η μεγάλη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απολιγνιτοποίηση, αν και Κίνα και Ινδία κατέφυγαν σε μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση λιγνίτη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανόδου στις τιμές.

Διαφάνεια11

Η έρευνα για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ήταν η πρώτη σε μία σειρά ερευνών που θα κάνει η εταιρεία INTERVIEW ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ για τη Free Sunday, έτσι ώστε να καταγράφεται όσο γίνεται πιο γνήσια η άποψη της κοινωνίας για τα μεγάλα θέματα που την απασχολούν.

Διαφάνεια1