Β.Μακεδονία, η χώρα που το 59 είναι μεγαλύτερο από το 60 - Free Sunday
Β.Μακεδονία, η χώρα που το 59 είναι μεγαλύτερο από το 60

Β.Μακεδονία, η χώρα που το 59 είναι μεγαλύτερο από το 60

Για λόγους οι οποίοι ακούγονται εύλογοι, ο Ζόραν Ζαεφ είναι πολύ πιο συμπαθής στην ελληνική κοινή γνώμη από τον προκάτοχό του, ο οποίος δαιμονοποιηθηκε στην Ελλάδα. Για τον Αλεξάνδρο, τον Φίλιππο, τους γύψούς στην πόλη των Σκοπίων, διάφορες ιστορίες διαφθοράς και όχι μόνο.

Ο Ζαεφ έδειχνε πάντοτε να έχει μεγαλύτερη κατανόηση στις ανησυχίες όλων των γειτόνων του και όχι μόνο των Ελλήνων.

Ήταν πιο διαλλακτικός και πιο ευρωπαιος.

Όμως θεσμικά, ο τρόπος με τον οποιο διαχειρίστηκε την υπερψήφιση της συμφωνίας της Πρεσπας με τους διαφωνουντες βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απειληθηκαν με εκτέλεση σε βάρος τους ποινών και προστίμων, απειχε πολυ από το χαρακτηριστεί θεσμικός. Ούτε βέβαια το ότι μετέτρεψε το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας, από καθοριστικό σε συμβουλευτικο, αναδεικνυει τις δημοκρατικές ευαισθησίες της κυβέρνησης Ζαεφ.

 

Μπροστά σε αυτά, τα όσα έγιναν στην ελληνική βουλη με τις μετακινησεις βουλευτων είναι υπόδειγμα ανταλλαγής πολιτικών απόψεων.

Όμως η κεντρική πολιτική επιλογή της ΕΕ ήταν η εκμετάλλευση της ευκαιρίας για  εκκαθάριση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων στον βωμό της οποίας θυσιάστηκαν όλα.

 

Και όταν κάποιοι στην Ευρώπη ανέδειξαν τα θεσμικά ελλείμματα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ίδια η πολιτική τάξη στα Σκόπια επιβεβαιωνε τη συνταγματική εκτροπή χάριν της ένταξης σε μια κοινότητα δημοκρατικών χώρων.

Στα Σκόπια ο σκοπός αγιάζε τα μέσα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέσα ακυρωναν τον σκοπό.

Όμως αυτό που έγινε χθες στην βουλή των Σκοπίων θέτει πλέον σε σοβαρή αμφισβητηση την επήρεια της απογοήτευσης που κυριάρχησε στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας για το ότι δεν πήρε ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

 

Διότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε και μετά ανακάλεσε τη παραίτηση του, επέλεξε να μποϊκοταρει την συνεδριαση της Βουλής για να μην γίνει η συνεδρίαση στην οποία η κυβέρνηση ειχε 59 βουλευτές αλλά η αντιπολίτευση 60.

 

Είναι τρομακτικό να επικαλείται κάποιος διαφορους κανόνες της ΕΕ, αλλά να μην εφαρμόζει τον πιο βασικό κανόνα της δημοκρατιας. Ότι στη δημοκρατία κυβερνά αυτός που έχει περισσότερες έδρες η ψήφους κι όχι οποίος μας φαίνεται πιο συμπαθης ή πιο διαλλακτικός.

Η διαχείριση της πολιτικής κρίσης στα Σκοπια από τον πρωθυπουργό Ζαεφ ήταν άθλια ηθικά και καθεστωτική πολιτικά!

Είναι αδιανόητο σε μια χώρα, η οποία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, να εφαρμόζονται διαδικασίες εξόντωσης της πλειοψηφίας, χάριν των μειοψηφιών που διαχειρίζονται θεσμικά το κράτος.

Κανενας θεσμικός κατήφορος δεν δικαιολογείται για την διεύρυνση της ΕΕ. Αντίθετα αντενδείκνυνται βαρέως. Ευρωπαϊκή Ένωση με αντιδημοκρατικές νησίδες, δεν έχει λόγο να υπάρξει, για κανένα λόγο!