Άμεση ανάγκη για 100 παθολόγους και πνευμονολόγους στο ΕΣΥ- Ανταποκρίθηκαν οι μισοί - Free Sunday
Άμεση ανάγκη για 100 παθολόγους και πνευμονολόγους στο ΕΣΥ- Ανταποκρίθηκαν οι μισοί

Άμεση ανάγκη για 100 παθολόγους και πνευμονολόγους στο ΕΣΥ- Ανταποκρίθηκαν οι μισοί

Λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ κατά της πανδημίας έχει λάβει μέχρι τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρας το υπουργείο Υγείας από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Σύμφωνα με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φθάνει το 98%. Σε όλη τη χώρα αγγίζει το 98%. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» νοσηλεύονται 120 ασθενείς σε απλές κλίνες και 11 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο ώστε από σήμερα Τρίτη ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν να ξεκινήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία χρειάζεται κάποια 24ωρα.

Η όποια επιστράτευση γιατρών δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά επιβαρυμένες περιοχές, συγκεκριμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε:

«Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά» είπε και αναγνώρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς κάποιες ειδικότητες, πχ. αναισθησιολόγοι είναι δύσκολο να βρεθούν, δεδομένου ότι δεν ιδιωτεύουν σε ιατρεία και πως χάνεται προσωρινά και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά» σημείωσε.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος εξέφρασε την άποψη πως η συζήτηση για επιστράτευση δεν βοηθά καθόλου για να προσέλθουν άνθρωποι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για συστράτευση στον αγώνα εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τις προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας.

Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά.