Απειλή συλλήψεων για διασπορά ψευδών ειδήσεων από κυκλώματα αντιμεμβολιαστών - Free Sunday
Απειλή συλλήψεων για διασπορά ψευδών ειδήσεων από κυκλώματα αντιμεμβολιαστών

Απειλή συλλήψεων για διασπορά ψευδών ειδήσεων από κυκλώματα αντιμεμβολιαστών

Yλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποιο συγκεκριμένοι αντιεμβολιαστές απευθύνονται σε ένα ευρύ ακροατήριο και να το παρακινουν σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο για την υγεία τους συλλέγει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο εντοπισμού και σύλληψης γνωστών αντιεμβολιαστών που παραπληροφορούν και πιθανόν εκμετάλλεύονται οικονομικά πολίτες που διατηρούν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνώνται και σοβαρές καταγγελίες για προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης των αντιεμβολιαστών, μέσω μιας νομικής βιομηχανίας σε βάρος γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ή ακόμα και με άλλες μεθόδους ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς που φέρονται να έχουν καταγγελθεί.

Πρώτος στο σατόχαστρο μοήκε δικηγόρος, ο οποίος από καιρό πρωτοστατεί σε καμπάνιες αντιεμβολιασμού και σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή. Αρχικά συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς οι δικηγόροι έχουν ειδική δωσιδικία αλλά μετά την διαβίβαση στις εισαγγελικές αρχές αρχείων στα οποία ο δικηγόρος φέρεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κορονοϊός, ότι οι διασωληνώσεις των ασθενών γίνονται χωρίς λόγο και ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, είχε διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα.

Η εκκίνηση της επιχείρησης συλλήψεων αντιεμβολιαστών, έγινε μετά την ψηφιση της νεας διάταξης για του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, στην οποία αναφέρεται ρητώς στα προστατευόμενα πεδία και η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η νέα διάταξη αναφέρει:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

  1. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.»

Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας”.

Η συγκεκριμένη διάταξη πάντως συγκέντρωσε πυρά απο την αντιπολίτευση αλλά και από την Ένωση Συντακτών η οποία σε υπόμνημά της ζητούσε την απόσυρση του άρθρου γιατί “ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού. Στην πράξη, ποινικοποιείται η προσωπική άποψη και η έκφρασή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο Διαδίκτυο, ενώ σαφώς και δεν αποτελεί είδηση αλλά προσωπική κρίση.