O Τσίπρας ανακαλύπτει τις αντιπολιτευτικές τακτικές Μητσοτάκη από το 2016 - Free Sunday
O Τσίπρας ανακαλύπτει τις αντιπολιτευτικές τακτικές Μητσοτάκη από το 2016

O Τσίπρας ανακαλύπτει τις αντιπολιτευτικές τακτικές Μητσοτάκη από το 2016

Μια καινούργια διάταξη προβολής, η οποία έχει πολύ περισσότερο Τσίπρα σε πρώτο ρόλο, δείχνει να επιλέγει τον τελευταίο καιρό η επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία προσεκτική ματιά στα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον μέρα στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι με φωτογραφία στο κομματικό όργανο, ενώ στον ιστότοπο του κόμματος, το syriza.gr, υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των δημόσιων εμφανίσεών του, από την ομιλία στη Λάρισα μέχρι τη συνάντηση με τον Πατριάρχη ή την ομιλία του στους 30 πανεπιστημιακούς που αποτελούν το νέο think tank του κόμματος.

«Ο Τσίπρας παίζει τα ρέστα του», σχολίασε γνωστός δημοσκόπος, ο οποίος χαρακτήρισε υποχρεωτική κίνηση την ενίσχυση της προβολής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο να προδικάσει εάν έχει ως στόχο το εσωτερικό του κόμματος ή την κοινωνία συνολικά ή την προσπάθεια να είναι στο προσκήνιο όσο καιρό διαρκεί η εσωκομματική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ για να μην ξεχνούν ποιος είναι ο μεγάλος παίκτης στον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως και αν προσδιορίζεται αυτή.

Ανακαλύπτοντας τις αντιπολιτευτικές τακτικές Μητσοτάκη

Η συνολική εκτίμηση τόσο πολιτικών στελεχών όσο και επικοινωνιολόγων είναι ότι ο κ. Τσιπρας δεν έχει πολλά περιθώρια να βελτιώσει το προσωπικό του προφίλ, καθώς η υστέρησή του απέναντι στον πρωθυπουργό στις μετρήσεις παραμένει σταθερή από τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επικοινωνιολόγων, στην οικοδόμηση του νέου προφίλ ο κ. Τσίπρας μιμείται τις αντιπολιτευτικές τακτικές Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα την καταφυγή σε εξειδικευμένους συνεργάτες, επιλογή που μέχρι πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ξόρκιζε, κάνοντας ειρωνικά λόγο για «άριστους» και «ά(χ)ριστους».

Μπορεί η συγκρότηση της ομάδας των 30 συμβούλων να πέρασε από τις «συμπληγάδες» των κομματικών ισορροπιών που δεν εξαίρεσαν καν σύμβουλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά είναι αδύνατο να προσεγγίσεις την προσωπικότητα και το κύρος ενός καθηγητή Ιατρικής του Harvard με τη λογική Μπαλτά, σύμφωνα με την οποία «η αριστεία είναι ρετσινιά», σχολίαζε γνωστός επικοινωνιολόγος. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου υποστήριζε ότι για τον κ. Τσίπρα, το «crash test” θα είναι να μιλήσει αγγλικά, διορθώνοντας την καταστροφική εικόνα της συζήτησης με τον Μπιλ Κλίντον.

 

Οι απρόσφορες πρωτοβουλίες

Τα περιθώρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση της εικόνας του χαρακτηρίζονται στενά, διότι μέχρι στιγμής καμία από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει δεν έχει αποδώσει. Ούτε καν η Εξεταστική για την περίφημη «λίστα Πέτσα», για την οποία, για λόγους που δεν έγιναν ακόμη γνωστοί, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Η επόμενη, μετά τη «λίστα Πέτσα», πολιτική επένδυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το lockdown, το οποίο προαναγγέλλει με επιμονή.

«Ο κ. Τσίπρας ζητά μέτρα αποτροπής ενός ακόμα lockdown και χιλιάδων απωλειών, δηλαδή της αποτυχίας Μητσοτάκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «η συνθηκολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πανδημία κοστίζει ανθρώπινες ζωές και φέρνει ολοένα πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown».

Στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι επιλογή της γραμμής είναι σωστή, μόνο εάν αυτοί που την προωθούν είναι βέβαιοι ότι θα γίνει lockdown, αλλιώς «κινδυνεύουμε να έχουμε κάνει μία εξαιρετική πάσα στον Μητσοτάκη να καρφώσει στη δική μας περιοχή».

Παρέπεμπαν μάλιστα στη δήλωση του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία «είναι αδιανόητο να σου ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού μη εμβολιασμένος αστυνομικός», η οποία, ενώ αρχικά έγινε δεκτή με ικανοποίηση από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, στη συνέχεια αποδείχτηκε προβληματική γιατί δεν διευκρινιζόταν ποιο ήταν το «αδιανόητο». Το ότι το πιστοποιητικό ζητούσε «μη εμβολιασμένος αστυνομικός» ή το ότι γίνονται έλεγχοι οι οποίοι ενοχλούν τους επιχειρηματίες της εστίασης, η στάση πολλών από τους οποίους δεν ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας, που πιο εντατικοί έλεγχοι θα δημιουργούσαν.

Και παράλληλα δεν απαντούσε γιατί το παράδειγμα ήταν από την Αστυνομία, με την οποία η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η καλύτερη, και όχι από την Υγεία ή την Εκπαίδευση, όπου επίσης υπάρχουν μη εμβολιασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση είχε βρει ένα συνεκτικό σχέδιο και κατάφερε να απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απομονώσει τον Μητσοτάκη χωρίς να έχει σχέδιο και προσπαθώντας να τα έχει καλά με όλους, και με τους εμβολιασμένους και με τους μη εμβολιασμένους και με τους καταστηματάρχες της εστίασης, που θέλουν ως πελάτες και τους μεν και τους δε, έλεγε στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί η προβολή Τσίπρα δεν έχει αποδώσει και κινδυνεύει να μην αποδώσει.

Κύκλοι όμως της αγοράς των μετρήσεων λένε ότι για τα τελικά συμπεράσματά τους περιμένουν τις τελευταίες μετρήσεις του 2021, οι οποίες αναμένονται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της επικοινωνιακής επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της απήχησης που θα έχει ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Έθεταν μάλιστα το υποθετικό ερώτημα τι θα γίνει εάν ο όποιος νικητής στο ΚΙΝΑΛ, αμέσως μετά από μία νωπή και θριαμβική νίκη, εμφανιστεί σε κάποια μέτρηση με πιο πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από ό,τι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στελέχη του κόμματος έκαναν λόγο για νέα θεώρηση της πολιτικής πραγματικότητας, στην οποία ενέτασσαν τους πολύ χαμηλούς τόνους που το κόμμα χρησιμοποίησε για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση των αμερικανικών αρχών να μη χορηγήσουν βίζα στον ευρωβουλευτή του κόμματος, Στέλιο Κούλογλου.

Σε μία λιτή ανακοίνωση 85 λέξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να επιληφθούν με άμεσες ενέργειες προς την αμερικανική πρεσβεία». To ενδεχόμενο κάποιας ενέργειας διαμαρτυρίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση.