Και με τον Πολάκη και με τα εμβόλια, και με τον Λιάκο και με τα επιδόματα… - Free Sunday
Και με τον Πολάκη και με τα εμβόλια, και με τον Λιάκο και με τα επιδόματα…

Και με τον Πολάκη και με τα εμβόλια, και με τον Λιάκο και με τα επιδόματα…

Προβληματισμό προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να διαχειριστεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βουλευτή του κόμματος, Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πανδημία την 1η Δεκεμβρίου.

Το θέμα που προκάλεσε την ανησυχία είναι ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, από βήματος Βουλής, στον κ. Πολάκη με δύο στρατηγικές επικοινωνιακές επιλογές της ΝΔ.

  1. Δεν συνομιλώ με αντιεμβολιαστές.
  2. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει συνεννόηση, να αποπέμψει τον κ. Πολάκη, που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ερμηνεία ότι η σιωπή του κ. Τσίπρα σημαίνει κάλυψη στον κ. Πολάκη, είναι η ερμηνεία που βολεύει τη ΝΔ, αλλά το ζήτημα είναι ότι η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί ως αποδοχή της κριτικής του κ. Μητσοτάκη περί κλεισίματος του ματιού στους αντιεμβολιαστές.

Η κυρίαρχη δηλαδή ανησυχία είναι ότι η στάση Τσίπρα θολώνει το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινωνία.

Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν τη συζήτηση της 15ης Απριλίου 2016 για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις τράπεζες και τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ήταν οι δικαστικές εμπλοκές του συμβούλου του κ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.

«Όταν προσφεύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, κύριε Τσίπρα, μπορεί και να αθωωθεί. Αν συμβεί αυτό, τι θα πείτε; Θα ζητήσετε συγγνώμη; Αυτό περιμένω από εσάς. Εάν αθωωθεί ο κύριος Παπασταύρου, να βγείτε ανοιχτά και να ζητήσετε συγγνώμη», είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, για να εισπράξει ένα επιβεβαιωτικό νεύμα από τον τότε πρωθυπουργό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν είχε αφήσει ακάλυπτο τον Παπασταύρου σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ είναι προφανές ότι ο Πολάκης έμεινε ακάλυπτος στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «άσχετο» και συνέχισε την αντιπαράθεση μαζί του στο facebook, όπου θριαμβεύει χωρίς να χρειάζεται να του απαντούν η να τον επιπλήττουν.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τη σημειολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν ότι στις αναρτήσεις του ο κ. Πολάκης απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο του κόμματος του, τον οποίο εμφάνισε μόνο σε μια φωτογραφία και μάλιστα με γυρισμένη πλάτη.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι όταν σε άλλη ανάρτησή του, με την οποία ζητούσε να πάρει θέση η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας στην αναφορά Μητσοτάκη περί διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, φίλη του σχολίασε ότι «η σιωπή είναι θέση. Και μάλιστα πολύ ισχυρή», ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τής απάντησε «γι’ αυτό έβαλα τα αποσιωπητικά στο τέλος! Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας…».

Προσεκτικοί παρατηρητές των κοινοβουλευτικών συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών υπενθύμιζαν ότι, στη συζήτηση του 2016, ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει τη δευτερολογία του με φράση Πολάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ» και διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα μπει». Ήταν η περιγραφή από τον κ. Πολάκη της απάντησής του σε δημοσίευμα που δεν του άρεσε. Έξι σχεδόν χρόνια μετά, όλη η ατζέντα των σκανδάλων έχει καταρρεύσει πλήρως και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι εκτός πολιτικού  κάδρου του κόμματος του.

 

Το πρόστιμο ενός καβγά

 

Το δεύτερο θέμα που ενέτεινε την ανησυχία στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η αδυναμία που επέδειξε ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κυβερνητική απόφαση να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ότι η κυβέρνηση επέλεξε τα πρόστιμα, πανηγυρίζοντας για την αποτυχία της «εξαγοράς», όπως είχε χαρακτηρίσει τα 150 ευρώ που η κυβέρνηση προσέφερε στους νέους 18-25 που θα εμβολιάζονταν. 

Τους ανησύχησε ιδιαίτερα ότι η θέση για το «απαράδεκτο πρόστιμο» τους οδήγησε να απολογούνται για την επιλογή, η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να βάλει την κυβέρνηση να εξηγεί γιατί κατέληξε σε αυτήν.

Ερωτηματικά, δε, προκάλεσε η επαναξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής. 

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό, κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως εδώ και δύο χρόνια διαπιστώνει σταθερά «πανικό» στη διαχείριση των θεμάτων από την κυβέρνηση.

Από τον «πανικό» στη σύγχυση, δεν λέγεται κλιμάκωση της κριτικής, σχολίαζαν στελέχη τα οποία επεσήμαιναν και τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος της εποχής Τσίπρα στο Μαξίμου.

Ήταν ο πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, οι ανησυχίες του οποίου για την απειλή χρεοκοπίας που συνιστά η παροχή επιδομάτων προκάλεσαν τη δημόσια αποδοκιμασία του Γιώργου Τσίπρα, ξαδέλφου του τότε πρωθυπουργού κι επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, σύμφωνα με τον οποίο, «αυτά δεν είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». 

Όμως το θέμα εντάχθηκε στη συνήθη εσωκομματική αντιπαράθεση, με τον κ. Λιάκο να λαμβάνει δημοσίως τη στήριξη των υποστηρικτών της κεντροαριστερής στροφής του κόμματος, που διά του κ. Μπίστη χαρακτήρισαν «απαραίτητη» την παρουσία του κ. Λιάκου στις τάξεις του κόμματος. 

Όμως το κρίσιμο θέμα που αναδείχτηκε ήταν ότι για πρώτη φορά στέλεχος του κόμματος θέτει ως προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων την οικονομία και όχι την ικανοποίηση των επιδοματικών πολιτικών, που τόσο πολύ συγκινούσαν τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις κι εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας, έλεγαν στελέχη του κόμματος.

Η διαφαινόμενη δε πρόθεση του προέδρου του κόμματος να επιδιώκει να εκφράζονται μέσω του κόμματος και ο Πολάκης και οι υπέρ του εμβολιασμού, όπως και ο Τσίπρας και ο Λιάκος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, δεν αποκλείεται να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή να μην εμπιστεύεται καμία από τις δύο ομάδες την πολιτική της έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ.