Ο Τσίπρας προτιμά την ΠΟΕΔΗΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Τσίπρας προτιμά την ΠΟΕΔΗΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας προτιμά την ΠΟΕΔΗΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Γίνεται μία ηρωική προσπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου, από υπηρεσιακούς παράγοντες, από τους συνεργάτες μας, από τον κόσμο του συστήματος που βάζει πλάτη γιατί βλέπει τι κάνουμε για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, για αυτό τον λόγο δεν συμμετέχει στις κατευθυνόμενες κινητοποιήσεις που κάνουν κάποιοι του παλιού πολιτικού συστήματος και συνδικαλιστές που έχουν οργανική σχέση με το παλιό κομματικό σύστημα».

Κανένας δεν θα απορούσε αν διάβαζε αυτή τη δήλωση ως απάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στην καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για την ύπαρξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για VIP, την προηγούμενη Δευτέρα.

Και είναι όντως απάντηση υπουργού στον κ. Γιαννακό, όμως όχι του κ. Πλευρη, αλλά του κ. Παύλου Πολάκη, στις 17 Μαρτίου 2017, με αφορμή μία απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ με αιτήματα, και τότε, προσλήψεις και δαπάνες για την υγεία.

Και για αυτό κανείς από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ δεν εκδήλωσε ενθουσιασμό για την πλήρη υιοθέτηση των καταγγελιών Γιαννακού από το κόμμα, το οποίο κατέληξε στην υποβολή ερώτησης στη βουλή με την υπογραφή της αναπληρώτριας τομεάρχου, κυρίας Δώρας Αυγέρη, η οποία έχει επανειλημμένα εμφανιστεί να συμμερίζεται την οπτική Πολάκη για όσα συμβαίνουν στην υγεία.

O κ. Ξανθός πήρε αποστάσεις από την υιοθεσία των θέσεων Γιαννάκου, τις οποίες και διατήρησε παρά τις πιέσεις να τις ανασκευάσει:

«Το πραγματικό γεγονός λοιπόν είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της κ. Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας, δηλαδή τη δική μου. Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκριση του».

Συμπερασματικά, ο κ. Ξανθός επιβεβαιώνει ότι δεν είχε πάρει ο ίδιος πρωτοβουλία να κατατεθεί η ερώτηση για την οποία δεν περιορίζεται να διευκρινίσει είχε την έγκριση, ως προς την κατάθεση, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο περιεχόμενο.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος υπογράφει τη σχετική ερώτηση, σε ανάρτησή του στο Facebook περιορίζεται να γράψει «ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ…», και να παραθέσει την ομιλία του κ. Τσίπρα στα Γιάννενα, χωρίς άλλες επεξηγήσεις ως προς τα διάφορα.

Πάντως μια ανάρτηση ότι ο ίδιος συμφωνεί με τις καταγγελίες Γιαννάκου δεν έκανε.

Έτσι προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε να δυσαρεστήσει και τον Ξανθό και τον κ. Πολάκη αλλά και άλλους συνήθεις ύποπτους, όπως τον κ. Φίλη, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να υιοθετούνται άκριτα τέτοιες καταγγελίες.

Δημοσκόποι που μελετούν τις πολιτικές συμπεριφορές υποστηρίζουν ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα δεν έγινε με άγνοια του εσωκομματικού κόστους αλλά παρά το κόστος, το οποίο προκάλεσε εσωκομματικά καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους και ακροατήρια τα οποία, οι μετρήσεις δείχνουν ότι στερείται και ο ίδιος πιστεύει ότι δεν μπορούν να του τα προσφέρουν το κόμμα και τα κομματικά στελέχη. Γι’ αυτό προτίμησε να ρισκάρει τη διαφοροποίηση του κ. Ξανθού από την απώλεια των μηχανισμών που εικάζεται ότι μπορούν να του προσφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, ή και οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, με τις οποίες επίσης συνομιλεί τον τελευταίο καιρό.

Κάποιοι δημοσκόποι συνδύασαν την παρέμβαση του κ. Τσίπρα και με την εσωκομματική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ισχυρίζονται ότι διέγνωσαν ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιος από τους υποψηφίους του δευτέρου γύρου να διεκδικήσει αύξηση των ψήφων του με μοχλό την ένταση της κριτικής στον κ. Μητσοτάκη, ακόμη και με την υιοθέτηση «άκριτων», όπως θα έλεγε ο κ. Φίλης, καταγγελιών.

Τέτοιες ανησυχίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως δεν επιβεβαιώθηκαν με στοιχεία οι φήμες για καινούργια σχετικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν παραιτήσεις ζητώντας σχετικές βεβαιώσεις αποχώρησης πριν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν αν στις ψηφοφορίες κάποιος έθετε νομικά ή πολιτικά το κώλυμα ότι ανήκουν σε άλλο κόμμα.

Πρόκειται για ισχυρισμούς οι οποίοι συμπίπτουν με αντίστοιχους του κ. Λοβέρδου, τους οποίους όμως ούτε εκείνος τεκμηρίωσε. Η διαφορά είναι, όπως επισήμαναν κομματικά στελέχη, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για όσους έφυγαν για να μπορούν να πατάνε και στη βάρκα του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο κ. Λοβέρδος μιλά για όσους έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην περάσει ο ίδιος στον δεύτερο γύρο.

Σε κάθε περίπτωση, στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, η ήττα του κ. Λοβέρδου αντιμετωπίστηκε ως επικοινωνιακό δώρο γιατί αναδείχθηκε ως ήττα της άποψης για κεντροδεξιές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ, αλλά κυρίως ως ήττα των δημοσκοπήσεων που τον έδειχναν να κερδίζει.

Όσο η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν μετριέται με άλλους τρόπους, παρά μόνο με δημοσκοπήσεις, η πρώτιστη επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να αναδεικνύει ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να κάνουν και λάθος, κάτι που του δίνει ανάσες εσωκομματικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δαιμονοποίηση των δημοσκοπήσεων στην οποία ειδικεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε πρόσφατα δεχτεί ένα πλήγμα από την ανάκληση από τον κ. Ηλία Νικολακόπουλο των καταγγελιών που είχε κάνει για την αξιοπιστία των ερευνών της εταιρείας OPINION POLL, για τις «διαπλοκές» της οποίας με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αναλυτές της πολιτικής στρατηγικής του κ. Τσίπρα έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με τις κινήσεις αυτές να ενισχύσει την αυτονόμηση του από το κόμμα του και να αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν του πιστώνουν οι μετρήσεις.

Προσθέτουν όμως ότι θα πρέπει από Δευτέρα, μετά την εκλογή στο ΚΙΝΑΛ, να είναι έτοιμος για πρωτοβουλίες που θα επιβεβαιώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος παίκτης στον πόλο.

Εμείς εκτιμάμε ότι αυτό πρέπει να κάνει από άποψη στρατηγικής, λέει δημοσκόπος που ρωτήθηκε σχετικά, για να προσθέσει ότι το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι στο κόμμα του θεωρούν βέβαιο ότι έχει μία τέτοια στρατηγική.

Διότι αν δεν την έχει, τα περιθώρια να την αποκτήσει την Κυριακή το βράδυ είναι περιορισμένα.