Η κυβέρνηση κερδίζει τον πρώτο γύρο στον αγώνα κατά της ανομίας στα ΑΕΙ - Free Sunday
Η κυβέρνηση κερδίζει τον πρώτο γύρο στον αγώνα κατά της ανομίας στα ΑΕΙ

Η κυβέρνηση κερδίζει τον πρώτο γύρο στον αγώνα κατά της ανομίας στα ΑΕΙ

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται για την κυβέρνηση η διαχείριση της τάξης στα campus των πανεπιστημίων, μετά την αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση δύο καταλήψεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την επίθεση στον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου εν ώρα διδασκαλίας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο «Ενώπιος Ενωπίω», στην οποία επικαλέστηκε «την πλειοψηφία της κοινωνίας», η οποία «απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας».

Την τελευταία εκτίμηση του πρωθυπουργού δείχνει να επιβεβαιώνει η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με τις αρχές του 2021, όταν την αντίθεσή τους στην εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ είχαν εκδηλώσει με αυτοπρόσωπη παρουσία έξω από το κτίριο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, οι κυρίες Αυγέρη και Νοτοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, από το μετερίζι του στο facebook, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αλλά και σειρά πανεπιστημιακών δασκάλων που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτήν τη φορά, στην εκκένωση της κατάληψης του Βιολογικού, τα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης απέφυγαν να δώσουν συνέχεια στην προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών, η οποία στη δική της ανακοίνωση διαβεβαίωνε ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα (καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές) θα αντισταθεί στην αστυνομοκρατία».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η σύνοδος των κοσμητόρων, στην οποία συμμετέχουν και φιλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ καθηγητές, καταδίκασε τα «κηδειόχαρτα» τα οποία είχαν τοιχοκολληθεί με το πρόσωπο του πρύτανη καθ. Παπαϊωάννου, τα οποία καταδίκασε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Δ. Μάρδας, ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητη» την πρόσκληση του πρύτανη στην αστυνομία να εκκενώσει το «στέκι στο Βιολογικό».

«Είναι εύλογη η συμπαράστασή μας στον πρύτανη και σε όσους απειλούνται επειδή έκαναν το αυτονόητο!» έγραψε ο κ. Μάρδας σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της Συσπείρωσης έκανε περισσότερο διαπιστώσεις και μιλούσε γενικά για αστυνομοκρατία, χωρίς καν να ζητά την ανάκληση της απόφασης για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας είχε προαναγγείλει την επαναδραστηριοποίηση της εξαγγελίας για την ίδρυσή της, την καθυστέρηση της οποίας ο πρωθυπουργός απέδωσε στο «σύνθετο» του χαρακτήρα της.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία, πράγματι, απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό; Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση, διότι μπαίνουν σε έναν ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ένα από αυτά είναι και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο ξυλοδαρμός του καθηγητή του οποίου από αντιεξουσιαστές καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα, αλλά, όπως παραδέχτηκε ο τομεάρχης και πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, διευκόλυνε την επαναφορά της συζήτησης για τη λειτουργία του σώματος ως πρόφαση.

Όμως, ενώ ο κ. Φίλης καλεί «τη δημοκρατική μας νεολαία, τους φοιτητές και φοιτήτριες, τους προοδευτικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε εγρήγορση για ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της», δηλαδή να μην ιδρυθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, η διάδοχος του στο υπ. Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, στη συνέντευξή της στο ACTION αποδοκίμασε τις καταλήψεις, λέγοντας ότι «την κατάληψη βεβαίως και δεν τη θεωρούμε ως τον κατάλληλο τρόπο είτε επιβολής είτε διεκδίκησης» και θεώρησε βέβαιη τη δημιουργία, προαναγγέλλοντας ότι η κατάργησή της θα γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία και διευκρινίζοντας ότι το κόμμα είναι «υπέρ της αναγκαίας φύλαξης των ΑΕΙ, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο».

Στην ενδιάμεση θέση βρέθηκε ο διάδοχος του κ. Φίλη στο υπ. Παιδείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου ο οποίος είπε ότι στο «Στέκι του Βιολογικού δεν ήταν άτομα που ήθελαν το κακό του πανεπιστημίου».

Ως αντίδραση στην εκκένωση του Βιολογικού έγινε η κατάληψη στο Χημικό, κατά την εκκένωση της οποίας συνελήφθησαν 15 άτομα, μόνο έξι από τα οποία ήταν φοιτητές, ενώ ακολούθησε και τρίτη κατάληψη η οποία εκκενώθηκε μία μέρα μετά εκουσίως, χωρίς παρέμβαση της αστυνομίας.

Πάντως, η εκούσια εκκένωση της τρίτης κατά σειρά κατάληψης που είχαν κάνει αντιεξουσιαστές στο ΑΠΘ μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «αποτροπή» της λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας που προτείνει ο κ. Φίλης δεν δείχνει να έχει πολλές δυνατότητες επιτυχίας.

Αν βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει η οπτική της κυρίας Γεροβασίλη, διαφαίνεται μια δυνατότητα σύμπλευσης με το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι είναι αντίθετος της συγκρότησης πανεπιστημιακής αστυνομίας και αντιπρότεινε να γίνει ό,τι και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπου εταιρείες σεκιούριτι που έχουν προσληφθεί να φυλάνε τον χώρο για τη διενέργεια παράνομων πράξεων ειδοποιούν την ΕΛ.ΑΣ.

Πολιτικοί αναλυτές των δημοσκοπήσεων αποδίδουν τη στροφή που επιχειρεί ένα μέρος τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις από τις καταλήψεις, στη ζημιά που κατέγραψε το κόμμα πριν από έναν χρόνο, όταν είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ των καταλήψεων και μάλιστα με υποστήριξη του αιτήματος του κ. Κουφοντίνα.

Γνωστός δημοσκόπος επισήμανε ότι η στροφή στη μεσαία τάξη που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει με αντίθεση στον κυρίαρχο στόχο της, δηλαδή στην εξασφάλιση μιας καλύτερης μόρφωσης για τα παιδιά της.

Προσέθετε μάλιστα ότι την αλλαγή στάσης από πέρυσι μέχρι φέτος επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέρυσι δήλωνε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού στις διαδηλώσεις, ενώ φέτος δηλώνει ότι δεν πάει στη Βουλή για να μη μεταδώσει ο ίδιος τον ιό σε άλλους.