Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη - Free Sunday
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Τα έξι γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης και πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τα τέσσερα από τα έξι Rafale (τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία) είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια. Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών δίνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα μιλήσει, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Η πρόσκτηση των πρώτων 18 γαλλικών Rafale θα κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Για τα άλλα έξι Rafale αναμένεται να εκταμιευθούν ακόμη 1,07 δισ.ευρώ. Συνολικό κόστος για τα 24 Rafale (εκ των οποίων 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα), με τα όπλα τους και τα υλικά για την τριετή συντήρησή τους, 3,3 δισ.ευρώ.