Ο Τσίπρας στον λαβύρινθο του αρχηγικού ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Τσίπρας στον λαβύρινθο του αρχηγικού ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας στον λαβύρινθο του αρχηγικού ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες, στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρεε η πληροφορία ότι, σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις στην απευθείας μέτρηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είχαν ελάχιστη διαφορά και εκείνο που διατηρούσε τη δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επεξεργασία των μετρήσεων, η οποία λάμβανε υπόψη της τη διαχρονική καταγραφή.

Αυτό οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι καμία μέτρηση δεν θα το αποτύπωνε, προς το παρόν τουλάχιστον.

Μέχρι που ήλθε η μέτρηση της ABACUS Research για την τηλεόραση του Alpha το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2022, ανατρέποντας το τοπίο και δίνοντας προβάδισμα σχεδόν 15 μονάδων στη ΝΔ, όσο περίπου και οι άλλες εταιρείες, αλλά ισοψηφία (17,5 έναντι 17) σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απαξίωση της μέτρησης, καθώς, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, εντασσόταν στον έλεγχο των μέσων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και έψεγε το κανάλι διότι έκριναν «σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων».

Βέβαια, η εταιρεία δεν ήταν νέα, καθώς ήταν στον σύνδεσμο των εταιρειών δημοσκοπήσεων από το 2004 και ο πρώην πολιτευτής στο Ποτάμι είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο σε αυτόν ακριβώς τον τομέα και συνεργαζόταν με την PROTATA, την εταιρεία που εμπιστεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δικές του μετρήσεις.

Αλλά, αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λεπτομέρειες, διότι πάντα προέχει η πρώτη αντίδραση, η οποία νομίζουν ότι θα καθορίσει το κλίμα, ενώ συνήθως κόβει τις γέφυρες και δημιουργεί δυσχερέστερες συνθήκες για τη συνέχεια.

Κάποιος, μάλιστα, παρέπεμψε στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων του ΔΝΤ στην Αθήνα, για να πει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και σε σοβαρότερα θέματα, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, στις οποίες δεν έχουν μελετήσει όλες τις συνέπειες.

Η μομφή

Όμως, οι αντιδράσεις αμέσως μετά έδειξαν ότι το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε πολύ πιο σοβαρά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης –και όχι μόνο– μέτρησης.

Έτσι, σε μια άσκηση προετοιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος, στον οποίο ο αρχηγός θα εκλέγεται από τη βάση και θα έχει αυτονομημένο πολιτικό ρόλο, το πρωί της επόμενης ημέρας, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ότι θα ανέβει στο βήμα και θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη διαχείριση της κακοκαιρίας, για την οποία, στην απαράδεκτη για τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρηση της ABACUS, είχε αποδοχή περίπου 20%.

Ο πρώτος στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκμεταλλευθεί την απουσία του ανταγωνιστή του από τη Βουλή, για να επιδείξει ότι αυτός κάνει αντιπολίτευση χωρίς ο «άλλος», ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, να μπορεί να παρέμβει.

Παράλληλα, θα υποχρεώσει τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει αντικυβερνητική θέση, υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής, χωρίς να μπορεί να διαφοροποιηθεί, αλλά συγχρόνως εκθέτοντάς τον στα μάτια των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, που βλέπουν θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο τρίτος και πιο σοβαρός στόχος ήταν ο εσωκομματικός, καθώς θα μεταφέρει τη συζήτηση, από τον κυοφορούμενο αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ, στον υπαρκτό αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ, διότι θεωρείται απίθανο να διαφοροποιηθεί στέλεχος του κόμματος από την προεδρική επιλογή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι μετρήσεις

Το πρόβλημα, όμως, στη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι η επιβεβαίωση του αρχηγικού ρόλου εξαρτάται πλέον πλήρως από την παρουσία του κ. Τσίπρα, και μάλιστα στη Βουλή, απέναντι στον πρωθυπουργό, έναντι του οποίου υστερεί κατά 15 μονάδες ως προς την επιλεξιμότητα για την πρωθυπουργία και πολύ περισσότερο ως προς τη δημοφιλία.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του έναντι του κ. Μητσοτάκη, κάτι που δεν έχει συμβεί από τους πρώτους μήνες της εκλογής του δεύτερου στην ηγεσία της ΝΔ, πριν από έξι χρόνια.

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο κ. Τσίπρας συνολικά θα πρέπει να οξύνει τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, επιλογή που μέχρι τώρα δεν του έχει βγει. Διότι, στις ήπιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, συνήθως χάνει.

Η όξυνση του κλίματος, όμως, παραπέμπει στην περίοδο 2012-2014, η οποία θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί και είναι αμφίβολο αν οι υψηλοί τόνοι Τσίπρα - Μητσοτάκη δεν ωφελήσουν απευθείας τον απόντα της συζήτησης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα εκτεθεί στα μάτια της κοινής γνώμης, η οποία από όλες τις μετρήσεις, προκύπτει ότι δεν δεσμεύεται ακόμη απέναντί του.

Από την άλλη πλευρά, στο κυβερνητικό επιτελείο συμμερίζονται την εκτίμηση του Γιάννη Λούλη, για τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάπιε τον Τσίπρα, κι ετοιμάζονται να αναδείξουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε αντιπαράθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα συνολικά.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει στο απυρόβλητο την προσπάθεια της αυτονόμησης του κ. Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντίθετα, θα προσπαθεί διαρκώς να αναδεικνύει τον «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» και τον «Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ» ως το αντίπαλο δέος, «το αποτυχημένο χθες» που, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει».

Από τις μετρήσεις όλων των εταιρειών προκύπτει ότι αυτό φοβίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο δεν ενθουσιάζεται ούτε με τις υβριστικές εξυπνάδες στο facebook, ούτε με τις απειλές του κ. Πολάκη σε αντιπάλους και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δημοσκόποι των εταιρειών δεν θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, αλλά προτιμά να τις απαξιώνει μέχρι τη στιγμή που δεν θα καταγράφουν αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά για να μην καταγραφούν αρνητικό κλίμα, πρέπει να αλλάξει και ο ίδιος και το κόμμα του, επισημαίνουν.

Πρώτα θα λύσει τους λογαριασμούς του μέσα στο κόμμα του με ό,τι το κρατάει χαμηλά και μετά θα προχωρήσει, λένε δημοσκόποι, οι οποίοι όμως αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το στοιχείο που ενόχλησε το προεδρικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ στη μέτρηση της ABACUS.

«Κι αν είναι ο Τσίπρας το πρόβλημα;»

Στη μέτρηση της ABACUS έχει 57% αρνητικές γνώμες και μόνο 13% θετικές. 

Λέγεται ότι, μετά τη μέτρηση της ABACUS, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησαν τις προσωπικές μετρήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου, πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012, όταν το ΠΑΣΟΚ του 44% στις εκλογές του 2009 ήταν αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο του ραντεβού με το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Προσφάτως, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι απέτυχαν, όχι επειδή δεν ήταν ικανοί, αλλά επειδή συνεργάστηκαν με τη Δεξιά.