Πόσο κάνουν οι αποζημιώσεις; - Free Sunday
Πόσο κάνουν οι αποζημιώσεις;

Πόσο κάνουν οι αποζημιώσεις;

Όταν, στις 25 Ιανουαρίου, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε», το θέμα των ευθυνών για τις συνέπειες της χιονόπτωσης, είχε λυθεί.

Διότι η εταιρεία είχε αναλάβει την ευθύνη, για την οποία από το πρωί της ίδιας ημέρας δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία είχαν αρχίσει να διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης ότι ενδέχεται να έχει.

Τα πρώτα από αυτά τα γραφεία έκαναν προσεκτικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, αλλά στη συνέχεια, μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου, οι δηλώσεις από προσεκτικές έγιναν διαφημιστικές των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Μάλιστα, το dikastiko.gr έγραψε ότι κάποια δικηγορικά γραφεία απευθύνθηκαν σε «influencers» στα social media ενώ τη θέση της εταιρείας αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο η προβολή, από τα μέσα ενημέρωσης, δραματικών ιστοριών στις οποίες πολίτες διακινδύνευσαν την υγεία τους εξαιτίας του εγκλωβισμού στην Αττική Οδό, αλλά και η υποβολή παραίτησης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Βασίλη Χαλκιά.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου». 

Μία μέρα μετά, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε «με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το δημόσιο στο θέμα αυτό».

Την ίδια περίπου ώρα, δικηγόροι έλεγαν ότι οι πελάτες τους που εγκλωβίστηκαν αρνούνται τις 2.000 και προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Αν είναι σωστός ο υπολογισμός των 3.000 εγκλωβισμένων οχημάτων, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Την άποψη του πρώην υπουργού, Στέφανου Μάνου, ότι όσα οχήματα μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς αλυσίδες, οι οποίες προβλέπονται από τον Κώδικα, έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο και όχι να αποζημιωθούν, δεν σχολίασε ούτε καν η ίδια η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, η οποία ήλθε σε αντιπαράθεση με την ΕΜΥ, την Τροχαία και τα Υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Πολιτικής Προστασίας-Κλιματικής Αλλαγής.

Πάντως, όπως έλεγαν και οι δικηγόροι που αναμείχθηκαν στο θέμα, παρόμοια με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ευθύνη έχουν και οι διαχειριστές όλων των οδικών αρτηριών, όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, εκτίμηση που σημαίνει ότι θα στραφούν και εναντίον όλων αυτών των φορέων, αν έχουν αντίστοιχους εντολείς.

Την επομένη ημέρα άνοιξε θέμα αποζημιώσεων και για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, από την παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

«Έχουμε δύο κατηγορίες προβλημάτων: Η πρώτη είναι να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές από τις μεταβολές στην τάση. Ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διορθώσει τις βλάβες. Η διαδικασία είναι απλή και η αποζημίωση άμεση. Η δεύτερη, εξετάζουμε να δούμε αν θα μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη διακοπή ηλεκτροδότησης», δήλωσε ο κ. Σκρέκας στον ΑΝΤ1 και εκτίμησε ότι «από τις 200.000 διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα, έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα». 

Αντίστοιχα, στην περυσινή «Μήδειᨻ, είχαν μείνει εκτός ηλεκτροδότησης 250.000 νοικοκυριά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε «τον σχεδιασμό μηχανισμών που θα παρεμβαίνουν και αυτόματα θα αποζημιώνουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις» και σύμφωνα με την «Καθημερινή», με τη λειτουργία του νέου αυτού μηχανισμού, αποκλειστικός υπεύθυνος της αποζημίωσης καθίσταται ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα καταβάλλει άμεσα στον καταναλωτή ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ την ημέρα όταν οι διακοπές ξεπερνούν κάποιες ώρες, που δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί. 

Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να ζητά να αποζημιώνεται από αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για τις διακοπές, όπως οι δήμοι.

Επειδή, όμως, ο νέος αυτός μηχανισμός δεν θα είναι έτοιμος να καλύψει αποζημιώσεις για τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα στην κακοκαιρία «Ελπίς», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρίνισε ότι «όταν ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις, θα τα βάλουμε όλα στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει» με όσους επλήγησαν από την «Ελπίδα». Αν είναι, δηλαδή, σωστός ο υπολογισμός του υπουργείου Ενέργειας για 200.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα κληθεί να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ, αν είχαν μείνει χωρίς ρεύμα για μία μέρα. Την τέταρτη ημέρα, ο κ. Σκρέκας είχε υπολογίσει σε 1.000 τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προσμετρηθούν και οι αποζημιώσεις για την καταστροφή συσκευών λόγω προβλημάτων στην τάση, για την οποία ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τον ΔΕΔΔΗΕ και να υποβάλλει σχετική αίτηση εντός των 10 επόμενων εργάσιμων ημερών από το συμβάν.

Ο καταναλωτής πρέπει να θέσει στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ επί δύο ημέρες, εφόσον του ζητηθούν, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη, προς έλεγχο πριν από την επισκευή τους και το ανώτερο ποσό που μπορεί να του χορηγηθεί, σύμφωνα με την απόφαση 1151Α/2019 της ΡΑΕ, είναι 600 ευρώ ανεξαρτήτως τύπου παροχής.

Πάντως, δικηγορικά γραφεία που έχουν ασχοληθεί με τις διακοπές ρεύματος υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν κατά του ΔΕΔΔΗΕ και να ζητήσουν αποζημίωση για τη διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και να καταθέσουν αγωγή τόσο για υλική ζημία όσο και για ηθική βλάβη, αλλά και κατά των δήμων για δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια και προκλήθηκε η διακοπή, διότι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να κόβουν ή να κλαδεύουν τα δέντρα.

Όπως διευκρινίζουν, νομικά, ακόμα και το άγχος ή η στεναχώρια που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας της διακοπής ρεύματος είναι ηθική βλάβη, ενώ στην υλική ζημία περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι ζημιές που έχουν προκληθεί μέσα στο σπίτι εξαιτίας της διακοπής, ενώ δικαίωμα να καταθέσουν αγωγή έχουν όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας που έχει πληγεί, ακόμη και ο καθένας ξεχωριστά.

Με παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι ήταν οι επιβάτες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις αποζημίωσης για οχήματα που υπέστησαν ζημιές από την πτώση δέντρων και κλαδιών, εφόσον τα οχήματα βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου.