Η περίοδος βουβής χάριτος στον Τσίπρα εξαντλήθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή - Free Sunday
Η περίοδος βουβής χάριτος στον Τσίπρα εξαντλήθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή

Η περίοδος βουβής χάριτος στον Τσίπρα εξαντλήθηκε αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή

Στις 19 Ιανουαρίου 2022, τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης αναρωτιόνταν γιατί χάθηκε η δημοσκόπηση που είχε κάνει η εταιρεία PRORATA για τον ιστότοπο iEidiseis 12-14 Ιανουαρίου, από την οποία προέκυπτε ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον μονοψήφια, στις επτά εκατοστιαίες μονάδες. Για την ακρίβεια 32,5 έναντι 25,5, με το ΚΙΝΑΛ στο 12, με μία μονάδα αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε μία νέα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας και αφού στο μεταξύ είχε διεξαχθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Στη νέα έρευνα, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε ίδια, ενώ το ΚΙΝΑΛ είχε προσθέσει μία ακόμη μονάδα.

Και μάλιστα, η αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κακοκαιρία φτάνει το 73% από αυτούς που δεν ικανοποιήθηκαν από τη συγγνώμη Μητσοτάκη, ενώ αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της Abacus για τον ALPHA, την οποία είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ικανοποίησης από την κυβερνητική διαχείριση ήταν στο 8%.

Η αποτύπωση αυτή, η οποία μάλιστα έγινε εν θερμώ, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των συνεπειών της ισχυρής χιονόπτωσης, είναι ενδεικτική της κατάστασης μετά την πρόταση δυσπιστίας, η οποία είχε ως στόχο να αλλάξει το τοπίο.

Αμέσως μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ στην πανωλεθρία Μητσοτάκη στη Βουλή, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς μπορεί να αλλάξει ο πρωθυπουργός το κλίμα, όταν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε είναι «ημίμετρα και ελαφρύνσεις που αφορούν λίγους» και συγκεκριμένα τους κατόχους «μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

 

Ο Πολάκης κάνει τη διαχωριστική γραμμή

Εκείνο το οποίο δεν έχει αποτυπωθεί είναι η αντανάκλαση που είχε στο εκλογικό σώμα η συμπεριφορά του κ. Παύλου Πολάκη από βήματος της Βουλής, η οποία σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ οδηγεί σε πόλωση, την οποία το κυβερνητικό κόμμα δεν θα διακινδύνευε να προκαλέσει μόνο του, γιατί ενδέχεται να εκληφθεί αρνητικά από τους ψηφοφόρους του.

Έτσι, προκάλεσε ικανοποίηση το γεγονός ότι, σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μία από τις πιο διαυγείς απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η καθηγήτρια και πρώην βουλευτής Μαρία Ρεπούση, εξέφρασε τη δυσφορία της για την προτροπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προσέλθει στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο φορώντας «τσίγκινο σωβρακάκι».

«Ήταν ακραία σεξιστικός λόγος που, όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει, είναι κρίκος της αλυσίδας της έμφυλης βίας που βιώνουν οι γυναίκες και οι κάθε μορφής θηλυκότητες. Είναι σκαλί για τον τελευταίο κρίκο: το έμφυλο έγκλημα», έγραψε η κα Ρεπούση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ήταν προφανές ότι οι αναφορές της κας Ρεπούση «σε “μάτσο” τρόπο που προσβάλλει βαθιά τις αξίες της Αριστεράς και τον πολιτισμό των προοδευτικών πολιτών αυτής της χώρας στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί και να κερδίσει» προφανώς δεν απευθύνονταν στον κ. Πολάκη, αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, o οποίος κατάφερε μεν να αλλάξει για λίγο την εσωκομματική ατζέντα για την απευθείας εκλογή προέδρου από την κομματική βάση, αλλά η περίοδος βουβής χάριτος εξαντλήθηκε πολύ σύντομα και η διαφωνία με την πρόταση Τσίπρα επανακάμπτει.

Διότι, η κα Ρεπούση αναφέρθηκε σε «προοδευτικούς πολίτες» που ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να απευθυνθεί και να κερδίσει», ουσιαστικά αμφισβητώντας ότι απευθύνεται, και επισημαίνοντας ότι ο βουλευτής Χανίων τα κάνει αυτά για το δικό του ακροατήριο, αλλά καθιστώντας σαφές ότι είναι άλλο ακροατήριο.

O κ. Πολάκης όχι μόνο δεν απάντησε, όπως δεν είχε κάνει και στην τελευταία αναφορά του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, που είχε κάνει λόγο για χορηγό της ΝΔ, αλλά σε συνέντευξή του στο KONTRA CHANNEL ανακάλεσε άρδην αυτό που είχε πει, λέγοντας ότι εννοούσε «τσίγκινο κράνος».

Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι δηλώσεις υποστήριξης στη στάση του στη Βουλή δεν υπήρξαν από κανένα επιφανές στέλεχος του κόμματος και ότι στους 55 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση ζητώντας να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, την οποία υπογράφουν ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, δεν υπάρχει η υπογραφή του κ. Πολάκη, αν και ήταν από τους πρώτους που είχε ζητήσει την άρση της ρύθμισης ενώ είχε συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις της ΠΟΕΔΗΝ με αυτό το αίτημα.

Παράλληλα, σε νομικούς κύκλους στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο γραφείο του δικηγόρου Θ. Αλεξόπουλου, τον οποίο είχε θέσει εκτός κόμματος, όταν η 24χρονη Γεωργία Μπίκα τον κατάγγειλε ότι την πίεσε να ανακαλέσει τη μήνυση που είχε υποβάλει για ομαδικό βιασμό.

Ο ίδιος ο κ. Αλεξόπουλος κατάγγειλε ότι στοχοποιήθηκαν αυτός και η οικογένειά του και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανενός είδους σχέση με την υπόθεση, για την οποία έκανε δηλώσεις και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε άλλη παρέμβασή του, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να ερευνηθεί αν οι δολοφόνοι του 19χρονου είχαν σχέση με ακροδεξιές φιλοναζιστικές και αντιεμβολιαστικές οργανώσεις, όμως πολλοί επισημαίνουν τη σιωπή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει δηλώσει οπαδός του ΠΑΟΚ και επί υπουργίας του, το 2015, είχε γίνει η αγορά της ΠΑΕ από τον κ. Σαββίδη.

«Είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΠΑΟΚ. Καταλαβαίνει ότι υπάρχει θετική ενέργεια, πηγαίνει μπροστά και πού και πού θα πρέπει να γίνουν αναγκαίες οπισθοχωρήσεις, προτού γίνει η ανασύνταξη και η δεύτερη και τρίτη επέλαση. Άρα, νομίζω, είναι σε κοινή πορεία», είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο του 2019.