O ΣΥΡΙΖΑ, η δαιμονοποίηση του Μητσοτάκη, η ρωσο-ουκρανική κρίση και ο πρέσβης - Free Sunday
O ΣΥΡΙΖΑ, η δαιμονοποίηση του Μητσοτάκη, η ρωσο-ουκρανική κρίση και ο πρέσβης

O ΣΥΡΙΖΑ, η δαιμονοποίηση του Μητσοτάκη, η ρωσο-ουκρανική κρίση και ο πρέσβης

To ύφος του Θανάση Καρτερού στο χρονογράφημά του στην «Αυγή» ελάχιστους εξέπληξε. Και σε κάθε περίπτωση, οι ελάχιστοι αυτοί δεν ήταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εκεί το ύφος του κ. Καρτερού είναι γνωστό.

Εκείνο το οποίο δεν είναι γνωστό είναι τα κίνητρα του πρώην διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός.

Είναι, πάντως, βέβαιο ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπορεί παρά να είχε δώσει μια διαρκή έγκριση για τη δημοσίευση των σημειωμάτων του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το περιεχόμενό τους προκαλεί αντιδράσεις.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το δημοσίευμα του κ. Καρτερού να λειτουργεί και ως προβοκάτσια για την ίδια την έκδοση της εφημερίδας, η οποία έχει αβέβαιο μέλλον διότι, αν και δημόσια καταγεγραμμένη θέση του ιδίου για το θέμα της συνέχεια της έκδοσής της δεν βρέθηκε, οι εσωκομματικοί πολιτικοί φίλοι του βρίσκονταν στο στρατόπεδο εκείνων που προτιμούσαν να κλείσει το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έλεγαν ότι το ύφος του άρθρου του κ. Καρτερού παραπέμπει ευθέως στη φρασεολογία και τη λογική των λογαριασμών στο Twitter, όπου πολλοί ανώνυμοι δημιουργούν κλίμα πολέμου με μονίμως εχθροπαθείς αναρτήσεις και κυρίως με τη μεταφορά της όποιας συζήτησης για οποιοδήποτε θέμα σε επίπεδο ηθικής απαξίας, τη δυνατότητας παραπομπής στο οποίο έχει μόνο η Αριστερά για τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Έτσι, στη λογική του Twitter και του κ. Καρτερού, διάλογος με τον Μητσοτάκη, ο οποίος σέρνει το «εμφυλιοπολεμικό παρελθόν», δεν μπορεί να γίνει σε κανένα επίπεδο, οπότε είναι δυνατόν να του απευθυνθεί η προτροπή «go fuck yourself».

Άλλωστε, είχαν προηγηθεί δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υιοθετήσει τη συγγραφή τετράστιχων τα οποία κατέληγαν με το ίδιο ρήμα που χρησιμοποίησε ο κ. Καρτερός, αλλά στα ελληνικά και με το επώνυμο του πρωθυπουργού.

Το θέμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον διότι την επόμενη ημέρα, και δύο μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε διάλογο στον ΣΚΑΪ, αλλά αμέσως μετά ο κ. Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κομμάτι της ΝΔ το οποίο θα απομακρυνθεί από τον κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό της προσωποποίησης του προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό είναι ότι η «Αυγή» δυο φορές σε πέντε ημέρες επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις που προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στο Μαξίμου, αλλά χωρίς καμία αναφορά στα μεγέθη της διαφοράς ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα.

«Πανικόβλητοι ψάχνουν ημερομηνίες για εκλογές», έλεγε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ στις 17 του ίδιου μήνα έγραφε «πανικός στο Μαξίμου από τις νέες δημοσκοπήσεις».

Ανάμεσα στα δυο δημοσιεύματα είχαν μεσολαβήσει τρεις δημοσκοπήσεις της Interview με διαφορά 11,2 μονάδων, της Opinion Poll με προβάδισμα 11,6% και της Mark που έδειχνε διαφορά 10,5 μονάδων.

Στην πρώτη, ο κ. Τσίπρας υστερούσε έναντι του κ. Μητσοτάκη ως προς την δημοτικότητα 18,5 μονάδες και στην τρίτη 16,2 μονάδες, ενώ στη δεύτερη που μέτρησε καταλληλότητα για πρωθυπουργία, η διαφορά ήταν 19,4 μονάδες υπέρ του πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου έχουν θέσει ως μείζονα στόχο την αποδόμηση του πρωθυπουργού, ο οποίος κρίνεται ως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Μόνο το #cancel_mitsotakis δεν έχουν χρησιμοποιήσει, έλεγε στέλεχος της ΝΔ, παραπέμποντας στο γνωστό σλόγκαν του Twitter, με το οποίο επισημαίνεται η απαρέσκεια της ψηφιακής αρένας σε κάποιο πρόσωπο ή επιχείρηση.

Όμως, πριν από τις χυδαιότητες των αναρτήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτελέσει σταθερά στόχο των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια δαιμονοποίησης που όμως δεν απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανένα αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρτερός αντιμετωπίστηκε από τον κ. Τσίπρα με σιγή και κέρδισε τη δημόσια επιδοκιμασία του κ. Παύλου Πολάκη που με ανάρτηση στο Facebook τού είπε «μπράβο». Ο κ. Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι η «άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», διευκρίνισε ότι συμφωνεί επί της ουσίας και παίρνοντας ελαφρές αποστάσεις από τον τρόπο έκφρασης του κ. Καρτερού. Τρεις ημέρες αργότερα, ο διευθυντής της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης, στο κλίμα Γ. Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι «αν κάποιος διαβάσει το άρθρο του Καρτερού υπό το πρίσμα αυτής της συζήτησης (για θέματα πολιτικού ύφους), είναι λογικό να στενοχωρηθεί από τις διατυπώσεις», αλλά διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είναι με τον «καθωσπρεπισμό».

Ο Τραμπ, ο Πάιατ και η Αλεξανδρούπολη

Η τελευταία παράμετρος της συζήτησης στη Βουλή και του άρθρου Καρτερού περί πατριωτών και προδοτών ήρθε με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πριν έλθει στην Ελλάδα είχε υπηρετήσει στην Ουκρανία, θεωρεί τεράστια προσωπική του επιτυχία τη δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη του σταθμού υγροποιημένου αερίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα Βαλκάνια και την Ουκρανία σε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, είχε πει: «Όχι στο να ενταχθεί η Αλεξανδρούπολη σε αμερικανικές επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους σε βάρος του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή», ενώ, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση, δεν γίνεται καμία αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στον κ. Τσίπρα είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι επικαλέστηκε «δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σε αυτήν την συγκυρία».

«Αντί να έχουμε αρραγές μέτωπο, επικαλείστε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, ταυτιζόμενος με τον Κυριάκο Βελόπουλο», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ενώ διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν απολύτως απίθανο ο κ. Πάιατ, ο οποίος ήταν πάντοτε σε εγρήγορση για τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, να μην έθεσε το θέμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Αλεξανδρούπολη.

Πάντως, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι όταν ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας είπε ότι 2.000 εργαζόμενοι θα βρουν δουλειά στη Γαλλία με τις ελληνικές αγορές εξοπλισμών, κάποιος θα του απαντούσε ότι όταν το 2017 υπέγραψε στον Λευκό Οίκο τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει: «Η συμφωνία, που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».