Μητσοτάκης - Κύρτσος: Από τη συνεργασία στη ρήξη - Free Sunday
Μητσοτάκης - Κύρτσος: Από τη συνεργασία στη ρήξη
Η διαγραφή του ευρωβουλευτή «άργησε» 10 μήνες

Μητσοτάκης - Κύρτσος: Από τη συνεργασία στη ρήξη

Η απόφαση της διαγραφής του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου από το κόμμα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, απλώς ανακοίνωσε στον ευρωβουλευτή τα δυσάρεστα νέα.

Η ρήξη Μητσοτάκη - Κύρτσου προκαλεί εντύπωση, αν κρίνουμε από το ιστορικό του ευρωβουλευτή. Υπήρξε άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ υποστήριξε την υποψηφιότητα Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ, βάζοντας την υπογραφή του μόνος από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ, μαζί με τη Μαρία Σπυράκη.

Οι αστικές συγκοινωνίες

Η διαφοροποίηση του κ. Κύρτσου άρχισε να αναπτύσσεται από το φθινόπωρο του 2020. Ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2020 έκανε ενθουσιώδη σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον Σεπτέμβριο του 2020 πέρασε σταδιακά από τον ενθουσιασμό στην κριτική διάθεση. Τότε επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθούν δραστικά οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για να αποτραπεί η διάδοση της COVID-19.

Ο κ. Κύρτσος είχε δείξει από την αρχή μία ευαισθησία στα θέματα των αστικών συγκοινωνιών, προτείνοντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ένα γρήγορο πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση σε λεωφορεία και ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να δημιουργηθεί δυναμική πράσινης μετάβασης.

Το σκεπτικό του κ. Κύρτσου, το οποίο ανέλυσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και σε επιτροπή της ελληνικής Βουλής, ήταν ότι μόνο με την ηλεκτροκίνηση λεωφορείων και ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούσε να δημιουργηθεί γρήγορα η κατάλληλη υποδομή για φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να προσελκυστούν σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις από το εξωτερικό, στo πλαίσιo της απολιγνιτοποίησης.

Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση Κύρτσου, στη συνέχεια όμως επικράτησαν άλλες σκέψεις.

Τα κενά στις αστικές συγκοινωνίες καλύφθηκαν εν μέρει με μεταχειρισμένα λεωφορεία με κινητήρες ντίζελ, ενώ οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση αναβλήθηκαν ουσιαστικά για την επόμενη τετραετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Κύρτσος έλαβε το πρώτο τηλεφώνημα από το Μαξίμου με την «εντολή» να σταματήσει να ασχολείται με το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, γιατί με τον τρόπο που το έκανε δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ο ευρωβουλευτής, γνωστός από την πορεία του στον δημόσιο βίο για το θάρρος της γνώμης του, είπε στον συνομιλητή του πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει την κριτική την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται σαν δημιουργική.

Κριτική για την πανδημία

Οι επισημάνσεις του ευρωβουλευτή για τις αστικές συγκοινωνίες το φθινόπωρο του 2020 έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της COVID-19 ήταν εξαιρετικά καλές. Ο Γ. Κύρτσος πρότεινε πρόσθετα μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η μεγάλη επιτυχία.

Από τα τέλη του Οκτωβρίου 2020, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19 και ο ευρωβουλευτής διεύρυνε την κριτική του προς την κυβέρνηση θεωρώντας ότι υπήρχαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις με την ηγεσία και να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλέφωνο τον ευρωβουλευτή, τον Απρίλιο του 2021, να του ζητήσει σε αυστηρό τόνο να σταματήσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πανδημία. Προειδοποίησε, μάλιστα, τον ευρωβουλευτή ότι, αν συνέχιζε στην ίδια κατεύθυνση, κινδύνευε με διαγραφή από τη ΝΔ.

Ο κ. Κύρτσος απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί η χώρα κινδύνευε με υγειονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Συνέστησε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την κριτική που ασκούσε για να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση των θανάτων.

Η κυβέρνηση συνέχισε την ίδια πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ο ευρωβουλευτής την ίδια κριτική.

Από τότε δεν υπήρξε επαφή του Γ. Κύρτσου με το Μέγαρο Μαξίμου ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο εξουσίας. Οργανωτικά ήταν περίπου ανύπαρκτος σε ό,τι αφορούσε την ηγεσία της κυβέρνησης και της ΝΔ και πολιτικά αυτονομημένος, στο πλαίσιο πάντα της εντολής που είχε πάρει από τους ψηφοφόρους του και της ευρύτερης κεντροδεξιάς.

Η οικονομία και η Novartis

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής άρχισε να επεκτείνει την κριτική του και σε ζητήματα διαχείρισης της οικονομίας.

Είχε προειδοποιήσει ότι η πρόωρη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση και η υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικές περιπέτειες.

Επεσήμανε έγκαιρα ότι η κυβερνητική διαχείριση ήταν υπερβολικά χαλαρή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ασφαλιστικά και δημοσιονομικά ελλείμματα μαζί με το χρέος.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τόνισε ότι το επενδυτικό έλλειμμα παραμένει τεράστιο και δεν μπορεί να καλυφθεί από τα funds στα οποία απευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά μόνο από παραγωγικές επενδύσεις μεγάλων ξένων εταιρειών του κλάδου. Από το καλοκαίρι του 2021 προειδοποιούσε για το επερχόμενο πληθωριστικό κύμα και την πίεση που θα δεχόταν η ελληνική οικονομία εξαιτίας της αύξησης της διεθνούς τιμής των καυσίμων και του εξαιρετικά υψηλού ενεργειακού κόστους.

Πρόσφατα, ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε στην κριτική του προς την κυβέρνηση και το θέμα της Novartis. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν στράφηκε, ως όφειλε, κατά της ελβετικής πολυεθνικής, για να διεκδικήσει αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Διατύπωσε την άποψη ότι είναι ντροπιαστικό για το πολιτικό μας σύστημα και κυρίως την κυβέρνηση να έχει καταβάλει η Novartis αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, για τις άδικες εμπορικές πρακτικές της στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και να μην έχει κινηθεί το ελληνικό Δημόσιο εναντίον της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κ. Κύρτσος διαφώνησε και με τη δίωξη των δημοσιογράφων Βαξεβάνη και Παπαδάκου, όπως και της δικαστικής λειτουργού κ. Τουλουπάκη.

Κατά την άποψή του, Βαξεβάνης και Παπαδάκου άσκησαν ένα είδος κομματικής, υπερβολικά πολιτικοποιημένης δημοσιογραφίας στο θέμα της Novartis. Δόθηκε γύρω από το σκάνδαλο της Novartis μία σκληρή επικοινωνιακή και πολιτική μάχη στην οποία επικράτησε η ΝΔ με τη συμβολή και του ευρωβουλευτή.

Ο ίδιος, όμως, υποστηρίζει ότι είναι άλλο πράγμα η επικοινωνιακή και πολιτική αντιπαράθεση και άλλο οι δίκες δημοσιογράφων με κατηγορίες που δεν έχουν σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. Ανάλογος ήταν ο προβληματισμός που εξέφρασε για τη δίωξη της κ. Τουλουπάκη και τις συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει για κυβέρνηση και Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εχθρός» της Ελλάδας

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή, για την οποία είχε προειδοποιήσει τον κ. Κύρτσο τον Απρίλιο του 2021, τον Φεβρουάριο του 2022.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τους τρεις άξονες αντιπαράθεσης του ευρωβουλευτή με το Μαξίμου –πανδημία, οικονομία, σκάνδαλο Novartis και δίωξη δημοσιογράφων και Τουλουπάκη– ο πρωθυπουργός επέλεξε να αιτιολογήσει τη διαγραφή του ευρωβουλευτή με αναφορά στην «αντεθνική» δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δυσφήμιση της χώρας, εφόσον οι αναρτήσεις του κ. Κύρτσου δημιουργούσαν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σεβασμός του Κράτους Δικαίου.

Με την ενέργειά του αυτή ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει, για λογαριασμό της κυβέρνησης, τεράστιο ευρωπαϊκό ρίσκο. Η Ε.Ε. στρέφεται κατά κυβερνήσεων οι οποίες αποκαλούν τους δημοσιογράφους «συμμορία», δημιουργούν πολιτικό πλαίσιο για δίωξη δικαστικών λειτουργών και γενικά στέλνουν μήνυμα ότι αμφισβητούν την ανεξαρτησία ΜΜΕ και Δικαιοσύνης.

Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τον κ. Μητσοτάκη, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή κόντρα μεταξύ Βρυξελλών, Πολωνίας και Ουγγαρίας για θέματα σεβασμού του Κράτους Δικαίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε τη σύνδεση της χορήγησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό των κανόνων του Κράτους Δικαίου, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση σε Ουγγαρία και Πολωνία.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής προειδοποίησε με δημόσιες παρεμβάσεις του τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε απολογούμενοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ήδη έγκυρα ευρωπαϊκά ΜΜΕ στρέφονται εναντίον τους. Χαρακτηριστικό το αναλυτικό ρεπορτάζ του ποιοτικού γαλλογερμανικού καναλιού ARTE για το σκάνδαλο της Novartis και τη δίωξη δημοσιογράφων οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τεκμηρίωσή του.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι, αντί ο πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τον προβληματισμό του ευρωβουλευτή, τον διέγραψε επειδή δήθεν δυσφημεί τη χώρα με τις αναρτήσεις του.

Κατά τον κ. Κύρτσο η δυσφήμιση της χώρας είναι πολύ πιο σοβαρή και προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος, αντί να οργανώσει τη διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Novartis, κατέληξε να αφήνει ανενόχλητη την ελβετική πολυεθνική και να δημιουργεί πολιτικό πλαίσιο δίωξης σε βάρος δύο δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού.

Δυναμική συνέχεια

Κατά τον κ. Κύρτσο η διαγραφή του με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη είναι δείγμα πολιτικής αδυναμίας ή και αμηχανίας του τελευταίου. Σε ένα κόμμα σαν τη ΝΔ, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται σαν φιλελεύθερο - δημοκρατικό και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η διατύπωση διαφορετικής άποψης και η κριτική στις επιλογές της ηγεσίας δεν οδηγούν σε διαγραφή αλλά σε έναν δημιουργικό πολιτικό διάλογο, για να απαντηθούν αποτελεσματικά οι διάφορες προκλήσεις.

Το σκεπτικό μάλιστα που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης –και απλά μετάφερε ο κ. Μαρινάκης– είναι εξευτελιστικό για την ίδια τη ΝΔ και την Ελλάδα. Κατηγορίες για… συκοφαντία της χώρας και αντεθνική δράση συναντάμε σε βάρος ενός πολιτικού στελέχους, όπως είναι ένας ευρωβουλευτής, σε καθεστώτα μετασοβιετικού τύπου, όπως του Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Η διαχείριση του σκανδάλου της Novartis από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ίδιο και στην κυβέρνηση. Πολλοί ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σε θέματα ΜΜΕ και Δικαιοσύνης και η διαγραφή ευρωβουλευτή του κυβερνητικού κόμματος είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις υποψίες τους για το επίπεδο διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Μετά τη διαγραφή του ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Η ηγεσία τον είχε περιθωριοποιήσει οργανωτικά, αλλά η επιχειρηματολογία του παραμένει ισχυρή και φαίνεται να δικαιώνεται από τις αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία, την οικονομία και την κακή κυβερνητική εικόνα στο θέμα του σκανδάλου της Novartis.

Ερωτηθείς από διάφορα ΜΜΕ για τα άμεσα πολιτικά του σχέδια, ο κ. Κύρτσος διευκρίνισε ότι θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία που είχε προβάλει πριν από τη διαγραφή του, αναδεικνύοντας περισσότερο τις προσωπικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και παρουσιάζοντάς την, όπου χρειάζεται, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει κόμμα ούτε να προσχωρήσει στο Α ή στο Β κόμμα. Όπως είπε, η εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και θα την τιμήσει.

Κατά την άποψή του, αυτοί που τον ψήφισαν θέλουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας για λιγότερους θανάτους, καλύτερη διαχείριση της οικονομίας για να προστατευθούν μη προνομιούχοι και φτωχοί και για να μην πάμε σε νέα ελληνική κρίση, διαφάνεια και κάθαρση στο σκάνδαλο της Novartis, χωρίς διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικού λειτουργού.

Κατά την άποψη του κ. Κύρτσου, η ΝΔ έχει μπει με ευθύνη Μητσοτάκη και Μαξίμου σε περίοδο πολιτικής και δημοσκοπικής κάμψης, η οποία είναι πιθανόν να επιταχυνθεί. Η ανάκαμψη της ΝΔ περνάει υποχρεωτικά από την ουσιαστική βελτίωση της πολιτικής της κυβέρνησης στην κατεύθυνση που επέδειξε ο ευρωβουλευτής. Αυτά έλεγε πριν από τη διαγραφή του και αυτά διαβεβαιώνει, ότι θα λέει, και μετά τη διαγραφή του.

Πώς ο Γιώργος Κύρτσος απάντησε με 6 tweet στη διαγραφή