Ισορροπία Τσίπρα: Καταδίκη της ρωσικής εισβολής με αντιδυτική ρητορεία - Free Sunday
Ισορροπία Τσίπρα: Καταδίκη της ρωσικής εισβολής με αντιδυτική ρητορεία

Ισορροπία Τσίπρα: Καταδίκη της ρωσικής εισβολής με αντιδυτική ρητορεία

Στην αντίθεση στην αποστολή από την Ελλάδα πολεμικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, την ισορροπία ανάμεσα στην πλήρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τις σοβαρές εντάσεις ενός μεγάλου μέρους του κόμματος, που έχει αλλεργία στην οποιαδήποτε υποστήριξη σε επιχείρηση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη στρατηγική της περικύκλωσης της Ρωσίας, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με διεθνείς επεμβάσεις», ανέφερε η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, η οποία, αναφορικά με την εισβολή, καθιστούσε σαφές ότι θεωρεί ότι «οι ενέργειες αυτές απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς συμβίωσης».

Ουσιαστικά, η τοποθέτηση του κόμματος, αλλά και του κ. Τσίπρα, απείχε πολύ από την επίκληση της ρωσικής ενόχλησης για την Ελλάδα, την οποία δεν είχε διστάσει να επικαλεστεί στην πρόσφατη συζήτηση στη Bουλή για τα Rafale, μετά από την οποία συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε επηρέασε ούτε άλλαξε τη θέση της κυβέρνησης, καθώς, λίγες ώρες μετά την απόφαση, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA επέμεινε ότι «η αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο», ενώ, σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή, δεν δίστασε να περάσει την «κόκκινη γραμμή» της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «εάν ζητηθεί, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να στείλουμε δυνάμεις σε γειτονικές χώρες, πιστεύω θα το κάνουμε».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τα επιχειρήματα περί συμμετοχής σε εκστρατεία στο Σαχέλ δεν επαναλήφθηκαν.

Σε ό,τι δε αφορά τις «γειτονικές χώρες», προκάλεσε ενδιαφέρον η διατύπωση που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίστηκε μάλλον αντιφατική:

«Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό επιδιώκει «να το αξιοποιήσει ο κ. Ερντογάν, προσπαθώντας να διατηρήσει λογική επιτήδειας ουδετερότητας».

Διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιόντουσαν τι ακριβώς σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση «επιτήδεια ουδετερότητα». Δηλαδή, η Τουρκία είναι ουδέτερη επειδή είναι υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων ή δεν είναι ουδέτερη; Κι αν δεν είναι, με ποιον είναι;

Ο δεύτερος μέσος όρος που προσπάθησε να επιβάλει ο κ. Τσίπρας, με βασικό ακροατήριο το εσωτερικό του κόμματός του, ήταν η επιστροφή στην αντι-Ε.Ε. ρητορεία, που βρίσκει σταθερά απήχηση από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Κ. Καραμανλής μιλούσε για τους «μικρούς ηγέτες της Ένωσης», που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών στο Κόσοβο.

Σε μία παρόμοια προσέγγιση και σε αναζήτηση μιας ισορροπίας τρόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οι ευθύνες ειδικά της Ε.Ε. για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε –ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2001-2008– ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να λαμβάνει υπόψη τις ρωσικές θέσεις, είναι σαφείς», ενώ ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας, σε άρθρο του στην ΕΦ.ΣΥΝ., εξέφραζε τη δυσφορία του για τη συσπείρωση της Ε.Ε. λέγοντας ότι «ο ενθουσιασμός από την πρωτοφανή συσπείρωση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία υποδηλώνει αμνησία».

Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδείχθηκε από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ η ακύρωση, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εκδηλώσεων ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών, με μια μετάθεση της ακύρωσης από τις εκδηλώσεις στους δημιουργούς, όπως π.χ. ο Τσαϊκόφσκι.

«Η εφαρμογή κυρώσεων και απαγορεύσεων εις βάρος καλλιτεχνικών και αθλητικών οργανώσεων είναι απαράδεκτη και ωφελεί μόνο τη ρωσική ηγεσία», ανέφερε η απόφαση του Π.Σ.

Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, «ήταν μία μικρή ρεβάνς για τη δικαίωση της Μενδώνη από την ανακάλυψη νέας σειράς αρχαιοτήτων κάτω από τις αρχαιότητες που αποσπάστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό», έλεγε κάτοικος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισήμαινε ότι η εξέλιξη αποτελεί ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν ήθελε την απόσπαση, αλλά στήριξε τις άπειρες προσφυγές που είχαν κατατεθεί εναντίον της.

Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εκδηλώσεις, αθλητικοί παράγοντες αδυνατούσαν να δώσουν οποιαδήποτε ερμηνεία στην αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον αποκλεισμό για έναν μήνα –κατ' αρχήν– των τριών ρωσικών ομάδων από την Eurolelague, η οποία συνεχίζεται κανονικά με τις υπόλοιπες ομάδες, μία από τις οποίες, η Μονακό, έχει Ρώσο ιδιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση, η κύρια επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποσύνδεση της εισβολής στην Ουκρανία από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, την οποία θέλει να αποδίδει στον πρωθυπουργό προσωπικά, παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία αυτή απέχει από το να είναι πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία με βάση τις τελευταίες μετρήσεις.

Η κρίση ακρίβειας ήρθε στην Ελλάδα με δραματικό τρόπο πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η επίσημη άποψη του κόμματος, την οποία προωθεί ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την οποία «δεν χωράει καμία δικαιολογία για την ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Οικονομικοί παράγοντες, πάντως, επισήμαιναν ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει πρόθεση να εφαρμόσει κυρώσεις στα ρωσικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι περίπου όλα τοποθετήθηκαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, με όρους που ίσως, όπως θεωρούν, αξίζει τον κόπο να ερευνηθούν.

Είναι ένας πόλεμος που ταιριάζει σε όλες τις ρητορικές και τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ανθρωπισμός, πρόσφυγες, εισβολή, ανθρώπινος πόνος, τέχνη», σχολίασε γνωστός δημοσκόπος, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι δεν διαχειρίζονται την εξουσία και δεν διαπραγματεύονται αυτοί με τους άλλους παράγοντες, όπως είχε γίνει το 2015-16.

Και οι κρίσεις πάντα βοηθούν αυτούς που τις διαχειρίζονται, προσέθετε, παραπέμποντας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.