Πολιτικά σωσίβια σε «τρικυμιασμένη» κοινωνία - Free Sunday
Πολιτικά σωσίβια σε «τρικυμιασμένη» κοινωνία

Πολιτικά σωσίβια σε «τρικυμιασμένη» κοινωνία

Έναν εξαιρετικά ασαφή πήχη έθεσε για την επόμενη ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύοντας το θέμα της κυβερνησιμότητας της χώρας μετά τις εκλογές, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός όριζε ως χρόνο διεξαγωγής τους «το τέλος της άνοιξης του 2023».

«Το βράδυ των πρώτων εκλογών φιλοδοξώ το κόμμα μας να είναι στην όχθη των νικητών και να καθορίσει βάσει των συσχετισμών που θα επιλέξει ο λαός το σχέδιό μας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο οποίος δεν διευκρίνισε ποιοι άλλοι θα είναι στην όχθη των νικητών, προτιμώντας να πει ότι στην όχθη των ηττημένων θα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέτοντας παράλληλα ως στόχο να πρωταγωνιστήσει η παράταξη «ως σοσιαλδημοκρατικός κορμός σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της φθοροποιού στασιμότητας, όπως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ».

Η προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να προσφέρει «σωσίβιο στη κυβέρνηση που βυθίζεται», σε πρώτη ανάγνωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στη ΝΔ, καθώς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διέγνωσε «πρόθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», όμως η πιο ψύχραιμη προσέγγιση ακολούθησε στην ίδια δήλωση, με τον κ. Οικονόμου να μιλά για ξεκάθαρο τοπίο και να θέτει πιο εύκολα τη διαχωριστική γραμμή που παραπέμπει στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του 2019, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο διακύβευμα», το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι ότι «η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, όταν την περασμένη Παρασκευή 1 Απριλίου στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την πληροφορία ότι έγινε ή επίκειται να γίνει συνάντηση Τσίπρα - Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε αμήχανο για το αν πρέπει να πάρει σοβαρά την είδηση ή να την αποδώσει στο έθιμο της ημέρας, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος θυμήθηκαν το πρωταπριλιάτικο αστείο της «Καθημερινής», στα μέσα της δεκαετίας του 1980, που αποκάλυπτε συνάντηση Φλωράκη - Κύρκου, αν και οι σχέσεις των δύο κομμάτων τότε, ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσ., απείχαν πολύ από το να μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Τουλάχιστον, τώρα το ένα κόμμα αποκαλεί το άλλο με το όνομά του, έλεγε παλαιό στέλεχος του τότε ΚΚΕ Εσ., το οποίο το ΚΚΕ δεν αναγνώριζε.

Όμως, μετά την αρχική ερμηνεία της δήλωσης Ανδρουλάκη περί σοσιαλδημοκρατικού κορμού, ήλθαν και οι πιο ψύχραιμες ερμηνείες του «σωσίβιου» που δεν θα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΝΔ, στις οποίες διευκρινίζεται ότι το «σωσίβιο» σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν προτίθεται να θυσιάσει το μέλλον του κόμματος, της «παράταξης που επιστρέφει» όπως είπε, για την επιβίωση της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Πολιτικοί κύκλοι κοντά στη ΝΔ ερμήνευαν την αποστροφή Ανδρουλάκη ως προαναγγελία μιας σθεναρής διεκδικητικής στάσης μετά τις εκλογές για το τι κυβέρνηση θα γίνει, ενώ άλλοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, παρέπεμπαν στη σύνθεση των κυβερνήσεων Μητσοτάκη για να εντοπίσουν τον «σοσιαλδημοκρατικό κορμό» που επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη ΝΔ αλλά και επιφυλακτικά σχόλια άλλων στελεχών, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης.

Παράλληλα, παρέπεμπαν και στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, στις οποίες η ΝΔ υποχωρεί ενώ χρεώνεται το ηλεκτροσόκ των λογαριασμών της ενέργειας, αλλά δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μικρές απώλειες, στα όρια μεν του στατιστικού λάθους, αλλά της ίδιας κλίμακας στο σύνολο των μετρήσεων.

Για τα στελέχη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός εμμένοντας στη θέση του για εκλογές το 2023 και απορρίπτοντας τις εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, δίνει εξετάσεις στην κοινωνία ως ένας αξιόπιστος πολιτικός που δεν αλλάζει απόψεις στα κρίσιμα ζητήματα όπως τον βολεύει μικροκομματικά, με μια σαφή αναφορά στις παλινωδίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προφανή προαναγγελία ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία.

Με ποια αιτιολογία δεν θα ψήφιζε την ενίσχυση της πλειοψηφίας του πρώτου κόμματος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διατείνεται ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούσαν.

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Τσίπρα, τόσο στη δημοφιλία όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αν και ο πρώην πρωθυπουργός κάτι δείχνει να «τσιμπάει» τον τελευταίο καιρό. Και σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται, ακόμη και αν δεν ενισχύει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, βοηθά τον κ. Τσίπρα να έχει λιγότερες εσωκομματικές γκρίνιες στο Συνέδριο στις 14-17 Απριλίου, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι σε διαρκή δημοσκοπική ύφεση και δεν θα δείχνει ιδιοτελής η επιθυμία του για αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου.

Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, σε αυτό βοήθησε και η στάση του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία βρέθηκε πιο κοντά στο θυμικό της ελληνικής κοινωνίας που πλειοψηφικά αναγνωρίζει «δίκαια» στην εισβολή, την οποία την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αυτήν την άποψη συμμερίζεται και ευανάγνωστο μέρος ψηφοφόρων της ΝΔ. Άλλωστε, αυτό το ακροατήριο προσπάθησε να καθησυχάσει η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις να πληγούν περισσότερο από τη Ρωσία που τις υφίσταται.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για ένα κοινό το οποίο έχει κεντροαριστερές προσεγγίσεις στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά για το δεξιό και συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ, όπως προκύπτει από την υπόθεση του μαθητή από τη Γουινέα που δεν πήρε άσυλο, αλλά και στο ζήτημα της φορολογίας, στο οποίο ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών του τομέα της ενέργειας.

Δημοσκόποι σημείωναν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επηρεάσει εκλογικές τοποθετήσεις και η υπόθεση με την μητέρα η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε τα παιδιά της στην Πάτρα και η οποία έχει φέρει στο προσκήνιο κοινωνικά αντανακλαστικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν. Και αυτό, όπως λένε, αφορά περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχη του έχουν πιο ελευθεριακές κοινωνικά απόψεις και δεν αποκλείεται να εκφράσουν θέσεις που να σοκάρουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, παρά τη ΝΔ.