Η σύμπτωση συμφερόντων Τσακαλώτου - Πολάκη κατά του ΚΙΝΑΛ απειλεί τα σχέδια Τσίπρα - Free Sunday
Η σύμπτωση συμφερόντων Τσακαλώτου - Πολάκη κατά του ΚΙΝΑΛ απειλεί τα σχέδια Τσίπρα
_Χειραψια Τσίπρα- Βασίλη Οικονόμου το 2014, όταν ο κ.Τσίπρας μιλούσε με γυρολόγους EUROKINISSI

Η σύμπτωση συμφερόντων Τσακαλώτου - Πολάκη κατά του ΚΙΝΑΛ απειλεί τα σχέδια Τσίπρα

Την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου προσπαθεί να σχηματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανασύροντας επιχειρηματολογία από το παρελθόν και κυρίως από την αντιπολιτευτική τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93.

Η έναρξη της προσπάθειας, η οποία συνδέεται υποχρεωτικά και με τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με απευθείας ψηφοφορία στις 15 Μαΐου, δεν υπήρξε εξαιρετικά πετυχημένη, καθώς το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που καταλόγισε στον πρωθυπουργό σχέδια επαναφοράς της βασιλείας με αφορμή το ταξίδι του στο ανάκτορο Dumfries και τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα Κάρολο, δεν εστέφθη με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το όλο concept παρέπεμπε στην πολιτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία να παραλάβει η βασιλική οικογένεια την κινητή της περιουσία, η οποία είχε χαρακτηρισθεί σκανδαλώδης από την τότε αντιπολίτευση, η οποία όταν έγινε κυβέρνηση κατάργησε τη συμφωνία Μητσοτάκη - Κωνσταντίνου, ο οποίος προσέφυγε στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου του επιδικάστηκε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια της «Εφ.Συν.» να καταλογίσει στον Μητσοτάκη ότι «ξαναφέρνει τον τέως από το παράθυρο», τη στιγμή μάλιστα που γινόταν γνωστό ότι ο τέως βασιλιάς είχε πουλήσει τη βίλα όπου διέμενε στο Πόρτο Χέλι σε Βούλγαρο επιχειρηματία, καθώς η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του επέβαλε την παραμονή του κοντά σε νοσοκομείο στην Αθήνα, προκάλεσε περισσότερα ειρωνικά σχόλια και λιγότερα πολιτικά οφέλη.

«Προφανώς ο στόχος μας δεν ήταν να θυμηθούμε τις στιγμές που η κυρία Μπαζιάνα χαριεντιζόταν με τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα», έλεγαν φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη φωτογραφία της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού, που κυριάρχησε στο διαδίκτυο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

Από τέως στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η δεύτερη καταχώρηση στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προσπάθεια να πάρει ο πρώην πρωθυπουργός υπό την πολιτική του σκέπη όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την αντίθεση των Δικηγορικών Συλλόγων στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

«Απαιτείται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην οδηγηθούν στα δικαστήρια οι πολίτες», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ζήτησε «να λυθεί πολιτικά το θέμα», απειλώντας ότι «αν όχι, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

O κ. Βερβεσός προσπάθησε να απολιτικοποιήσει το θέμα διευκρινίζοντας ότι «δεν σκεφτήκαμε ποτέ ποιος είναι κυβέρνηση», αλλά την επόμενη ημέρα, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία και ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί τροπολογία για τη μη καταβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι την έκβαση των δικαστικών διαδικασιών, τις οποίες προωθεί ο ΔΣΑ.

«Είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματικός σύλλογος να αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία αλλά και την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο νωρίτερα ο κ. Βερβεσός είχε ανακοινώσει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι ετοιμάζουν προσφυγές σε συνεργασία με τις καταναλωτικές ενώσεις αλλά και με ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και απλών ανθρώπων. Κοινώς, δηλαδή, προτρέπουμε τους πολίτες σε μαζικές και ατομικές προσφυγές κατά της ρήτρας με προφανές το συντεχνιακό όφελος, έλεγαν νομικοί παράγοντες,

«Έχουμε συντάξει σχέδια αγωγών που θα μοιράσουμε σε όλους τους δικηγόρους και ετοιμάζουμε το νομικό οπλοστάσιο για τις δικαστικές διαδικασίες», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σε μία αποστροφή που θύμισε την έμμεση προτροπή για αγωγές κατά της Αττικής Οδού αλλά με περισσότερη οργάνωση: Τότε ο ΔΣΑ είχε ανακοινώσει ότι «πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες που αναλογούν». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση, αλλά είχε αφήσει εκτός στόχαστρου την εταιρεία, ενώ οι αγωγές ήταν μάλλον λιγότερες από όσες αναμένονταν.

Η γενικευμένη δυσφορία που έχουν προκάλεσαν οι ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις ανέβασε σε περίπου 2.000 τα παράπονα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και οδήγησε στην έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι ενδέχεται να υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας στον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής, στο πλαίσιο της οποίας η Αρχή κάλεσε όλους τους παρόχους να δώσουν εξηγήσεις.

 

Η επανάκαμψη των δαιμονοποιήσεων

Το τρίτο μέρος της υπό διαμόρφωση ατζέντας περιλαμβάνει την επιστροφή στη δαιμονοποίηση προσώπων, οι δηλώσεις των οποίων είτε διαστρεβλώνονται είτε ερμηνεύονται με τρόπο που να δείχνει ότι είναι προσβλητικές «για τον λαό».

Τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, ότι «ο τζάμπας πέθανε».

«Αφού επιτέθηκε χθες χυδαία στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη που ξεπερνά τον μισθό ή τη σύνταξή τους και κινδυνεύουν με αποκοπή ρεύματος, λέγοντας ότι “έχουν γαλουχηθεί στο τσάμπα και τώρα πρέπει να πληρώσουν”, τώρα του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον βουλευτή του, διότι αλλιώς, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνάγεται ότι συμφωνεί μαζί του, αν και δεν διευκρινίστηκε σε τι.

Πάντως στην πορεία προς την άμεση εκλογή προέδρου, παρατηρείται μια περίεργη σύμπτωση σφοδρών επιθέσεων από αντίπαλες εσωτερικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΚΙΝΑΛ και κυρίως κατά του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Μη συνεχίσεις έτσι! Την επόμενη φορά θα είμαι λιγότερο ευγενής...» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας στην αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε αν «είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει έναν πολιτικό του οποίου η συμπεριφορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτικής παρακμής».

Την ίδια στιγμή, όμως, και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε απαντώντας στις δηλώσεις Ανδρουλάκη για την εκλογή Μακρόν ότι «ελπίζει ειλικρινά να μην είναι αυτό το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για το μέλλον».

Είναι προφανές ότι, αν και διαφωνούν μεταξύ τους, οι τάσεις θέλουν λιγότερες γέφυρες μεταξύ των δυο χώρων. Ο μεν «αψύς Κρητικός» διότι σε κάποιες μετρήσεις εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική να μην παίρνει έδρα στα Χανιά λόγω ανόδου του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομίας θέλει να κρατηθούν μακριά όσοι Πασόκοι θα ήθελαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση Τσίπρα να ψηφίσουν στην εκλογή προέδρου στις 15 Μαΐου, ανεβάζοντας τη συμμετοχή και το κύρος του νεοεκλογέντος, δηλαδή του κ. Τσίπρα.