Ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό «Γιατρός για όλους» - Free Sunday
Ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό «Γιατρός για όλους»

Ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό «Γιατρός για όλους»

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε πως θα καταθέσει στην Ολομέλεια την τροπολογία που έχει προαναγγείλει σχετικά με την τιμολόγηση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων. Επίσης, μετά τις προτάσεις που έγιναν από τα κόμματα, θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις όπως: στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου σχετικά με ορισμένα από τα κριτήρια για τοπικούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Για την σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει τουλάχιστον μια νομοθετική προσθήκη ρητής μνείας σχετικά για τους θεσμικούς συνομιλητές της Πολιτείας (ΕΣΑμΕΑ, Ένωση Ασθενών κλπ). Επεξεργαζόμαστε, είπε, τις προτάσεις για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες και επιφυλασσόμεθα για βελτιώσεις των σχετικών διατάξεων. Καθώς και για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής από δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας για ορισμένες περιοχές.

Σχετικά με τους πυλώνες του νομοσχεδίου, ο υπουργός ανέφερε ότι για τον «προσωπικό ιατρό» διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά του για αυτό και προσπαθήσαμε και πήγαμε σε ρυθμίσεις που είναι ωφέλιμες για τον πολίτη και θα τις αγκαλιάσει και η επιστημονική κοινότητα χωρίς ανταγωνιστικότητες μεταξύ ειδικών και γενικών ιατρών». Για τα κριτήρια των real time ελέγχων παροχής και των ποιοτικών υπηρεσιών, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει στην Ολομέλεια τις προτάσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τονίζοντας όμως ότι εμείς πάντως πιστεύουμε στις ΣΔΙΤ. Για τις διατάξεις που αφορούν το «Μητρώο Εγκαυμάτων», είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και θα επεκταθεί για τα όλα τα ατυχήματα, όπως και στις ρυθμίσεις για οδοντιατρικές καλύψεις.