Στην ΕΕ φέρνει το θέμα των fake news ο Γιώργος Κύρτσος - Free Sunday
Στην ΕΕ φέρνει το θέμα των fake news ο Γιώργος Κύρτσος

Στην ΕΕ φέρνει το θέμα των fake news ο Γιώργος Κύρτσος

Απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα αντιδράσει στα fake news της ελληνικής κυβέρνησης, ζητά ο ευρωβουλευτης του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος.

Ερώτηση του κ.Κύρτσου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως εξης: 

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα fake news της Ελληνικής κυβέρνησης για την ελευθερία των ΜΜΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των fake news. 

Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μετατρέποντας σε fake news έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα μετατράπηκε στη χώρα της ΕΕ που περιορίζει περισσότερο την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση. Προβάλλει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υποτίθεται ότι ενισχύει την επιχειρηματολογία της.

Τα ελληνικά Hoaxes, μέλος του international fact checking network, τεκμηριώνουν τα κυβερνητικά fake news τονίζοντας:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Ελευθερία της έκφρασης κατά το 2021” δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς την ελευθερία των ΜΜΕ, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Το γράφημα που επικαλούνται προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον πλουραλισμό των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021, αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές ιδιότητες και όχι την ελευθερία του Τύπου.

Πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία έχει ρίξει την διεθνή αξιολόγηση της χώρας σε ότι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και χρησιμοποιεί fake news σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί;