Αντιπολιτευτικές ασκήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από την Ουάσιγκτον - Free Sunday
Αντιπολιτευτικές ασκήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από την Ουάσιγκτον

Αντιπολιτευτικές ασκήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από την Ουάσιγκτον

Σε μία κρίσιμη άσκηση για να οριοθετηθεί η αντιπολιτευτική τακτική ενόψει του τελευταίου 12μηνου της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη επιδίδονται τα δυο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με δημοσκόπους που μελετούν τις κινήσεις των κομμάτων, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε αγχώδη αλλά ασυντόνιστη προσπάθεια να αποδομήσει τις εντυπώσεις που καλλιέργησε η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, για να διαπιστώσει την απήχηση της πλήρως αντιμητσοτακικής ρητορείας του, ενώ από την άλλη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας ήπιας στάσης απέναντι στην κυβέρνηση, ειδικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες φέρονται να έχουν πρόσβαση σε μετρήσεις της κοινής γνώμης που ξεκίνησαν μετά την επίσκεψη Μητσοτακη στην αμερικανική πρωτεύουσα, η κοινή γνώμη δείχνει να επικροτεί με κατηγορηματικό τρόπο τις κατευθυντήριες γραμμές της πρωθυπουργικής παρουσίας.

Οι συγκεκριμένες διαρροές λένε ότι ο πατριωτικός τόνος που κυριάρχησε στην ομιλία συγκίνησε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ, αν και αυτό το μέρος είναι οριοθετημένο σε όσους δεν έχουν επιφυλάξεις για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Οι μετρήσεις θα δείξουν κατά πόσο ο πρωθυπουργός κατάφερε να διεισδύσει σε αυτό το ακροατήριο και ίσως το πόσο αυτή η διείσδυση μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόγραμμα της πρώτης περιοδείας του κ. Μητσοτάκη μετά την Ουάσιγκτον, στη Μαγνησία, συμπεριλήφθηκε η 111η Πτέρυγα Μάχης, η οποία φιλοξενεί τις μονάδες των F16, για τα οποία η Άγκυρα πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ θεωρεί ότι η μετωπική αποδόμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πρόβλημα, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί μια τόσο αποτυχημένη επίσκεψη δημιούργησε στην Τουρκία τόση δυσαρέσκεια και καταγγελίες για εύνοια Μπάιντεν προς την Αθήνα.

Είναι ένα επιχείρημα που ήταν σε γνώση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς είχε προσπαθήσει να απαντήσει ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

«Λένε κυβερνητικά στελέχη και αναπαράγουν μέσα ενημέρωσης για την ενόχληση της Άγκυρας από την ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Είναι αληθές, αλλά είναι πολύ χαμηλού επιπέδου επιχείρημα. Και αν συμφωνούσαμε για άλλες έξι βάσεις, θα ενοχλούνταν ακόμα περισσότερο η Άγκυρα», είχε πει ο κ. Τσίπρας, τον οποίο στοιχειώνει ακόμη η αναφορά του στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Τώρα διαψεύδει ότι είπε αυτό που κανείς δεν του λεει ότι έχει πει, ότι δηλαδή «η ασφάλεια της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δοκιμάζει τις εσωκομματικές του αντοχές, σε μια γραμμή εξαίρεσης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την ατζέντα της κομματικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απέφυγαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό για όσα είπε στην Ουάσιγκτον, με τον αρχηγό του κόμματος να χαρακτηρίζει «αδιανόητο να γίνεται επίδικο μίας σύγκρουσης ότι ο πρωθυπουργός κλήθηκε εκεί για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ισορροπημένη», χωρίς να διευκρινίσει σε τι ισορροπούσε, ενώ άφησε αδιευκρίνιστο και ποιοι είναι οι ειδικοί που θα πουν αν η χώρα χρειάζεται τα F-35.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πάντως, θεωρούν ότι η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει το κόμμα προεκλογικά τι θα κάνει μετά τις εκλογές δεν εγείρει σοβαρά ζητήματα καθώς είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με ποιον θα συνεργαστεί μετεκλογικά, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι θα συγκυβερνούσε με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο».

Στελέχη του κόμματος έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αποπειραθεί να ξεφορτωθεί την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και να την αντικαταστήσει με την προσφιλή του ατζέντα της ακρίβειας, η οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πιο ενοποιητική.

Στο ΠΑΣΟΚ, δεν θεωρούν ότι απειλούνται από το νέο κόμμα που οικοδομεί ο κ. Τσίπρας με τη συμμετοχή πρώην στελεχών του κόμματος καθώς, όπως επισημαίνει η ανάδειξη των «πρώην ΠΑΣΟΚων» στις υψηλές θέσεις της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί στον κ. Τσίπρα, παρά προσελκύει νέους ψηφοφόρους.

Παραπέμπουν δε στη δυσφορία των παραδοσιακών ΣΥΡΙΖΑίων, σύμφωνα με τα σχόλια των οποίων, η «συμβίωση με τις Αυλωνίτου» είναι αδύνατη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ η επανάκαμψη στελεχών που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το όλον (εναπομείναν) ΠΑΣΟΚ. Όμως, η παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών του κόμματος και του τρίτου εν ζωή αρχηγού του, Ευάγγελου Βενιζέλου, μπορεί να δίνει στον κ. Ανδρουλάκη τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ακροατήρια που μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει κι ίσως να ανακτήσει ένα μέρος των δημοσκοπικών απωλειών τις οποίες καταγράφει τον τελευταίο καιρό.

Ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να παίξει το χαρτί της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, προσπαθώντας να συνδέσει τον κ. Τσίπρα με πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν τον κάνουν ευρέως αποδεκτό στην κοινή γνώμη.