Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανεπιστημιακή αστυνομία - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανεπιστημιακή αστυνομία

Έκπληξη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα από την εσωκομματική τάση στην οποία ανήκουν, προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος μετά τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με την οποία πήρε σαφείς αποστάσεις από όσους συμμετείχαν σε αυτά, χωρίς μάλιστα καν να ζητά την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαΐου, τα επεισόδια δεν αποδίδονται καν στην Αστυνομία αλλά σε «προβοκάτσιες» που στήνει η κυβέρνηση, με στόχο «την περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων». Αυτό, άλλωστε, δεν
προκάλεσε έκπληξη, διότι η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ, σε ολα τα θέματα που αναδεικνύει, είναι ότι η κυβέρνηση, με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα που εκπρόσωπεί.


Σε παρόμοιο κλίμα, μετά τα επεισόδια, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός, καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό «να δώσει άμεσα τέλος στην αστυνομική βία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», χωρίς αναφορά στην κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όπως δεν είχε κάνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην ανάρτησή του με τίτλο «θέλει η κυβέρνηση νεκρό στα πανεπιστήμια;»

Οι μόνοι που κινήθηκαν σε πιο ιστορικό ρεύμα όσον αφορά το θέμα ήταν οι προερχόμενοι από την «Ομπρέλα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ζήτησε πρώτα να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ και στη συνέχεια να καταργηθεί ο νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, και ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας», ουσιαστικά αφαιρώντας το αίτημα από την τρέχουσα συγκυρία και μεταφέροντάς το μετά τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

Στελέχη του κόμματος, στα οποία απευθύνθηκε η FREE SUNDAY, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την παρατήρηση, διαβεβαιώνοντας ότι η θέση δεν έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δεσμεύεται από την εξαγγελία της κατάργησης της ΟΠΠΙ, ενώ απέδιδαν την παράλειψη της αναφοράς στη συγκεκριμένη δέσμευση στις επίσημες ανακοινώσεις στη βεβαιότητα ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται.

Όμως, την ίδια στιγμή, πανεπιστημιακοί κύκλοι συνδύαζαν την απαλοιφή της αναφοράς με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 25 Μαΐου.

Σε αυτήν, πάνω από έξι στους 10 (62,1%) λένε «ναι» στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 αποτελούν σαφή πλειοψηφία, ενώ η ηλικιακή ομάδα 17-34 παρουσιάζεται πλήρως διχασμένη, με το 50% να είναι εναντίον και το 48% υπέρ της ίδρυσης.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ «ναι» λέει και το 41% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη εικόνα, διαχρονικά, δεν αποτελεί ανατροπή των ευρημάτων στην έρευνα της ίδιας εταιρείας, πριν από 17 μήνες, τον Ιανουάριο του 2021, όταν η αποδοχή ήταν στο 60,4% και το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 38%.

Όμως, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υποβάθμιση της αντίθεσης στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) να συνδέεται με την αλλαγή πολιτικής φρουράς στο κόμμα μετά το συνέδριο και την ενίσχυση των ΠΑΣΟΚογενών, οι οποίοι αποτελούν τη συνιστώσα στην οποία μετά το συνέδριο στηρίζει περισσότερο τη στρατηγική του ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, όπως λένε, η αναζήτηση πιο συντηρητικών εκλογικών ακροατηρίων χρειάζεται απτές αποδείξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύουν και την επιμονή του κ. Φίλη και άλλων προερχομένων από την «Ομπρέλα» στελεχών στην «αριστερή ατζέντα» στα πανεπιστήμια, με επαναφορά του ασύλου και κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, έτσι ώστε να υπομνησθεί σε αυτά τα ακροατήρια ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν απομακρύ νεται από τις αρχές του για χάρη της ψήφου τους.

Πρακτικά, προσπαθούν να κάνουν τη μετασυνεδριακή ζωή του Τσίπρα δύσκολη, σχολίαζαν αναλυτές, παραπέμποντας στην κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων, η οποία είναι καταγγελία της αστυνομίας χωρίς την υιοθέτηση των αιτημάτων των διαμαρτυρομένων στο ΑΠΘ κατά της ίδρυσης βιβλιοθήκης στη θέση που είχε η κατάληψη που επί 34 χρόνια ήταν γνωστή ως το «στέκι του βιολογικού».

Η συγκεκριμένη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ προκάλεσε πολιτική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ήταν αδύνατο να πάρει θέση κατά της ίδρυσης βιβλιοθήκης. Δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι η παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ τον Μάρτιο του 2021, για να αποτραπεί η εκκένωση της κατάληψης με αίτημα την αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα, αποτυπώθηκε αρνητικά στις μετρήσεις που ακολούθησαν.


«Κανείς δεν είναι υπέρ ομάδων οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του ανεκτού μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», είπε την επομένη των επεισοδίων ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας, μιλώντας την επομένη των επεισοδίων στο Πρώτο Πρόγραμμα, χωρίς και πάλι καμία αναφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, όπου αναρτήθηκε η παρέμβασή του.

Η παράλειψη κάθε αναφοράς σε κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, έγινε δεκτή θετικά από τους αστυνομικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν καθήκοντα μέσα στο πανεπιστήμιο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο που ψήφισε, καθώς δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να αναλάβει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία τα καθήκοντα που εξακολουθούν να επωμίζονται αυτοί.

Ένα άλλο πρόβλημα που προκλήθηκε μετά τα τελευταία επεισόδια ήταν η πλήρης διάψευση από τους γιατρούς του Ιπποκρατείου των ισχυρισμών ότι ο φοιτητής που τραυματίστηκε από την κροτίδα των ΜΑΤ έχασε την ακοή του. Οι γιατροί του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που τον εξέτασαν, βεβαίωσαν με γραπτή τους δήλωση ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κι ούτε έχει χάσει την ακοή του, όπως έλεγαν διάφοροι σύντροφοί του. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ και πριν από 15 ημέρες, ενώ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του να κρατά καδρόνι σε πρόσφατα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν αμφισβήτησε δημόσια τη γνωμάτευση των γιατρών του νοσοκομείου, η συνδικαλιστική ένωση των οποίων δεν είναι φιλική στην κυβέρνηση.