Μείωση 25% στην καλλιεργήσιμη γη στην Ουκρανία - Free Sunday
Μείωση 25% στην καλλιεργήσιμη γη στην Ουκρανία

Μείωση 25% στην καλλιεργήσιμη γη στην Ουκρανία

Κατά το ένα τέταρτο μειώθηκε η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία, από την 24η Φεβρουαρίου που εισέβαλε η Ρωσία δήλωσε χθες Δευτέρα στο Κίεβο ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι, η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή,

Ο ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας, η οποία στην οποία καλλιεργείται σε έκταση που παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι -55 εκατ. στρέμματα το 2021- έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι.

Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.