O Τσίπρας αναζητά το προφίλ με τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά - Free Sunday
O Τσίπρας αναζητά το προφίλ με τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά

O Τσίπρας αναζητά το προφίλ με τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης έφυγε από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, «προβληματισμένος» διότι είχε βρει απέναντί του έναν συνομιλητή που δεν είναι «από τους εύκολους» και δεν θα του λέει πάντοτε, «ό,τι πείτε, κύριε πρέσβη».

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η διαφορά του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισε ο Τσούνης με τον άλλο που είχε γνωρίσει ο προκάτοχος του, Τζέφρι Πάιατ, είναι ότι ο Πάιατ τον ήξερε από κάθε δυνατή πλευρά, ενώ ο Τσούνης τώρα τον γνωρίζει και σχηματίζει προσωπική άποψη.

Κατά τα άλλα, τα θέματα που συζήτησαν κατά την πρώτη συνάντησή τους οι κύριοι Τσίπρας και Τσούνης δεν είχαν ιδιαίτερη διαφορά από εκείνα που είχε συζητήσει με τον Πάιατ στην τελευταία τους συνάντηση, αν και εκείνη είχε γίνει μια εβδομάδα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος να προσδεθεί στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλά υπό όρους δύσκολα αποδεκτούς:

 

  • Απτές εγγυήσεις για την άμυνα της Ελλάδας.
  • Ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
  • Καταδίκη των υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.
  • Πάγωμα της πώλησης των F16 στην Τουρκία.
  • Πίεση στην Τουρκία για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τις ΗΠΑ πλήρη ευθυγράμμιση της Ουάσιγκτον με την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Όμως, παράλληλα, δεν έδειξε πρόθυμος να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς εξακολουθεί να διαφωνεί:

  • Με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που η κυβέρνησή του προετοίμασε και ο Μητσοτάκης υπέγραψε.
  • Με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
  • Στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Δηλαδή, όπως έλεγαν αναλυτές, ζητά τα πάντα αλλά δεν δίνει τίποτε.

Αντίστοιχα, πριν από 4 μήνες είχε ζητήσει από τον Πάιατ όλα τα παραπάνω, εκτός από τη μη αποστολή οπλισμού, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχε πόλεμος αλλά είχε εμμείνει στο ότι στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφαλείας.

Μια βδομάδα μετά άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ευνοεί ένα επίπεδο σχέσεων που θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ερντογάν, αλλά διαπιστώνουν πολλές αντιφάσεις.

Όπως, για παράδειγμα, ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Τσούνη τη στήριξή του στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια, τη στιγμή όμως που κυρίαρχο για τις ΗΠΑ είναι η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις γιατί εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο.

Ο Τσίπρας είναι βαθιά καιροσκόπος, έλεγε δημοσκόπος, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τα στρατηγικά οφέλη σε πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, τους οποίους όμως μετά βρίσκει μπροστά του και δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Όπως όταν προσπάθησε να δείξει ότι δεν είναι φιλικός στον τότε υποψήφιο πρόεδρο Τραμπ, αλλά έχει δεσμούς με τη δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα να πει τη φράση «άλλο κακό να μην μας εύρει», για να απευθυνθεί στο αντι-Τραμπ συναίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν μετά την εκλογή Τραμπ βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, προσπάθησε να «εξημερώσει» τη φράση του λέγοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ γίνεται «διαβολικός για καλό σκοπό», προκαλώντας θυμηδία στο ακροατήριο.

Τώρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας, τον οποίο διόλου δεν εφάρμοσε όταν ήταν πρωθυπουργός.

Παράλληλα, προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα ρούχα που ταιριάζουν στο προφίλ ενός κομματικού αρχηγού εκλεγμένου από τη βάση, δείχνοντας πυγμή και χαρακτήρα, όπως έκανε στις εσωκομματικές διαφωνίες του Παύλου Πολάκη για τη διεύρυνση και όπως προκύπτει από την αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στο Δελτίο Τύπου, όπου παρουσίαζε την συνομιλία του με τον Αμερικανό πρέσβη.

Όπως εξηγούσε δημοσκόπος, οι έρευνες δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας υστερεί σε πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, σε μία μέτρηση που αποτυπώνεται στην ερώτηση «ποιος νομίζετε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα...» και αφορά σειρά θεμάτων, στο σύνολο των οποίων υστερεί.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η γνώση της αγγλικής, στην οποία ως πρωθυπουργός έχει βιώσει τον εξευτελισμό στο ίδρυμα Κλίντον. Μάλιστα, στην ομιλία του στον ΣΕΒ, χρησιμοποίησε την έκφραση «mitsotakis effect» εννέα φορές και την έβαλε και στον τίτλο του Δελτίου Τύπου της ομιλίας του.

Εκείνο όμως που είναι πιο ανησυχητικό για τον κ. Τσίπρα, διότι ερμηνεύεται υπό το πρίσμα των δεύτερων εκλογών, είναι ότι, στις τελευταίες μετρήσεις, ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας εμπιστεύεται περισσότερο τον Μητσοτάκη. Κι αυτό κάνει περίπου 3% στο εκλογικό σώμα.

«Ο Τσίπρας επέβαλε την παρουσία του στο κόμμα, σε μια διαδικασία χωρίς αντίπαλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει αντιπάλους τώρα που είναι μόνος», επισήμανε δημοσκόπος, σύμφωνα με τον οποίο η εσωκομματική υπονόμευση του αρχηγού θα είναι τέτοιου χαρακτήρα που θα του δημιουργεί πολιτικές δυσκολίες.

Διότι, τώρα πλέον, πρέπει να διαχειριστεί το προφίλ του ηγέτη, το οποίο όμως πρώτα πρέπει να αποδείξει ότι έχει.