O Τσίπρας εξακολουθεί να πληρώνει τον Βαρουφάκη - Free Sunday
O Τσίπρας εξακολουθεί να πληρώνει τον Βαρουφάκη

O Τσίπρας εξακολουθεί να πληρώνει τον Βαρουφάκη

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι, μετά τις γαλλικές εκλογές, είναι «ελπίδα η ενίσχυση της Αριστεράς» και στη Γαλλία επιβεβαιωνόταν ότι οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι, τα σημαντικότερα κόμματα που συμμετείχαν στον εκλογικό συνασπισμό Νέα Λαϊκή Περιβαλλοντική και Σοσιαλιστική Ένωση, (NUPES) υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν αποφάσιζαν να έχουν διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες.

 

Με αυτόν τον τρόπο απέρριπταν ουσιαστικά τη σχετική πρόταση του αρχηγού των NUPES, να διατηρηθεί ενιαίος και μετεκλογικά ο συνασπισμός, που πήρε 131 έδρες στη Βουλή των 577 μελών. Ήταν όντως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά απείχε πολύ από τον στόχο της πρωθυπουργίας, που έθετε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μελανσόν και ο οποίος απαιτούσε 289 έδρες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η άνοδος της Αριστεράς, για την οποία πανηγύριζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αποδεικνυόταν πρόσκαιρη, αλλά συγχρόνως ακύρωνε και τη βασιμότητα των ανησυχιών του για την «άνοδο της ακροδεξιάς». 

Κανένα από τα αριστερά κόμματα δεν θεώρησε σημαντική την ενιαία κοινοβουλευτική έκφραση, η οποία θα απέτρεπε την ανάδειξη του Εθνικού Συναγερμού υπό τη Μαρίν Λεπέν σε αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κι έγινε τελικά.

Κι αυτό παρά τις διευκρινίσεις του κ. Μελανσόν ότι δεν προτείνει τη δημιουργία ενιαίου κόμματος.Από τη Γαλλία στην Ελλάδα 

 

Την ώρα όμως που ο Μελανσόν αποτύγχανε να διατηρήσει μετεκλογικά ενιαίο τον προεκλογικό συνασπισμό της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας έβλεπε να απορρίπτεται για μια ακόμη φορά η πρότασή του για τη δημιουργία του συνασπισμού της Αριστεράς στην Ελλάδα για την οποία στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προτείνει προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, 5+1 σημεία.

Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση, επιλογή που ερμηνεύεται ως έμμεση πλην σαφή απόρριψή της, ενώ το ΚΚΕ την απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά.

 

«Άμεσο όφελος για τον λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με ένα ισχυρό, μεγάλο ΚΚΕ πρωτοπόρο στο κίνημα και την οργάνωση των εργαζομένων κόντρα σε τέτοιες από χέρι χαμένες κυβερνήσεις συνεργασίας», σαν αυτές που επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και χαρακτηρίζοντας τον συνασπισμό Μελανσόν «δήθεν Αριστερά» που αποτελεί ένα «αστικό σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα».

 

Ο Τσακαλώτος ξεθάβει το σκιάχτρο

 

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο μόνος διαθέσιμος σύμμαχος που απέμενε στον κ. Τσίπρα ήταν το ΜέΡΑ25, του πρώτου υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Τσίπρα, κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 δεν δυσκολεύθηκε να πιάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή, απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλή αποδοχή στην ελληνική κοινωνία, δυσανάλογη με το μέγεθος ακόμη και του δικού του κόμματος.

Οι δε σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα είναι κακές, με δεδομένο ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 είχε χαρακτηρίσει την επιλογή Βαρουφάκη «μια λάθος επιλογή».

«Την πλήρωσα», είχε πει προσπαθώντας να του καταλογίσει την πλήρη ευθύνη για την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

«Κι εγώ είχα κάνει λάθος που τον εμπιστεύθηκα», είχε απαντήσει τότε ο Βαρουφάκης.

Σε αυτό το κλίμα, η επαναφορά του κ. Βαρουφάκη ως πιθανού εταίρου σε ένα κυβερνητικό σχήμα από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκάλεσε έκπληξη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι πλέον στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δύο μέρες μετά τις γαλλικές εκλογές, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ χρησιμοποίησε ευθείες και εκθειαστικές αναφορές στο πρόσωπο του αρχηγού που δεν τον ήθελε.

Ο πρώην υπουργός είπε χαρακτηριστικά:

 

«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν, και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική. Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή».

 

Πολλοί συνδύασαν τις αναφορές Τσακαλώτου με τις αναφορές Φίλη, με τον οποίο συμμετέχουν στην ίδια εσωκομματική τάση, την «Ομπρέλα», ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η ίδρυση της οποίας ήταν κόκκινο πανί για τον πρώην υπουργό.

 

Ουσιαστικά δηλαδή ερμήνευαν τις θέσεις Τσακαλώτου και Φίλη στο πλαίσιο των σχέσεων της προεδρικής πλειοψηφίας –η οποία δεν τίμησε την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης– με την «Ομπρέλα».Ένας πολιτικός σπόνσορας του Μητσοτάκη

 

Την επόμενη ημέρα, η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος ανέδειξαν ως μείζον στοιχείο της συνέντευξης ότι ο Τσακαλώτος προτείνει κυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη κατά το πρότυπο του 2015, το οποίο γεννά προχωρημένη απέχθεια στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Μετά το 2015, ο κ Βαρουφάκης ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κοινή γνώμη, τα ποσοστά του σπανίως ξεπερνούν το 20%, ενώ έχει καταγραφεί σε έρευνα της φιλικής στον ΣΥΡΙΖΑ εταιρείας PRORATA και κάτω από 10%.

 

Δημοσκόπος που ρωτήθηκε από τη «FREE SUNDAY», αν έχει μετρήσει ποτέ τη δημοτικότητα του κ. Βαρουφάκη στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ, είπε πως θα ήταν χάσιμο χρόνου χωρίς λόγο, διότι ρέπουν στο 0%.

Ο κ. Τσακαλώτος ξύπνησε ουσιαστικά τα «φαντάσματα» του 2015 και μαζί την ανησυχία για επανάληψή του. Αν είναι επιτυχής η αφύπνιση, θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συσπείρωσης της ΝΔ, όπως σαφώς προκύπτει από το επίσημο σχόλιο του κόμματος για τη πρόταση Τσακαλώτου:

«Το “μέτωπο” Τσίπρα - Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται. Αυτός που λείπει είναι ο κ. Καμμένος. Αλλά το 2022 δεν είναι 2015».

 

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η δυσαρέσκεια της εκλογικής βάσης, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ, μετριάζεται όταν αναμνήσεις από το 2015 ξαναγυρίζουν. Το τρίο Τσίπρας - Βαρουφάκης - Καμμένος ενεργοποιεί τα πιο γερά κομματικά αντανακλαστικά του χώρου.

 

Γι’ αυτό και η προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου δεν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις της προεδρικής πλειοψηφίας του κόμματος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασική παράμετρο του μετασυνεδριακού, τουλάχιστον, πολιτικού μηνύματος που θέλει να εκπέμψει ο πρόεδρος.

 

«Δεν μιλήσαμε προνομιακά για κανέναν χώρο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σε γραπτή δήλωσή του, με την οποία προσπάθησε να διασκεδάσει τους αρνητικούς συνειρμούς της αρχικής συνέντευξης. 

 

Πάντως το ΜέΡΑ25 βρέθηκε κοντά στις απόψεις Τσακαλώτου, προτείνοντας μέτωπο τύπου Μελανσόν.

 

«Μετά τις εκλογές εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε οτιδήποτε αν δεν έχει υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία πριν από αυτές», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαριδης, οποίος ως πλαίσιο για τη συμφωνία δέχεται το «πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο (7 σημεία πολιτικών τομών), το οποίο έως ένα βαθμό είναι και η απάντηση μας στα 5 σημεία που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».Η διαρκής αμφιθυμία Τσίπρα για Μακρόν

 

Πάντως σε ό,τι αφορά τον κ. Μακρόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και το 2017, όταν ήταν πρωθυπουργός, τις συνήθεις αντιφατικές απόψεις του.

 

Λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή του προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε αναδείξει τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά του τότε υποψήφιου προέδρου:

 

«Σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις, θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε ως σήμερα στη Γαλλία και στην Ευρώπη». 

 

Όμως αμέσως μετά τον πρώτο γύρο, κι ενόψει του δεύτερου στον οποίο ο Μακρόν θα αντιμετώπιζε τη Μαρίν Λεπέν, ο τότε πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Μακρόν.

 

Αμέσως δε μετά την εκλογή του στον δεύτερο γύρο, ο Γάλλος πρόεδρος από «νεοφιλελεύθερη απόκλιση» έγινε «ανάσα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

 

Πέντε χρόνια αργότερα, ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ξανά τον νεοφιλελευθερισμό του Μακρόν, αποδίδοντας την ήττα του στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Μόνο που ο Μακρόν δεν έχασε, καθώς το κόμμα του έχει περισσότερους βουλευτές από όσους έχουν μαζί η αριστερά του Μελανσόν και η ακροδεξιά της Λεπέν.

 

Αν επέλθει ρήξη και με τον Μακρόν, κανείς αρχηγός στα τρία μεγάλα γαλλικά κόμματα, δεν θα έχει επαφές με τον κ. Τσίπρα, καθώς ο Μελανσόν τον χαρακτήρισε ως την πιο ελεεινή πολιτική μορφή της Ευρώπης και η Λεπέν είχε πει ότι την απογοήτευσε όταν υπέγραψε το μνημόνιο.