Ναυάγιο στα τουρκικά ρηχά - Free Sunday
Ναυάγιο στα τουρκικά ρηχά

Ναυάγιο στα τουρκικά ρηχά

Ένα μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μετά την κατοχύρωση από την Τουρκία, στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), του όρου «Τurkagean» για την τουριστική προβολή των τουρκικών παραλίων στο Αιγαίο.

To EUIPO είναι ένας από τους έξι παλαιότερους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς η ίδρυσή του προβλέφθηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993.

Το αρχικό του όνομα ήταν Γραφείο για την Εναρμόνιση της Εσωτερικής Αγοράς (ΟΗΙΜ), όνομα που διατήρησε μέχρι το 2016, και η έδρα του είναι στην πόλη Αλικάντε στην Ισπανία, ενώ εκδίδει 135.000 σήματα τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 11.000 τον μήνα και σχεδόν 500 τη μέρα.

Έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία και στόχο τη διαχείριση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ.

Σήμερα πρόεδρος είναι ο διευθυντής ευρεσιτεχνιών και εμπορικών σημάτων του Φινλανδικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Καταχώρησης, Γιόρμα Χάνσκι, και αναπληρώτριά του η αντιπρόεδρος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών της Πολωνίας, Πατρίτσια Τζουμπκόφσκα.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσιοποίησε ο ευρωβουλευτής του RENEW EUROPE, Γιώργος Κύρτσος, η τουρκική αίτηση κατατέθηκε στο EUIPO πριν από έναν χρόνο, στις 16 Ιουλίου 2022, από την Υπηρεσία Προβολής και Ανάπτυξης του Τουρκικού Τουρισμού (Τürkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansı).

Δηλαδή η αλληλογραφία ήταν σε υπηρεσιακό επίπεδο και συνεπώς ο ισχυρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σύμφωνα με τον οποίο «δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα», είναι αβάσιμος.

Η τουρκική αίτηση ενεκρίθη έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, και έχει δεκαετή ισχύ, όπως όλες οι αποφάσεις του ΕUIPO, δηλαδή ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2031

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EUIPO ενέκρινε το τουρκικό αίτημα για κατοχύρωση του όρου χωρίς κανείς να προβάλλει αντιρρήσεις, ενώ ήδη ο όρος χρησιμοποιούνταν και πριν γίνει η επίσημη κατοχύρωση.

 

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διάσταση του όρου, η Τουρκία έχει ακτογραμμή 7.000 χιλιομέτρων, από τα οποία:

 

  • Στη Μαύρη θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) 1.695 χλμ.
  • Στη θάλασσα του Μαρμαρά 927 χλμ.
  • Στο Αιγαίο 2.805 χλμ.
  • Στην Ανατολική Μεσόγειο 1.577 χλμ.

 

Ουσιαστικά δηλαδή οι ακτές της στο Αιγαίο ξεπερνούν τα 3.732 χιλιόμετρα και, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία τουρισμού, προσδιορίζουν την ακτή της ευτυχίας.

«Η τουρκική περιοχή του Αιγαίου προσφέρει όμορφα τοπία, πευκοδάση, εκθαμβωτικές ακτογραμμές, καθαρές ακτές και άλση με ελιές».

 

Η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν στις 24 Ιουνίου η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» δημοσίευσε την απόφαση του EUIPO. Το πολιτικό πλαίσιο έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου».

Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Τσίπρας εξίσωσε την κατοχύρωση του όρου, που έγινε στη βάση των διαδικασιών ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, με παράνομη διεκδίκηση και καταλόγισε ευθύνη στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, υποδεικνύοντάς του να παραιτηθεί:

Δεν ζήτησε καν μια συγγνώμη «και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέλπιστα δικαίωσε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αρνήθηκε μεν ότι είναι θέμα κυριαρχίας, αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στα εμπορικά σήματα της γείτονος:

«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα “Turkaegean”. Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του υπ. Ανάπτυξης, δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον έναν και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα», ανέφερε κι έκανε γνωστό ότι διέταξε ΕΔΕ, η οποία σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό, είπε χωρίς να αναφερθεί στο ότι το EUIPO είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, που δεν υπάγεται σε κυβερνητικούς ελέγχους.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κάλεσε την «ηγεσία» προφανώς της Τουρκίας να συνειδητοποιήσει τι κάνει, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν γεμίσει από Τούρκους τουρίστες, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τον όρο «Turkagean» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

 

«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Κικίλιας, χωρίς να διευκρινίσει τι σχέση έχει αυτό με το εμπορικό σήμα.

Πάντως ο κ. Κικίλιας απέφυγε να μιλήσει για προσφυγή, περιοριζόμενος να πει ότι η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε επιστολή του, προς τον ομόλογό του, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ζήτησε να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και την αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της απόφασης της EUIPO «Τurkaegean», προτρέποντας τον σε μια εξωθεσμική παρέμβαση, καθώς συνομολογεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων».

Ζητά μάλιστα να θεσμοθετηθεί παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο να λαμβάνονται με διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να οριοθετεί τις «παρόμοιες αποφάσεις».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε «προσφυγή», κάνοντας λόγο για «αθέμιτη εμπορική πρακτική», την οποία δεν διευκρίνισε.

 

Όμως, προσφυγή δεν μπορεί να ασκηθεί διότι, σύμφωνα με το EUIPO, όμως, η χρονική προθεσμία για την άσκησή της είναι δύο μήνες από την έκδοσή της και δεν παρατείνεται για κανέναν λόγο.

Μοναδική εναλλακτική επιλογή είναι να υποβληθεί στο Γραφείο αίτηση restitutio in integrum (λατινικός όρος για την «επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση»), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που έχει απωλέσει ο προσφεύγων και τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά ασαφή.

Μάλιστα, θα πρέπει να αποδείξει ότι επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια για την τήρηση των νόμιμων προθεσμιών, που έχει καταρριφθεί από την ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης ότι δεν πληροφορήθηκε καν την απόφαση.

 

Όμως στον παγκόσμιο οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας, ο όρος «Τurkaegean» έχει, εκτός από την ΕΕ, κατοχυρωθεί σε άλλες τρεις χώρες, την Αυστραλία, το Μπρουνέι και την Ιαπωνία, και βρίσκεται σε εκκρεμότητα σε άλλες 15, και συγκεκριμένα μια ευρωπαϊκή, την Ισλανδία, δύο από την Ωκεανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σαμόα, εννέα ασιατικές, τη Μογγολία, την Καμπότζη, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Λάος, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, και τρεις αμερικανικές. Τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κούβα.

Από αυτές, οι ΗΠΑ έχουν δώσει εξάμηνη προθεσμία στην Τουρκία να υποβάλει εκ νέου την αίτηση επειδή υπήρχαν λάθη στην αίτηση, ανάμεσα στο οποία οι διατυπώσεις που όριζαν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο του «Τurkaegean», τις οποίες χαρακτήρισαν αόριστες.

 

Παρέμβαση έκανε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταλόγισε στην κυβέρνηση «ολιγωρία και σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης», την οποία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη», και προσέθεσε ότι δεν καμουφλάρεται πίσω από την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού ότι το εν λόγω σήμα δεν είχε τουριστική απήχηση.

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε «βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, το “Turkeagean” δεν είχε καμία ιδιαίτερη επιρροή στον ελληνικό τουρισμό», αλλά υιοθέτησε την άποψη Γεωργιάδη ότι «κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».