Η αναθεώρηση της ιστορίας αλλάζει την πολιτική - Free Sunday
Η αναθεώρηση της ιστορίας αλλάζει την πολιτική

Η αναθεώρηση της ιστορίας αλλάζει την πολιτική

Σε αναζήτηση πολιτικών ακροατηρίων με ιστορικό ιδεολογικό πρόσημο που διατρέχει τις τελευταίες δεκαετίες οδηγείται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οπότε κι αν γίνουν αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αντιπαράθεση που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή με πρωταγωνιστές τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, ο οποίος στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, απάντησε στο ιστορικό αφήγημα της αριστεράς για το Πολυτεχνείο και την αντίσταση κατά της χούντας, σχεδόν μισό αιώνα μετά. 

O κ. Συρίγος αμφισβήτησε το επίσημο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την πτώση της δικτατορίας το 1974, προκαλώντας την οργή των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως όσων έχουν τις πολιτικές τους καταβολές στην ανανεωτική αριστερά και είχαν πολιτική δράση τη δεκαετία αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον 71 ετών σήμερα πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τους 60αρηδες, Νίκο Φίλη, πρώην υπουργό Παιδείας γεννημένο το 1960 και τον δύο χρόνια μικρότερο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

«Δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς», είπε ο κ. Συρίγος εισβάλλοντας βίαια στο αφήγημα της αριστεράς ότι η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου.Πέρα από την πλήρως προβλέψιμη απαίτηση του κ. Σκουρλέτη που χαρακτήρισε την παρέμβαση προσβλητική και ζήτησε από τον υφυπουργό «να ανασκευάσει», υπήρξαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις στις αναφορέςτων κύριων Φίλη και Βούτση, οι οποίοι διέγνωσαν μια προσπάθεια αμφισβήτησης του αριστερού αφηγήματος και την απειλή μιας ιδεολογικής επανάκαμψης της δεξιάς που «δεν ντρέπεται για τον εαυτό της» και αντιπαρατίθεται ιδεολογικά με την αριστερά.

«Έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την Ιστορία;», ρώτησε ο κ. Φίλης τον υφυπουργό, ενώ ο κ.Βούτσης δεν ρώτησε καν διότι ήταν βέβαιος: «Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι' αυτή την αίθουσα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος όμως συμφώνησε με την πολιτική θέση του κ. Συρίγου για μικρές αντιστάσεις, κάνοντας λόγο για ανθρώπους «από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις».

Όμως, η συζήτηση στη Βουλή και οι αναφορές στην ιστορία που βοήθησαν τον υφυπουργό Παιδείας να προσεγγίσει ακροατήρια που δεν είχε το 2019 στην Α' Αθηνών, ουσιαστικά οδήγησαν σε δεύτερο πλάνο τη συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο η εκτίμηση ήταν ότι θα αναδεικνυόταν σε κορυφαίο ιδεολογικό θέμα στην ιδεολογική αντιπαράθεση Δεξιάς- Αριστεράς.

Άλλωστε, και για τους δύο, η παιδεία είναι προνομιακό πεδίο για την προώθηση των ιδεών τους. Ο Μητσοτάκης προωθεί την αλλαγή και ο Τσίπρας την διατήρηση του αριστερού ιδεολογικού προσήμου που την διαπερνά σήμερα. Η σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα έγινε με διαφορά φάσης καθώς την πρώτη ημέρα της συζήτησης έλειπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και την δεύτερη ο πρωθυπουργός.

«Στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Τσίπρας είδε ότι από το νομοσχέδιο θα προκύψει «ένα πανεπιστήμιο που θα μοιάζει πιο πολύ με ανώνυμη εταιρεία». Όμως οι τόνοι της αντίδρασης ήταν χαμηλοί και οι συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξηδιαμαρτυρίας ήπιες.

 

Ένα στραβό κλίμα

 

Το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε χαλάσει από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρός του υποχρέωσε τον βουλευτή Βερναρδάκη να ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκριση της κυρίας Κεραμέως με την κυρία Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία είναι προφυλακισμένη και ερευνάται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της. Άνθρωποι που γνωρίζουν τα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμαιναν ότι σε καμία άλλη παρόμοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν είχε αποδοκιμάσει ασχημονήσαντα βουλευτή του. 

Από τη στιγμή που δεν το έχει κάνει ποτέ, αποτελεί είτε προαναγγελία αλλαγής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα, όπως δεν έχει γίνει με τον Παύλο Πολάκη, είτε προσωπικό μήνυμα στον ίδιο τον βουλευτή. Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν τις λανθασμένες εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Επικρατείας για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις του 2019, οι οποίες φέρεται να παρέσυραν τον κ. Τσίπρα να επιτίθεται με σφοδρότητα στις εταιρείες μετρήσεων. Όμως, επισημαίνουν ότι αν ήταν λάθος του Βερναρδάκη, ο κ. Τσίπρας δεν θα το επαναλάμβανε σήμερα, όπως κάνει τον τελευταίο καιρό όταν μιλά για μυστικές έρευνες που δεν δημοσιεύονται αλλά διαψεύδουν όσες δημοσιεύουν τα μέσα που ελέγχει η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, πάντως, συνδυάζουν τον εξευτελισμό του καθηγητή του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και πρώην υπουργού Επικρατείας με κομματικές σκιές στην πόλη στην προεκλογική περίοδο του 2019, όμως δημοσκόποι που γνωρίζουν τον χώρο δεν απέκλειαν να είναι μια ακόμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ενισχύσει τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά που δεν του αναγνωρίζονται.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Πολάκης σε ανάρτηση του ανέφερε τα εξής για τον δικηγόρο κ. Αλέξη Κούγια: «Αντί λοιπόν να μαζευτείς στο βρωμερό καβούκι σου και να ζητήσεις συγγνώμη, συνειδητέ ψεύτη Α. Κούγια...».

 

Στο πλαίσιο αυτό, «χάθηκε» η παρέμβαση του συναδέλφου του κ. Βερναρδάκη, Κώστα Μάρκου, από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου εκλέγεται και βουλευτής, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε «μικροεπεισόδια» την επίθεση εναντίον του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κρήτης, ο οποίος κρατήθηκε «όμηρος» τέσσερις ώρες για να υπογράψει μια δήλωση που του υπαγορευόταν. 

 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

 

Πάντως, στο ρεπερτόριο των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια, έχει υποβαθμιστεί πλήρως η καταγγελία για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Μπήκε η αστυνομία στα πανεπιστήμια αντί να πάνε στις γειτονιές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη Βουλή, ξεχνώντας ότι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων για τις οποίες είχε πάρει το «ρίσκο» τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν «έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές». Δημοσκόποι που ρωτήθηκαν σχετικά, συνέδεσαν την υποβάθμιση της κριτικής για την πανεπιστημιακή αστυνομία με την αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει τα επεισόδια έντονης βίας του τελευταίου καιρού, με την καταστροφή της βιβλιοθήκης στο βιολογικό της Θεσσαλονίκης και τους πυροβολισμούς με έναν τραυματία στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Καταλαβαίνει ότι δεν τον παίρνει να υιοθετήσει τους τραμπουκισμούς, έλεγαν, παραπέμποντας στις έρευνες στις οποίες το «όραμα» ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στα πανεπιστήμια δεν περνάει στην κοινωνία αλλά συγκινεί τους 60άρηδες και 70άρηδες που θυμούνται με νοσταλγία τα νιάτα τους.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν επίσης την επαναφορά από τον πρωθυπουργό της λέξης «εκτσογλανισμός» για τον χαρακτηρισμό συμπεριφορών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για λέξη που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον ίδιο λόγο από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ίσως για αυτό ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος στην ομιλία του, όταν είπε ότι «έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιπαραβάλει την ορολογία τού χαμαιτυπείου από το βήμα της Βουλής και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη». 

Σύνδεση με τον κ. Βενιζέλο δεν έγινε. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την αποτυχία του power pass να καλύψει τις απαιτήσεις των πολιτών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, εμφανίζοντας όμως μια δυσκολία καθώς εμμέσως παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καταναλωτές που πήραν εξακόσια ευρώ ενώ διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα συμβεί:

«Οι ελάχιστοι“τυχεροί”που θα πάρουν πίσω 600 ευρώ, είναι όσοι έχουν πληρώσει 2.000 και 3.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους για τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, όταν ανακοινώθηκαν τα ποσά.

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες 600 ευρώ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», είχε πει ο κ. Τσίπρας στις 6 Μαΐου, όταν εξαγγέλθηκε το μέτροpower pass. 

Ο κ. Ηλιόπουλος παρέλειψε την αναφορά σε λογαριασμούς.