Το χρονικό μιας καραντίνας και οι δύο γραμμές έναντι Τσίπρα - Free Sunday
Το χρονικό μιας καραντίνας και οι δύο γραμμές έναντι Τσίπρα

Το χρονικό μιας καραντίνας και οι δύο γραμμές έναντι Τσίπρα

Ήταν στις 4:29 το απόγευμα της 20ής Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, έκανε γνωστό ότι είχε προσβληθεί για δεύτερη φορά από Covid 19.

Όπως έγραψε ο ίδιος: «Μέσα στην αγωνία της πυρκαγιάς είχα την είδηση ότι είμαι για 2η φορά θετικός στον Covid. Ίσως αναμενόμενο, αφού τις προηγούμενες μέρες πέρασαν ο μεγάλος μας γιος και η Μπέτυ. Ελπίζω να παραμείνω ασυμπτωματικός. Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη μου είναι στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας».

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση του κ. Τσίπρα αλλά και όσων προσβλήθηκαν εκείνες τις μέρες, προβλεπόταν στην Κοινή Υπουργική

Απόφαση με αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 41628, που εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε αυτήν, η οποία είχε ένα άρθρο μονάχα, προβλεπόταν: «Η ισχύς της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 38083/30.6.2022 κοινής απόφασης

των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 και ώρα 06:00” (Β’ 3367) παρατείνεται από τη λήξη της έως και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 και ώρα 06:00».

Γενικά δεν είχε αλλαγές και η ρύθμιση των όρων συγχρωτισμού όσων έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικοί βρισκόταν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στις 30 Μαΐου 2022, η οποία είχε αναρτηθεί στη σελίδα του με τίτλο: «Οδηγίες απομόνωσης - καραντίνας κρουσμάτων Covid-19 και επαφών τους».

Το κεφάλαιο Α αναφέρεται στους υγειονομικούς, το κεφάλαιο Β στον γενικό πληθυσμό με τίτλο:

Άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση: Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης. Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

 

Ο κ. Τσίπρας δηλαδή, ο οποίος είχε νοσήσει επισήμως στις 20 Ιουλίου, έπρεπε να είναι σε απομόνωση μέχρι και τις 24 Ιουλίου και εάν στις 25 δεν είχε πυρετό, θα μπορούσε να διακόψει την απομόνωση, αλλά θα έπρεπε να φορά μάσκα μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανήκε στις προβλέψεις της επόμενης παραγράφου της απόφασης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία «για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων υπουργείων». Κατά πάσα πιθανότητα, αλλά κανείς δεν την επικαλέστηκε, άρα δεν ζητήθηκε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης

21 Ιουλίου: Ημέρα πρώτη της απομόνωσης:

Στις 21 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε, προφανώς από την τηλεόραση, την επίσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα κι έγραψε στο Τwitter: Τόσα χαμόγελα και τόση ευτυχία, τόσες ομαδικές φωτογραφίες χαράς με φόντο τα καμένα δεν έχω ξαναδεί. Ένα τους θέμα σοβαρό είναι η ανεπάρκεια. Ένα άλλο όμως, ακόμη θλιβερότερο, το πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης».

 

22 Ιουλίου, ημέρα δεύτερη της απομόνωσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ρεπερτόριο και στρέφεται από τις φωτιές στα ενεργειακά. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος αναφέρει ότι «το πόρισμα που του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ως προς τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ιούλιο 2021 έως Ιούνιο 2022: 2,2 δισ. ευρώ!». Την άλλη μέρα η έντυπη έκδοση της «Αυγής», δημοσιεύοντας το πόρισμα, μετέτρεπε το ποσό σε εκτίμηση.

 

23 Ιουλίου, ημέρα τρίτη της απομόνωσης:

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του έκανε μοριακό τεστ, το οποίο

ήταν αρνητικό, άρα εδικαιούτο να κάνει ό,τι θέλει, διότι στελέχη του

ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν αργότερα ότι ο αρνητικός δεν μεταδίδει.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το πρώτο τεστ είχε γίνει την Τετάρτη, που ήταν η μέρα 0, άρα το δεύτερο τεστ έπρεπε να γίνει τεστ έπρεπε να γίνει τη

Δευτέρα.

 

24 Ιουλίου, ημέρα πρώτη μετά την απομόνωση:

Το πρωί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πήγε στην Πεντέλη και παρέπεμψε εμμέσως στην πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας ότι «καμιά τραγωδία του παρελθόντος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το παρόν και το μέλλον». Στις συνομιλίες του με τους κατοίκους φορούσε μάσκα

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς πλέον να φορά μάσκα.

 

Δευτέρα 25 Ιουλίου:

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κακώς πήγε στη δεξίωση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει «ακροδεξιό τρολ» και «τελειωμένο ακροδεξιό τρολ» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλείνει το θέμα, δηλώνοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έτσι είναι, τότε καλώς καμωμένα τα έχουνε».