H κομματική ΝΔ σε stress test - Free Sunday
H κομματική ΝΔ σε stress test

H κομματική ΝΔ σε stress test

Σε ένα σκληρο stress test υποβάλλεται ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εφετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η τελευταία της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019.

Η πρώτη καταγραφή έγινε την προηγούμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου με μια εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει χωρητικότητα γύρω στα 200 άτομα, και κεντρικούς ομιλητές δύο υπουργούς που δεν έχουν στενούς δεσμούς με ακροατήρια στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά όχι μόνο την αίθουσα, αλλά και τους διαδρόμους, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οργανωτές καθώς είχαν ξεπεραστεί οι προσδοκίες τους στην πρώτη κινητοποίηση που οργάνωσε η νέα τοπική κομματική ηγεσία, δηλαδή ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο οποίος διορίστηκε μετά το συνέδριο, και ο νέος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α΄ Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Μήτρακας, ο οποίος εξελέγη πριν από το συνέδριο.

Η διαφορά στο νέο σχήμα είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια, ο μεν πρόεδρος της Δ.Ε. δεν έχει εκφράσει προσωπικές φιλοδοξίες, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Ε., ο οποίος είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του περιφερειάρχη Αποστόλου Τζιτζικώστα, είχε αποτελέσει κοινή επιλογή των κομματικών συνιστωσών πριν από την εκλογή του.

Αυτό, προς το παρόν, δείχνει να μειώνει σοβαρά τις εσωκομματικές καχυποψίες, οι οποίες ήταν εμφανείς στις εκλογές του 2019, στις οποίες η ΝΔ κατέγραψε στην Α΄ Θεσσαλονίκης το χαμηλότερο ποσοστό της σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Ροδόπη που έχει ισχυρή μειονοτική ψήφο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το κομματικό προπύργιο των δεκαετιών του ’90 και του 2000, στο οποίο εκλέγεται ο μακροβιότερος αρχηγός του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετατράπηκε σε μαύρη τρύπα για το κόμμα, παρά το γεγονός ότι κυριάρχησε απόλυτα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες είχαν προηγηθεί ελάχιστα των βουλευτικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίες αποδίδονται στο σημερινό Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός συμμερίζεται την άποψη ότι η σύμπτωση των αυτοδιοικητικών με εκλογές στις οποίες συμμετέχουν κομματικά ψηφοδέλτια ενέχει κινδύνους, διότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι λειαίνουν τις κομματικές τους γωνίες για να εξασφαλίσουν ψήφους από άλλες κομματικές δεξαμενές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στο πρότυπο της κομματικής αναγέννησης, θέλει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της περιφέρειας για να δώσει μια ώθηση στην τελματωμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς από τις επτά έδρες που έχει σήμερα η ΝΔ, στις τέσσερις είναι τα ίδια πρόσωπα από τις εκλογές του 2000. Όμως, τον τελευταίο καιρό, έχει μειωθεί η διαρκής επανάληψη των ίδιων πιθανών υποψηφίων που ακούγονται εδώ και καιρό, γεγονός για το οποίο υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Ίσως έχει σημάνει σιωπητήριο, γιατί με αυτούς που ακούγονται ανακάτεμα προσώπων δεν γίνεται, έλεγε παλαιό στέλεχος του κόμματος που γνωρίζει τα θέματα της προβολής και της κοινωνικής αποδοχής των υποψηφιοτήτων.

Παράλληλα, δεν εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον πιθανών υποψήφιων δημάρχων, γεγονός που ενισχύει τους νυν κατόχους των θέσεων, το σύνολο των οποίων, πλην ενός, προέρχεται ή συνδέεται στενά με τη ΝΔ.

Σε αυτή τη ΔΕΘ, πάντως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα στελεχών που δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαδοχή Μητσοτάκη, όταν έλθει εκείνη η ώρα, χωρίς να συνδέονται αυτές οι κινήσεις με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Για την κομματική και κυβερνητική ηγεσία, πάντως, μεγάλη σημασία έχει το ζήτημα των έργων, με προεξάρχον το μέτρο, το οποίο ο στόχος είναι να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023. Σε αυτό θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί δεν επιθυμούν επανάληψη των «εγκαινίων του μουσαμά» που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στις αρχές του 2019.

Δεν ξέρουμε ποιος είχε την ιδέα, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε κακό, σχολιάζουν τοπικά στελέχη της ΝΔ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις πολύ προσεκτικές διατυπώσεις του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, αναφορικά με την επέκταση του μετρό στα δυτικά.

«Πρέπει να γίνει με τρόπο επιστημονικό και τεχνικά καταρτισμένο για να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση και για να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες που αυτό κάνουμε».

Ο Τσίπρας και το ταχύπλοο

Η πρόδρομη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, για συναντήσεις με τους φορείς, δεν δημιούργησε πολιτικό γεγονός στην πόλη και μάλλον πέρασε απαρατήρητη, αν και προσπάθησε να αναδείξει ένα υπαρκτό θέμα, το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη, η οποία πλημμυρίζει συχνά με τις ισχυρές βροχές που πέφτουν. Την προηγούμενη της επίσκεψης είχε πέσει σε μία ώρα τριπλάσια βροχή από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε την ευθύνη στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση: «Είμαι τυχερός που δεν χρειάστηκα ταχύπλοο», είπε εν μέσω των βουλευτών του κόμματος στην Α΄ και τη Β΄ Θεσσαλονίκης.

Το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαχείριση ενδεχομένου επεισοδίων στο ΑΠΘ, ακριβώς απέναντι από τη ΔΕΘ. Η εύκολη απάντηση είναι ότι τα επεισόδια προκαλούνται από την επιθετικότητα των ΜΑΤ, αλλά η εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν φοιτητικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς την Πέμπτη συγκέντρωσε μερικές δεκάδες φοιτητές, απέναντι σε μερικές εκατοντάδες ΜΑΤ.

Πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι απαιτείται αλλαγή στην προσέγγιση της παρουσίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ΑΠΘ, όταν εδώ και μήνες μέσα στο campus υπάρχουν μονίμως διμοιρία των ΜΑΤ και κλούβες. «Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, μόνο συμβολική σημασία έχει η διαμαρτυρία για την παρουσία δεκαπέντε άοπλων ΟΠΠΙ τους οποίους προστατεύουν τα ΜΑΤ», έλεγαν και προσέθεταν ότι η πρώτη απόπειρα για καταδρομική επίθεση στα τουρνικέ της πρυτανείας του ΑΠΘ δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περιορισμένες.

Η πρώτη επίσκεψη Ανδρουλάκη

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει την πρώτη επίσημη παρουσία του στη ΔΕΘ ως αρχηγός κόμματος.

Το πολιτικό κλίμα για τον πρόεδρο του κόμματος είναι γενικά θετικό στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι σχέσεις του με τον κ. Καστανίδη.

Ο υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και Κώστα Σημίτη, εξέφρασε με οξύτητα τη θέση του κόμματος στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην εξεταστική επιτροπή.

Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον τι έκταση θα έχει η συμμετοχή ιστορικών στελεχών από την κυβερνητική εποχή του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, λέγεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στην κατάρτιση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου για την Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία ο κ. Καστανίδης είχε κατορθώσει να εκλεγεί παρά το γεγονός ότι ήταν προφανές ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή της τότε ηγεσίας.

Στο ψηφοδέλτιο θα διευκρινιστούν και οι σχέσεις του κόμματος με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος το 2019 είχε δεχτεί να παραιτηθεί από τη θέση του στον ΠΑΟΚ για να είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος Τύπου Κυριάκος Κυριάκου.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου επηρεάζει εμμέσως και τις δημοτικές εκλογές, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, δήλωσε ότι στις δημοτικές εκλογές, αν δεν είναι υποψήφιος στις βουλευτικές, θα είναι και πάλι στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Η σχέση που ο κ. Ανδρουλάκης έχει με τον κ. Λεκάκη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και προσωπική, με αποτέλεσμα η δήλωση να αποκτά και πολιτικές απολήξεις γιατί το κλίμα στο κόμμα απέναντι στον κ. Ζέρβα είναι δισυπόστατο τουλάχιστον, αλλά μέχρι στιγμής δεν διακρίνεται ενδιαφέρον κάποιου υποψηφίου.

Πάντως φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, θα διεκδικήσει με ψηφοδέλτια που το «σηματοδοτούν» τουλάχιστον τον Δήμο Καλαμαριάς, όπου έχει αρχίσει να σχηματίζει ψηφοδέλτιο ο πρώην επικεφαλής της Εγνατίας Οδού στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, Χρήστος Βάρδας.